Navbar logo new
Na het feestje, de kater?
Calendar12 Jul 2021
Thema: Macro

Door Clément Inbona, Fund Manager La Financière de l'Echiquier.

Sinds midden juni lijken aandelen uit de eurozone een lichte correctie te ondergaan. Of is het niet meer dan een gezonde adempauze? De Euro Stoxx 50 verloor tussen 17 juni en 8 juli bijna 4%, waarvan meer dan 2% op de laatste dag van die periode. Luidt dat het einde in van het feestje dat begon in november 2020, toen de eerste vaccins tegen COVID-19 werden aangekondigd?

Na een rally van meer dan 40% in enkele maanden tijd zou het niet verwonderlijk zijn als de markten even wat gas terugnemen. Sinds november vorig jaar was het gesternte zo gunstig dat er bijna geen ander scenario mogelijk was. Een uiterst verruimend monetair beleid, ongeziene begrotingsstimuli, uitzicht op stijgende bedrijfswinsten, massa's spaargeld om te consumeren, en vooral: na maanden van neerslachtigheid opnieuw vertrouwen bij producenten en consumenten. Alle ingrediënten voor een opwekkende cocktail waren aanwezig.

Noem het gerust een X-factor.

De afgelopen weken dook er hier en daar echter een valse noot op. Door drie factoren breekt beleggers namelijk het angstzweet uit. Ten eerste begint de Federal Reserve in de Verenigde Staten de markten voor te bereiden op het einde van de tsunami aan liquiditeit. Het is wel nog niet veel meer dan zinspelen, maar de richting die we uitgaan is onmiskenbaar.

Daarnaast lijkt de euforie over de heropstart van de economie ook stilaan te verbleken. Van een vertraging is geen sprake, maar dat de cijfers beter zijn dan verwacht, wordt zeldzamer. Het ziet ernaar uit dat we van fors herstel beginnen over te gaan op gematigdere groei. Tot slot herinnert de deltavariant er ons dagelijks aan dat de virusperikelen nog niet van de baan zijn. De vaccinatiecampagnes vormen een stevige dam tegen een nieuwe golf, maar perfect waterdicht is die niet. Dat is duidelijk te merken in het Verenigd Koninkrijk.

Ondanks een van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld, stijgt het aantal besmettingen er onophoudelijk. De vaccins beschermen relatief goed tegen ernstige ziekte, maar kunnen de verspreiding van een besmettelijkere variant ook alleen maar afremmen. En in een geglobaliseerde economie, met productieketens die meerdere regio's doorkruisen, kan een opflakkering in een deel van de wereld nog altijd het herstel ondermijnen met langere leveringstermijnen en hogere kosten. Dat lijkt met name een reëel gevaar voor de opkomende landen, waar de vaccinatie minder vlot verloopt dan in de ontwikkelde wereld.

Wanneer we voorbij de grote indices kijken, zien we overal dezelfde ontwikkeling. Terwijl de beleggers in het eerste kwartaal massaal achtergebleven en conjunctuurgevoelige aandelen opzochten, beginnen zij nu terug te keren naar groeiaandelen en bedrijven die minder afhankelijk zijn van de economische cyclus. Ook dat wijst erop dat ze de komende maanden met enige terughoudendheid tegemoetzien.

De markten geven dus verschillende signalen af die aanzetten tot grotere voorzichtigheid en selectiviteit bij het kiezen van effecten of beleggingsklassen. Een kater is het niet, maar de roes waarin beleggers de afgelopen maanden verkeerden, begint wel te vervliegen.