Navbar logo new
Schroders: Welke opkomende markten winnen of verliezen bij de energietransitie?
Calendar22 Jul 2021
Thema: ESG
Fondshuis: Schroders

De impact van de energietransitie kan ingrijpend zijn voor opkomende markten, schrijft David Rees, emerging markets economist bij Schroders. In de opkomende markten zijn veel belangrijke producenten of consumenten van natuurlijke hulpbronnen.

De wedloop om de uitstoot van CO2 omlaag te krijgen kan de grondstoffenmarkt flink overhoop gooien. De meeste grote economieën streven ernaar om netto CO2-neutraal te zijn in 2050. Daarmee zal de vraag naar fossiele brandstoffen geleidelijk afnemen. Tegelijkertijd zal de vraag naar basismetalen die gebruikt worden in de apparatuur om duurzame energie op te wekken en in nieuwe technologieën zoals elektrische voertuigen en batterijen fors stijgen.

De energietransitie kan dan ook een geweldige impact hebben op de opkomende markten. Producenten van fossiele brandstoffen hebben het vooruitzicht dat hun inkomsten op de lange termijn zullen dalen. Netto-importeurs van energie kunnen juist profiteren van een structurele verbetering van hun betalingsbalans. Mogelijk kunnen zij zelfs exporteurs van schone energie worden.

Maar de grote winnaars van deze omslag in de wereldeconomie kunnen de opkomende markten zijn die de metalen exporteren waarnaar in de nieuwe koolstofarme wereldeconomie grote vraag zal zijn. Of de landen die apparatuur produceren voor de opwekking, de opslag en het verbruik van hernieuwbare energie.

Afbeelding: De groene revolutie geeft de vraag naar industriële metalen een enorme boost.

Groenbeleggen

Wat zijn gevolgen voor beleggers?

Een ding is duidelijk: beleggers moeten voorsorteren op de langetermijngevolgen van de energietransitie.

De opkomende landen die te maken krijgen met een aanzienlijk verlies van inkomsten uit de export van fossiele brandstoffen, zullen hun economieën en overheidsfinanciën moeten aanpassen aan de nieuwe, CO2-arme, economie. Anders dreigt economische en marktstress. Dit zal een groot probleem zijn voor de opkomende markten die weinig geld hebben gespaard uit vroegere exporten.

Een permanente verbetering van de betalingsbalans voorziet Rees bij de netto-importeurs van fossiele brandstoffen. Zij kunnen hun valuta versterken en de rente op termijn structureel verlagen.

Maar de grootste kansen voor beleggers gloren in de opkomende economieën die de veelgevraagde grondstoffen exporteren naar de nieuwe klimaatvriendelijke wereld, wat over de hele linie tot een hoger rendement zal leiden. Rees wijst dan met name op de landen die sterk zijn in de export van metalen, zoals aluminium, kobalt, koper en nikkel.