Navbar logo new
T. Rowe Price: Sterke stijging inflatie in VS zet niet door
Calendar27 Jul 2021
Thema: Macro
Fondshuis: T. Rowe Price

  • De recente stijging van de inflatie in de VS creëert onzekerheid voor beleggers die gewend zijn geraakt aan de combinatie van lage inflatie en lage rente.
  • Vooral voor groeibedrijven vormen de hoge inflatie en het vooruitzicht van stijgende rente op korte termijn een uitdaging.
  • T. Rowe Price verwacht niet dat de inflatie in de VS op langere termijn hoog zal blijven. De positieve vooruitzichten voor groeibedrijven blijven dan ook ongewijzigd.

    Het optimisme rond het ontluikende economische herstel in de VS na een van de diepste recessies in de geschiedenis is de afgelopen maanden getemperd door een scherpe stijging van de inflatie. De inflatie op jaarbasis van de consumentenprijsindex (CPI) in de VS is in juni gestegen tot 5,4% - ruim boven het streefcijfer van 2% van de Federal Reserve - en heeft de zorgen doen toenemen dat er misschien eerder dan verwacht beleidsmaatregelen moeten worden genomen.

    Dit vooruitzicht heeft geleid tot een toename van de volatiliteit op de aandelenmarkten, waarbij vooral groeiaandelen onder druk zijn komen te staan.

    Nu de zogenaamde "grote rotatie" van groeiaandelen naar waardeaandelen al in 2021 aan de gang was, maakt de inflatiedruk het klimaat voor groeiaandelen op korte termijn nog uitdagender. Naar verwachting zullen de inflatiecijfers in de toekomst ongelijkmatiger zijn dan in de afgelopen jaren. Maar op langere termijn zal de inflatie niet naar een consistent hoger niveau stijgen. Daarom blijft Taymour Tammadon, Portfolio Manager, US Large Cap Growth Equity Strategy bij T. Rowe Price, op langere termijn positief over groeibedrijven.

    Inflatiepiek houdt niet aan

    De recente stijging van de Amerikaanse inflatie tot de hoogste niveaus sinds 2008 is een begrijpelijke bron van onzekerheid voor beleggers die gewend zijn geraakt aan de combinatie van een lage inflatie en lage rente dat al twee decennia aanwezig is. Maar een opflakkering van de inflatie kwam niet helemaal onverwacht. Dit was altijd al een risico zodra de stimuleringsmaatregelen van de overheden en de centrale banken begonnen door te stromen naar de economieën, die geleidelijk weer opengingen.

    Tijdens de pandemie zijn de spaartegoeden gestegen en nu een groter deel van de bevolking tegen het coronavirus wordt ingeënt, komt de ingehouden vraag vrij. Tammadon verwacht dat de inflatie in de komende 12 tot 18 maanden zal blijven toenemen en zich op langere termijn weer zal stabiliseren rond het door de Fed beoogde niveau van 2%. Dit is in overeenstemming met wat de financiële markten momenteel aangeven, waarbij de CPI-inflatie op langere termijn eveneens op ongeveer 2% wordt geraamd.

    Verwachtingen voor de inflatie op langere termijn

    De inflatieverwachtingen lijken het standpunt van T. Rowe Price te ondersteunen dat de piek van tijdelijke aard zal zijn. Het ziet er niet naar uit dat de markten anticiperen op een aanhoudend niveau van hogere inflatie. Het break-even inflatiepercentage op 10 jaar geeft een directe indicatie van de inflatieverwachtingen in de VS voor de komende 10 jaar. De onderstaande grafiek toont een sterke stijging van het break-evenpercentage vanaf de dieptepunten van begin 2020, wat aanvankelijk een belangrijke verschuiving lijkt te zijn.

    Het break-evenpercentage is echter slechts weer opgelopen tot ongeveer 2% verwachte inflatie - ruim onder het huidige niveau van 5,4%. Een soortgelijke boodschap kan uit de aandelenmarkt worden geput. Gezien de ernst van de uitverkoop in het eerste kwartaal van 2020 is het Amerikaanse aandelenherstel niet minder dan spectaculair te noemen. Hoewel de volatiliteit de afgelopen maanden is toegenomen, is de S&P 500-index tot nu toe met 14,4% gestegen.

    Amerikaanse inflatie