Navbar logo new
Cloud computing profiteert van groei datavolumes
Calendar23 Aug 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: MainFirst

Door Adrian Daniel, Portfolio Manager van het MainFirst Absolute Return Multi Asset fonds, het MainFirst Global Equities Fund & MainFirst Global Equities Unconstrained Fund

Wegens de coronapandemie moesten bedrijven versneld digitaliseren om de wereldwijde concurrentie met succes aan te kunnen. Alleen al in het afgelopen jaar is het internetdataverkeer wereldwijd met bijna 50% toegenomen. De investeringen in cloud computing-infrastructuur worden dan ook opgedreven. Welk bedrijf moeten beleggers in het oog houden en welke technologie wordt bedreigd door de verschuiving van IT-infrastructuur naar de cloud?

Tijdens de coronapandemie werden de voordelen van cloud-gebaseerde gegevensopslag voor veel bedrijven een kritieke vereiste om de dagelijkse werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren. De uiterst flexibele schaalbaarheid van extra opslagopties vormde de basis voor het opvangen van de enorme toename van het IT-gebruik in tijden van thuiswerken en videoconferenties.

De verhoging op korte termijn van de stationaire servercapaciteit zou tijdens de lockdown-fase toch niet mogelijk zijn geweest. De groei van de datavolumes en de vraag naar opslagcapaciteit in de publieke cloud komt duidelijk tot uiting in de investeringen in nieuwe hypergrote datacenters. Alleen al in 2020 groeiden deze met 37%. Dit betekent dat de zogenaamde 'Big 7' van de publieke cloudmarkt in het jaar van de coronaviruscrisis een omzet van meer dan 100 miljard dollar realiseerden.

De stijgende vraag heeft niet alle aanbieders een even sterke impuls gegeven. Hoewel grotere klanten steeds vaker de voorkeur geven aan multi-cloudoplossingen, zodat ze niet het risico lopen dat hun infrastructuur volledig uitvalt bij een storing, lijken de grotere spelers toch wat marktaandeel te winnen.

Beleggen in aanbieders van cloud-hardware

Beleggers die niet afhankelijk willen zijn van de respectieve cloudaanbieders en toch willen deelnemen aan de groeitrend, zouden kunnen overwegen om te beleggen in de leveranciers van hardware voor datacenters. Deze indirecte weg is het overwegen waard, omdat de hyperscalers (zoals Alphabet , Amazon , Microsoft , Facebook en Alibaba ) naast clouddiensten ook andere bedrijfsactiviteiten ontplooien. Die kunnen soms een grotere invloed hebben op de koersontwikkeling van het aandeel. Anderzijds volgen beleggingen in de hardware van de datacenters een groeitrend die op lange termijn gelijk opgaat met het datavolume.

Hiervan profiteren bedrijven zoals Intel , AMD of Nvidia , die de processoren leveren om de gegevens efficiënt te verwerken. Bedrijven zoals Alphawave IP, Cadence of Rambus, die producten aanbieden voor de connectiviteit van gegevensopslag, profiteren hier ook van. Decennialang verdubbelde de prestatie van processoren volgens de Wet van Moore ongeveer om de 18 maanden. Maar nu lijkt die wet zijn grenzen bereikt te hebben. Daarom wordt de gebruikelijke serverarchitectuur met X86 microprocessoren momenteel ter discussie gesteld.

Zogenaamde GPU's (Graphic Processor Units) worden steeds vaker gebruikt voor gegevensverwerking. De processorarchitectuur van ARM plc., die al een bijzonder energie-efficiënte variant voor mobiele eindapparatuur bleek te zijn, wordt nu ook voor dataservers ingezet. Op het vlak van microprocessoren moeten we dus ook rekening houden met de ontwikkeling van het marktaandeel en, in het geval van marktleider Intel , moeten we dit momenteel kritisch volgen.

Softwaretoepassingen in de cloud

Bij gegevensopslag maakt men een onderscheid op basis van de graad van zelfbeheer van de IT-infrastructuurcomponenten. Dat kan gaan van zogenaamde "on premise"-oplossingen, die volledig zelfstandig worden beheerd, tot volledig uitbestede oplossingen zoals IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service) en SaaS ( Software AG as a Service). Voor de IT-afdeling van een bedrijf verhoogt de mate van uitbesteding het comfort in termen van onderhoud en schaalbaarheid van de respectieve diensten. Bedrijfsmodellen met een sterke focus op dienstverlening rond stationaire IT-systemen in "on premise"-modus staan dan ook al jaren onder druk en dat zal waarschijnlijk zo blijven.

Het is algemeen bekend dat de verhuizing van IT-infrastructuur naar de cloud met verschillende snelheden verloopt naargelang de complexiteit van het bedrijfsmodel en andere aspecten zoals de wettelijke randvoorwaarden. Maar het extra aanbod van softwaretoepassingen in de cloud die bestaande gegevens zo snel mogelijk kunnen structureren en evalueren, leidt tot een versnelde omschakeling naar cloud-oplossingen. Dit komt bovenop de gebruikelijke argumenten zoals flexibiliteit of verlaging van de IT-kosten

Een stationair systeem moet altijd berekend zijn op een maximale piekbelasting om alle processen in een organisatie te kunnen ondersteunen. Maar dit is niet economisch, aangezien veel IT-hardware materiaal bij een normale werking onderbenut zouden zijn. Dankzij hun vrijwel onbeperkte schaalbaarheid en de geboden analysetools zijn complexe computeroperaties in de cloud mogelijk en ook nog eens gemakkelijk voor het IT-budget.

Door gegevens te verhuizen van stationaire servers naar de cloud verschuift de marktmacht van bedrijven zoals IBM of Oracle naar AWS ( Amazon Web Services), Alphabet of Microsoft Azure. Aangezien veel bedrijven hun IT-structuur slechts geleidelijk naar de cloud verplaatsen, zien we nu vaak zogenaamde hybride modellen, d.w.z. een combinatie van stationaire en cloudgebaseerde gegevensopslag. Voor het beheer op applicatieniveau wordt meestal een container-orkestratie (Kubernetes) gebruikt. Aangezien deze applicatie enkel als open source systeem beschikbaar is, kunnen beleggers maar in beperkte mate van de groeiende datavolumes profiteren.

Groeifactoren voor softwaretoepassingen

Intussen merken grotere gebruikers dat zelfs de combinatie van verschillende cloud providers geen noemenswaardige integratieproblemen oplevert. Dit maakt de afnemers van cloud-diensten minder afhankelijk van een cloud-netwerk en kan hen zelfs in staat stellen betere prijzen te bedingen. Multi-cloud softwareoplossingen, waarmee men data in verschillende clouds kan beheren, worden nu in verkleinde versies gratis aangeboden. Een voorbeeld is Rancher, een software van Suse, een Duits bedrijf dat onlangs naar de beurs ging.

Anderzijds kunnen hoge marges worden behaald met speciale softwaretoepassingen voor de evaluatie of analyse van gegevens. Voorbeelden hiervan zijn Salesforce voor het beheer van klantgegevens in de verkoop, of Adobe voor reclame- of marketingtoepassingen. Hoewel de licentiekost bij installatie van deze software niet duur is, worden deze bedrijven zeer gewaardeerd door beleggers. Typisch aan deze bedrijfsmodellen is namelijk een hoog percentage recurrente inkomsten. Daardoor hebben zij niet alleen een hoge zichtbaarheid, maar spreken zij ook een grotere kring van gebruikers aan.

Toonaangevende cloud-operatoren zien de voordelen in van extra toepassingen voor gegevensanalyse om zo de klanten meer aan zich te binden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven als AWS, Alphabet en Microsoft zeer intensief werken aan zo efficiënt mogelijke methoden voor data-analyse. Voor cloud-klanten biedt dit weer betere mogelijkheden om hun eigen gegevens te evalueren zonder een groot aantal dure IT-specialisten in te moeten huren. Een win-win situatie voor alle betrokkenen.

Als gevolg hiervan zien we tal van groeifactoren voor diverse softwaretoepassingen tegelijk opduiken. De groei van de datavolumes, de verplaatsing van data naar een cloud-gebaseerde oplossing, en het groeiende aantal IT-gebruikers tegen de achtergrond van de toenemende digitalisering van de maatschappij. Dankzij de typische schaalvoordelen nemen de marges van softwareontwikkelaars doorgaans toe naarmate de inkomsten stijgen.

Tijdens een periode van economische groei zullen waarschijnlijk ook meer werknemers in dienst worden genomen, wat op zijn beurt meer software-abonnementen vereist.

De voortschrijdende digitalisering van de samenleving, de positieve schaalvoordelen van gedecentraliseerde gegevensopslag aan de kostenzijde en het toenemende commercieel belang van data moeten nog vele jaren zorgen voor een dubbelcijferige groei van de gegevensopslag in de cloud. Dit biedt onevenredig veel kansen voor beleggers, die in verschillende subsectoren kunnen worden verzilverd. Maar omdat de omslag snel verloopt, is ook hier een actieve selectie nodig.