Navbar logo new
Obligaties uit opkomende markten: redenen voor optimisme
Calendar31 Aug 2021
Fondshuis: M&G Investments

Door Claudia Calich, fondsbeheerder & Head of Emerging Market Debt bij M&G

Claudiacalich
Claudia Calich

De gezondheid van de wereldeconomie blijft verbeteren. De COVID-19-dreiging lijkt zich in veel goed gevaccineerde landen terug te trekken, maar in sommige opkomende markten is er nog een lage weg te gaan. Staan we nu op een keerpunt voor obligaties uit opkomende markten?

Na een indrukwekkende opleving in de tweede helft van 2020 is het rendement op schuldpapier van opkomende markten in de eerste helft van 2021 tot stilstand gekomen. De rendementen over juli en augustus (per 18 augustus, de datum van schrijven) lieten tot nu toe een gemengd beeld zien voor EM-schuldpapier. Activa in lokale valuta presteerden ondermaats als gevolg van een brede verzwakking van valuta's van opkomende markten ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Activa in harde valuta boekten een klein positief rendement, geholpen door een afvlakking van de rentecurve van Amerikaanse overheidsobligaties.

De economische groei in de opkomende markten is opgeveerd en blijft zeer robuust. De jongste prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan uit van een groei van 6,3% dit jaar en 5,2% in 2022 voor de opkomende economieën. Interessant is ook dat het IMF uitgaat van iets evenwichtiger groeivooruitzichten. De groeiprognoses voor Azië zijn in de vooruitzichten van juli van het IMF iets naar beneden bijgesteld ten opzichte van de zeer hoge ramingen van april - grotendeels als gevolg van het domino-effect van de recente ernstige crisis in India (COVID-19) - en gestegen in andere regio's, vooral in Latijns-Amerika.

Deze vooruitzichten worden bevestigd door de meest recente vaccinatiegegevens, waaruit blijkt dat de vaccinatiegraad in een groot deel van Latijns-Amerika snel verbetert in vergelijking met delen van Azië. Naarmate de vaccinatiegraad toeneemt en de landen leren zich aan het virus aan te passen, zou de kans op verdere door het virus veroorzaakte groeischokken volgens ons aanzienlijk moeten afnemen.

Verbetering van de lopende rekening van de betalingsbalans, inflatie vrij beperkt

De wereldwijde onevenwichten in vraag en aanbod tijdens de COVID-19-crisis leidden in veel opkomende landen tot een verbetering van de lopende rekening van de betalingsbalans, waarvan sommige het sterkste niveau in vele jaren bereikten. Een gezonder saldo op de lopende rekening maakt de opkomende landen minder afhankelijk van de instroom van buitenlands kapitaal en minder gevoelig voor nieuwe uitbarstingen van marktvolatiliteit, wat volgens ons de valuta's van opkomende landen zou moeten helpen ondersteunen.

De valuta's van opkomende landen (gemeten naar de valutacomponent van de JP Morgan's GBI EM Global Diversified index) zijn tot nu toe (per 18 augustus) met meer dan 3% gedaald en lijken ons ondergewaardeerd. Naar onze mening kunnen valuta's van opkomende landen beleggers op middellange termijn kansen bieden.

Hoewel in de VS al duidelijk sprake is van tapering van het monetaire beleid, verwachten we dat de Federal Reserve (Fed) ook in de toekomst accommoderend zal blijven. Vooruitlopend op de Fed hebben veel centrale banken van de opkomende landen de rente al preventief verhoogd.

De inflatie in de opkomende landen versnelde de afgelopen kwartalen doordat de economieën weer opengingen en de grondstoffenmarkten weer aantrokken. Volgens ons zal de inflatie in de opkomende economieën echter binnen de perken blijven. Veel van de prijsdruk die we de laatste tijd in de opkomende markten zien, lijkt tijdelijk te zijn en het gevolg van wat volgens ons voorbijgaande factoren zijn, knelpunten in het aanbod en bodemeffecten in de gegevens.

Naar onze mening zal de inflatie zich op lange termijn stabiliseren. Uit recente prijsgegevens van JP Morgan blijkt immers dat de voedselprijsinflatie zich onlangs is beginnen te stabiliseren.

Lage wanbetalingspercentages te verwachten

Ondanks de schok die de wereldeconomie de voorbije 18 maanden heeft ondergaan, zijn de kredietratings van bedrijven uit opkomende landen volgens ons momenteel relatief gezond. Uit een recente analyse blijkt dat de netto-schuldgraad van deze bedrijven in 2020 slechts licht is verslechterd en nog steeds aanzienlijk lager is dan die van bedrijven uit ontwikkelde markten. Bovendien is volgens dezelfde bron de dekkingsgraad (een maatstaf voor de mate waarin een bedrijf zijn kasstroom kan gebruiken om de rente op zijn uitstaande schuld te betalen) bij high yield bedrijven in de opkomende landen nu voor het eerst sinds 2013 hoger dan die van hun high yield collega's in de VS. Tegen deze achtergrond verwachten wij relatief lage wanbetalingspercentages (ongeveer 2% tot 3%) in het high yield-segment van de bedrijfsobligatiemarkt in opkomende landen in 2021. De gezondere vooruitzichten voor bedrijfsobligaties uit de opkomende landen moeten volgens ons aantrekkelijk zijn voor beleggers die zich zorgen maken over de mogelijke marktvolatiliteit voor obligaties uit deze landen en voor hun rentegevoeligheid.

De kredietspreads van schuldpapier uit de opkomende landen hebben zich zeer sterk hersteld, waarbij het investment grade cohort (zowel staatsobligaties als bedrijfsobligaties) bijna terug op het niveau van voor de pandemie staat. Toch zijn investment grade-staatsobligaties nu aantoonbaar zwakkere kredieten dan voor de pandemie, gezien de stijging van de schuldenlast van de meeste landen. Volgens ons komt dit niet langer tot uiting in de spreads van investment grade-landen. Wij menen echter dat de markt voor hoger renderende staatsobligaties selectief nog steeds een aantrekkelijke waarde biedt.

In juli gaf het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn goedkeuring aan een toewijzing van speciale trekkingsrechten (SDR) ter waarde van US$ 650 miljard, met als doel de door de pandemie getroffen economieën een impuls te geven. De landen in de opkomende markten zullen in totaal 275 miljard dollar ontvangen. Dit is de grootste SDR-toewijzing in de geschiedenis van het IMF. De laatste vond plaats tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2009. Wij denken dat dit een zeer welkome stimulans betekent voor de financiën van een aantal landen, en met name voor staatsobligaties van opkomende en frontier markten.

Steeds meer gedifferentieerd macro-economisch beeld

Naar onze mening zal de economische groei in de opkomende landen blijven aantrekken, dankzij de uitbreiding van de vaccinatieprogramma's die de fundamentals van zowel overheids- als bedrijfsemittenten moeten helpen verbeteren. Tegelijkertijd zouden de productietekorten in veel opkomende landen de inflatie onder controle moeten houden en zullen gezonde lopende rekeningen de potentiële gevolgen van de Amerikaanse tapering waarschijnlijk verzachten. Hoewel we de risico's van de aanslepende COVID-19-crisis niet bagatelliseren, met inbegrip van de risico's van nog niet ontdekte varianten, geven de bovenstaande factoren ons reden tot optimisme voor de activaklasse voor de rest van 2021.

Gezien de verschillen in de relatieve snelheid van de beschikbaarheid van vaccins en de vaccinatiegraad, en de snelheid waarmee de economieën terug opengaan, verwachten we dat het macro-economische beeld in de opkomende landen steeds gedifferentieerder zal worden. Een flexibele, actief beheerde beleggingsaanpak voor deze activaklasse is volgens ons daarom van cruciaal belang.