Navbar logo new
Coline Pavot, verantwoordelijke voor het onderzoek naar verantwoord beleggen bij La Financière de l'Echiquier, september 2021
Calendar20 Sep 2021
Thema: Fondsen

Coline Pavot, verantwoordelijke voor het onderzoek naar verantwoord beleggen bij La Financière de l'Echiquier, september 2021

Kunt u iets vertellen over uw loopbaan? / Waarom hebt u gekozen voor vermogensbeheer?

Coline pavot
Coline Pavot
Ik ben opgegroeid aan de voet van de Mont Blanc, in een familiale omgeving die gevoelig is voor milieuproblemen en de oorzaken daarvan. Het was voor mij dus helemaal vanzelfsprekend om me in te zetten voor een duurzamere wereld. Met dat doel voor ogen verliet ik mijn natuurlijke omgeving en ging ik, na een voorbereidend jaar, studeren aan de SKEMA Business School, waar ik een masterdiploma behaalde, gespecialiseerd in Strategisch Management voor Duurzame Ontwikkeling.

Tijdens mijn opleiding zette ik me in voor duurzame ontwikkeling, via NGO's en lokale autoriteiten, en voor de verstrekking van microkredieten in India. Ik heb mijn visie op een sociaal rechtvaardiger en milieuvriendelijker financiering gestalte gegeven door lid te worden van het SRI-team van BNP Paribas Wealth Management. In 2017 stapte ik over naar het SRI-team van La Financière de l'Echiquier. Sinds 2020 geef ik leiding aan het onderzoeksteam voor verantwoord beleggen.

La Financière de l'Echiquier (LFDE) heeft haar impactdoctrine formeel op papier gezet. Wat zijn volgens u de belangrijkste principes van impactbeleggen? De publicatie van deze doctrine is een sterk gebaar van LFDE waarmee het bedrijf haar positionering en engagement ten gunste van impactbeleggen bevestigt.

Impactbeleggen is een veeleisende onderneming die gebaseerd is op drie fundamentele concepten:

  • Gerichtheid. Het uitgangspunt bij elke activiteit op het gebied van impactbeleggen is de intentie om een positieve milieu- en/of sociale impact te genereren. Die intentie is gebaseerd op diverse essentiële elementen: een nadere omschrijving van de impact, ex-ante-impactdoelstellingen gekoppeld aan specifieke indicatoren, een gedegen uitvoering, enz.
  • Meerwaarde, oftewel die extra bezieling waarmee een verantwoord belegger uitgroeit tot een belegger met impact. Dat vraagt vooral om een succesvol engagementproces, een lange beleggingsperiode en ondersteuning van bedrijven met een minder directe impact of waarvan de impact minder zichtbaar is.
  • Meetbaarheid van de impact van de beleggingen van het fonds, waarbij een transparante communicatie via de publicatie van een impactverslag, met ondersteuning van onafhankelijke experts, cruciaal is. De ex-ante-impactindicatoren kunnen geïntegreerd worden in de beloningsregeling voor de beheerders. Een uitgebreid programma voor wie het avontuur aan wil gaan!

    Als u president van Frankrijk was, welke maatregel zou u dan als eerste nemen?

    Gezien de omvang van de maatregelen waar de klimatologische en sociale noodsituatie om vraagt, is dat een moeilijke keuze. Ik zou een wetsvoorstel indienen dat uitgaat van het principe dat de vervuiler betaalt, om bedrijven te dwingen de kosten van de externe sociale en ecologische effecten die door hun activiteiten worden veroorzaakt, op zich te nemen.

    Dergelijke kosten zouden dus niet langer door de samenleving gedragen worden, waardoor bepaalde kostbare natuurlijke hulpbronnen, die niet onuitputtelijk of hernieuwbaar zijn, op hun werkelijke waarde zouden worden ingeschat. Tabaksproducenten zouden bijvoorbeeld moeten opdraaien voor de kosten van roken, die nu door de gezondheidsstelsels van overheden worden gedragen. Producenten van fossiele energie zouden dus moeten betalen voor de impact van hun activiteit op de biodiversiteit.

    De prijs van producten en diensten zou dan gebaseerd zijn op hun werkelijke kosten voor de samenleving en het milieu, zodat de meest deugdzame bedrijven boven komen drijven en andere worden aangezet hun praktijken te verbeteren. Het is waarschijnlijk een utopische maatregel, maar waarom zou je niet mogen dromen als je president bent?