Coline Pavot, verantwoordelijke voor het onderzoek naar verantwoord beleggen bij La Financière de l'Echiquier, september 2021
Kunt u iets vertellen over uw loopbaan? / Waarom hebt u gekozen voor vermogensbeheer?
![]() Coline Pavot |
Tijdens mijn opleiding zette ik me in voor duurzame ontwikkeling, via NGO's en lokale autoriteiten, en voor de verstrekking van microkredieten in India. Ik heb mijn visie op een sociaal rechtvaardiger en milieuvriendelijker financiering gestalte gegeven door lid te worden van het SRI-team van BNP Paribas Wealth Management. In 2017 stapte ik over naar het SRI-team van La Financière de l'Echiquier. Sinds 2020 geef ik leiding aan het onderzoeksteam voor verantwoord beleggen.
La Financière de l'Echiquier (LFDE) heeft haar impactdoctrine formeel op papier gezet. Wat zijn volgens u de belangrijkste principes van impactbeleggen? De publicatie van deze doctrine is een sterk gebaar van LFDE waarmee het bedrijf haar positionering en engagement ten gunste van impactbeleggen bevestigt.
Impactbeleggen is een veeleisende onderneming die gebaseerd is op drie fundamentele concepten:
Als u president van Frankrijk was, welke maatregel zou u dan als eerste nemen?
Gezien de omvang van de maatregelen waar de klimatologische en sociale noodsituatie om vraagt, is dat een moeilijke keuze. Ik zou een wetsvoorstel indienen dat uitgaat van het principe dat de vervuiler betaalt, om bedrijven te dwingen de kosten van de externe sociale en ecologische effecten die door hun activiteiten worden veroorzaakt, op zich te nemen.
Dergelijke kosten zouden dus niet langer door de samenleving gedragen worden, waardoor bepaalde kostbare natuurlijke hulpbronnen, die niet onuitputtelijk of hernieuwbaar zijn, op hun werkelijke waarde zouden worden ingeschat. Tabaksproducenten zouden bijvoorbeeld moeten opdraaien voor de kosten van roken, die nu door de gezondheidsstelsels van overheden worden gedragen. Producenten van fossiele energie zouden dus moeten betalen voor de impact van hun activiteit op de biodiversiteit.
De prijs van producten en diensten zou dan gebaseerd zijn op hun werkelijke kosten voor de samenleving en het milieu, zodat de meest deugdzame bedrijven boven komen drijven en andere worden aangezet hun praktijken te verbeteren. Het is waarschijnlijk een utopische maatregel, maar waarom zou je niet mogen dromen als je president bent?