Navbar logo new
Columbia Threadneedle breidt zijn duurzame beleggingsaanbod voor Belgische cliënten verder uit met twee nieuwe fondsen
Calendar23 Sep 2021
Thema: Fondsen

Columbia Threadneedle Investments, een toonaangevende wereldwijde vermogensbeheerder, breidt zijn duurzame beleggingsaanbod verder uit met de lancering van twee nieuwe fondsen voor Nederlandse beleggers: het Columbia Threadneedle (Lux) Sustainable Outcomes Global Equity fund en het Columbia Threadneedle (Lux) Sustainable Outcomes Pan-European Equity fund (de “Fondsen”).

De Fondsen werden in mei in Brussel geregistreerd en zijn nu beschikbaar voor beleggers in België. De lanceringen spelen in op de groeiende vraag van beleggers naar fondsen die zich richten op positieve duurzame resultaten en vormen een aanvulling op de Britse duurzame aandelenstrategie die in 2015 werd gelanceerd.

Michaela Collet Jackson, Head of Distribution, EMEA at Columbia Threadneedle Investments, licht toe: "We weten dat beleggers hun schouders willen zetten onder oplossingen voor wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen. De vraag naar duurzame beleggingen neemt toe omdat de overheden steeds meer inzetten op wereldwijde klimaat- en sociale doelstellingen. Deze evolutie is alleen maar sterker geworden als gevolg van de coronapandemie.

"Als stichtend lid van het UNPRI1 maakt Columbia Threadneedle's gedisciplineerde verantwoorde beleggingsfilosofie al lang integraal deel uit van ons beleggingsproces. Onze ratings voor de UNPRI zijn steeds erg hoog geweest2. Nu beleggers op zoek zijn naar duurzame beleggingen, passen wij deze discipline toe op ons groeiende gamma specifieke duurzame fondsen. We zijn dan ook erg opgetogen met de lancering van deze fondsen, die beheerd zullen worden door onze gereputeerde globale en Europese aandelenteams.”

De Sustainable Outcomes-fondsen van Columbia Threadneedle zijn geconcentreerde aandelenstrategieën (één wereldwijd, één pan-Europees fonds) die beleggen in hoogstaande bedrijven die streven naar positieve duurzame resultaten en sterke financiële rendementen. De fondsen richten zich op acht thema's3, die zijn ontleend aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties, die inzetten op de belangrijkste duurzame ontwikkelingsbehoeften. Ze gaan op zoek naar bedrijven die momenteel rond deze thema's werken of zich herpositioneren om er resultaten mee te boeken. Deze bedrijven:

  • Zijn integer: voldoen aan hoge normen op het gebied van ecologie, duurzaamheid en corporate governance (ESG);
  • Hebben impactpotentieel: duurzaamheid moet integraal deel uitmaken van de activiteiten, en
  • Zijn doelgericht: duurzaamheid moet een echte managementdoelstelling zijn en niet de resultante van andere activiteiten

    De portefeuillemanagers, Pauline Grange en Andrea Carzana, werken samen met de fundamentele research- en duurzaamheidsanalisten van Columbia Threadneedle om een portefeuille samen te stellen van bedrijven die aan deze thema's en criteria voldoen. Ze maken gebruik van Columbia Threadneedle's eigen duurzaamheidsratings, die wezenlijke ESG-risico's4 en kansen in kaart brengen van meer dan 8.000 bedrijven wereldwijd.

    De beoordeling van het concurrentievoordeel staat centraal in deze benadering. We willen zowel begrijpen vanwaar het concurrentievoordeel van een bedrijf afkomstig is, als inzicht krijgen in de sector waarin het actief is. Aan de hand van Columbia Threadneedle's bewezen beleggingsbenadering kunnen beleggers in alle harmonie twee doelstellingen bereiken: positieve duurzame resultaten en kapitaalgroei.

    Pauline Grange, Portfolio Manager van het Columbia Threadneedle (Lux) Sustainable Outcomes Global Equity fonds licht toe:

    "In een wereld die op maatschappelijk en ecologisch vlak verandert, ondersteunen bedrijven die willen investeren in en innoveren voor een duurzamere toekomst niet alleen de planeet en haar bewoners, maar moedigen ze ook aan om sterke financiële rendementen te genereren en op lange termijn stabiel te groeien. Als actieve beleggers moedigen wij bedrijven aan om hun praktijken aan te passen en te innoveren om oplossingen te vinden – niet alleen om ESG-risico's te beheren, maar ook om kansen te creëren die positieve verandering teweegbrengen en aansluiten bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.Belangrijk is dat die bedrijven bewust nadenken over de impact die ze teweegbrengen en ernaar handelen.”

    De strategie die aan de grondslag ligt van Columbia Threadneedle (Lux) Sustainable Outcomes Global Equity wordt al als een aparte strategie voor institutionele cliënten toegepast. Zo is het beleggingsteam in staat om zijn overtuigingen succesvol toe te passen en om een trackrecord op te bouwen.

    Andrea Carzana, Portfolio Manager van het Columbia Threadneedle (Lux) Sustainable Outcomes Pan-European Equity fonds, stelt:

    "De vraag van beleggers naar duurzame aandelen is een structurele verschuiving onder impuls van overheden en de samenleving, die ecologische en sociale uitdagingen willen aanpakken. Bedrijven zijn op weg naar een duurzamer bestuur, duurzamere activiteiten en duurzamere producten. Wij zullen beleggen in die bedrijven die de strategie, bereidheid en het potentieel in zich hebben om deze verschuivingen waar te maken.”

    Onze geschiedenis inzake Duurzaam Beleggen

    Columbia Threadneedle was een van de stichtende leden van de UNPRI in 2006. Duurzaamheid is dus al lang verankerd in ons beleggingsproces in alle strategieën. We hebben ook een sterk trackrecord opgebouwd inzake actieve corporate governance. We beschouwen duurzaamheidsresearch als fundamentele research. In 2019 lanceerden we Columbia Threadneedle’s interne duurzaamheidsratings, die een toekomstgerichte evaluatie maken van wezenlijke ESG-risico's en -kansen voor meer dan 8.000 bedrijven.

    We waren een pionier op het gebied van beleggen in sociale obligaties en lanceerden in 2013 de eerste mainstream Social Bond-strategie in het Verenigd Koninkrijk met dagelijkse liquiditeit. Deze twee nieuwe fondsen vormen een aanvulling op het bestaande gamma duurzame strategieën van Columbia Threadneedle, waaronder:


  • Britse duurzame aandelenstrategie;
  • Pan-Europese duurzame aandelenstrategie;
  • Groeilanden duurzame aandelenstrategie;
  • Vier Social Bonds strategieën in het VK, Europa, wereldwijd en de Verenigde Staten;
  • Koolstofneutrale vastgoedstrategie, en;
  • European duurzame infrastructuurstrategie