Navbar logo new
Outlook Pimco: Einde ‘New Normal’ luidt periode in van meer onzekerheid en lagere rendementen
Calendar26 Oct 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: Pimco

Beleggers dienen de komende jaren rekening te houden met lagere rendement op aandelen en vastrentende waarden als gevolg van toenemende volatiliteit. Het decennium van lage maar stabiele groei, de inflatie onder de doelstelling, een lage volatiliteit en sterke rendementen op assets, is verleden tijd.

Dat schrijven Joachim Fels, Global Economic Advisor en Andrew Balls, CIO Global Fixed Income, beide verbonden aan ‘s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, in de jaarlijkse Secular Outlook.

De Secular Outlook vormt een vooruitzicht op de economie en financiële markten voor de komende vijf jaar en komt voort uit het Secular Forum, waarbij onder anderen Nobelprijswinnaars voor de Economie, beleidsmakers, beleggers en historici aanschuiven.

Einde van ‘New Normal’

Fels en Balls verwachten dat de wereldeconomie de komende vijf jaar waarschijnlijk een meer onzekere, volatiele en uiteenlopende groei en inflatie zal kennen dan in het decennium dat voorafging aan de pandemie. Dit betekent een einde van het ‘new normal’-tijdperk, met ‘tal van valkuilen’ voor beleidsmakers.

Drie brede trends zullen de drijvende kracht vormen achter belangrijke seculiere transformaties: de overgang naar groene energie, de snellere adoptie van nieuwe technologieën en een toenemende tendens om winsten breder te delen.

Obligaties

Pimco benadrukt dat beleggingen in vastrentende waarden – ondanks de lage rentes – diversificatievoordelen blijven bieden. ‘Hoewel de rendementsverwachtingen in alle beleggingscategorieën gematigd zullen zijn, zijn er landen in de wereld waarin obligaties beter zouden kunnen presteren dan aandelen.’

Ondanks de lage en zelfs negatieve rentes in onder ander Japan en de eurozone, verwacht Pimco voor de kernobligatiebeleggingen dus positieve rendementen. “Op de korte termijn zijn we beducht voor oplopende rentes als economieën zich blijven herstellen, maar voor de langere termijn is het opwaarts potentieel beperkt.”

In tijden van (tijdelijk) hogere inflatie, zijn volgens Pimco Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS), evenals grondstoffen en andere real assets, zinvol om het inflatierisico af te dekken.

Aandelen, private credit en vastgoed

Pimco blijft constructief over aandelen omdat centrale banken aanhoudend verruimend beleid zullen voeren en overheden in geval van recessies anticyclisch begrotingsbeleid zullen introduceren. Door aanhoudend lage reële en nominale rentes, is het volgens Pimco zinvol om ook naar alternatieve beleggingen te kijken, waaronder private credit en commercieel vastgoed.