Navbar logo new
DWS gaat VN-investeringsvehikel beheren ten behoeve van energietransitie Afrika
Calendar05 Nov 2021
Thema: ESG
Fondshuis: DWS

Het Green Climate Fund (GCF) van de Verenigde Naties gaat 80 miljoen dollar aan seed-kapitaal toewijzen aan duurzame energieprojecten in Afrika. Hiertoe hebben GCF en Deutsche Bank een overeenkomst getekend tijdens COP26 in Glasgow. Vermogensbeheerder DWS, waarin Deutsche Bank een meerderheidsbelang heeft, wordt de uitvoerende organisatie en zegt toe 3% bij te dragen aan de verwachte pijplijn van 500 miljoen dollar.

Het geld wordt gebruikt voor groene energieprojecten ten zuiden van de Sahara. Mede door de slechte en dure elektriciteitsvoorziening groeien veel economieën in dat deel van Afrika niet naar behoren.

Het GCF gaat met het kapitaal de verschuiving van staatsgeleide elektriciteitscentrales naar decentrale en lokale duurzame stroomopwekking financieel mogelijk maken. Met deze omslag krijgen zowel consumenten als het mkb in sub-Saharalanden toegang tot een betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Met vastgelegde streefcijfers wordt de voortgang van het proces richting de CO2-neutrale energievoorziening gemeten.

Het GCF werd in 2010 door de Verenigde Naties opgericht. Het is het belangrijkste multilaterale instrument voor rijke landen om armere landen financieel te helpen in de strijd tegen de klimaatcrisis. De afgelopen jaren zijn ruim 110 projecten vanuit het fonds gefinancierd.

Henry Gonzalez, directeur van de private investeringen-tak van het GCF: “Met de ondertekening is het startsein gegeven van het eerste programma tussen de GCF en Deutsche Bank. Hieruit blijkt ook onze wederzijde inspanning om de private sector te mobiliseren om het klimaat te verbeteren. Gedecentraliseerde duurzame energie is van essentieel belang om de CO2-uitstoot te verlagen in opkomende plattelandseconomieën en er hangen daarnaast sociaal-economische voordelen aan.”

Andrew Pidden, hoofd duurzaam beleggen bij DWS: “We zijn verheugd om deze fase met GCF in te gaan. We werken al 20 jaar samen met investeerders uit de publieke sector en deze overeenkomst toont onze impactbeleggingscapaciteiten aan. We zetten ons in om de doelstellingen van het GCF te halen en te investeren in groeiende markten, zoals Afrika, zodat het continent duurzame energie als basisenergie kan gebruiken. Het programma zal gebruik maken van de volledige capaciteit en ervaring van ons Sustainable Investments-team. Zii zullen de blended finance-vehikels beheren.”

Kamran Khan, hoofd ESG van Deutsche Bank voor Azië-Pacific: “Blended-finance heeft een aanjaagfunctie als het gaat om duurzame groei in opkomende markten. Het doen van gerichte en haalbare investeringen in sub-Saharalanden vereist heel veel ervaring en enorme impactbeleggingskennis. We zijn trots op de rol die we hebben gespeeld om het GCF zover te krijgen om te investeren in groene-energieprojecten die een duurzamere toekomst voor sub-Sahara Afrika bewerkstelligen en ook zo bij te dragen aan regionale economische groei.”