Navbar logo new
DWS: CO2-reductietechnologie staat nog in de kinderschoenen
Calendar18 Nov 2021
Thema: ESG
Fondshuis: DWS

De klimaatfinanciering kwam in 2019 en 2020 uit op $ 632 miljard. Een indrukwekkend bedrag, maar schijn bedriegt. Want om de opwarming van de aarde te stoppen, moet er de komende acht jaar aan groene investeringen ongeveer $ 4000 miljard bij, zo heeft het Climate Policy Initiative berekend. Waar moet dit geld vandaan komen en wat staat er op het prioriteitenlijstje? DWS schijnt daar in de Grafiek van de Week een licht op.

De klimaatinvesteringen nemen wel toe, maar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties waarschuwde onlangs dat het een ‘illusie’ is te denken dat de reeds gedane toezeggingen genoeg zijn. Bijna de helft van de berekende emissiereducties moet van technologieën komen die nu in de kinderschoenen staan of zich in de prototypefase bevinden. Een voorbeeld daarvan is Mission Innovation, een initiatief van overheden, bedrijven en beleggers om de next-generation technologieën financieel rendabel te maken en vervolgens uit te rollen.

En het gaat niet alleen over het beperken van toekomstige CO2-uitstoot. Klimaatverandering is volop gaande en er moet dus meteen geld komen om de schade te beperken: het aanwezige kapitaal om de fysieke impact van onder meer overstromingen tegen te gaan, tikte vorig jaar met moeite $ 46 miljard aan. Een bedrag dat minstens 5 keer zo hoog had moeten zijn.

Co2 uitstoot

Beursgenoteerde bedrijven hebben een sleutelrol om dit kapitaal op te halen en een derde van het benodigde ‘groene kapitaal’ moet komen van deze ondernemingen, stelt Goldman Sachs. Dit klinkt wellicht als een extra last voor deze bedrijven, maar het zou weleens andersom kunnen uitpakken.

Duurzame projecten genereren vaak een positief rendement en DWS gelooft dat bedrijven met een hoge (of snelgroeiende) duurzame omzet en die geld steken in R&D het in zich hebben om het beter te doen dan hun concurrenten die dreigen achter te lopen op dit gebied. Bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben zullen profiteren van gunstigere financieringsvoorwaarden waardoor hun kapitaalkosten dalen.

Uit eerder onderzoek van DWS blijkt dat bedrijven met een focus op fossiele brandstof aandeelhouderswaarde vernietigen. Het mag geen verrassing heten dat veel aandeelhouders bedrijven aansporen om hun kapitaal groen te investeren. En wat is de rol van overheden? Die hebben recentelijk de boot gemist, want veel stimuleringspakketten hebben helaas meer schade toegebracht aan het milieu dan goed gedaan.

Het beleid moet op dit gebied een stuk beter en de private sector moet daarin worden meegenomen.