Navbar logo new
Zes MainFirst-fondsen ontvangen FNG-label voor duurzame beleggingsfondsen
Calendar01 Dec 2021
Thema: Fondsen
Fondshuis: MainFirst

Mainfirst krijgt de hoogste onderscheiding op het gebied van duurzaamheid: maar liefst zes fondsen van de in Frankfurt gevestigde multi-beleggingsboetiek hebben dit jaar het FNG-label ontvangen. Nadat vorig jaar vier fondsen voor het eerst het label kregen, heeft MainFirst het aantal gecertificeerde fondsen nu aanzienlijk uitgebreid.

Het Forum Nachhaltige Geldanlagen (FNG), een forum voor duurzaam beleggen dat actief is in Duitstalige landen, heeft voor de tweede keer een aantal beleggingsfondsen van MainFirst erkend. Hiermee heeft de vermogensbeheerder zich opnieuw sterk verbeterd ten opzichte van het voorgaande jaar - de basis hiervoor was de continue verdere ontwikkeling van de duurzaamheidsaanpak in de verschillende portefeuilles. De volgende beleggingsfondsen hebben nu twee sterren gekregen voor een bijzonder strenge en uitgebreide duurzaamheidsstrategie: het MainFirst Global Equities Fund, het MainFirst Global Equities Unconstrained Fund, het MainFirst Absolute Return Multi Asset en het MainFirst Germany Fund. H

et vlaggenschipproduct, het MainFirst Top European Ideas Fund, dat voor het eerst meedeed, kreeg ook twee sterren, terwijl het onlangs gelanceerde MainFirst Megatrends Asia één ster kreeg. Alle bekroonde fondsen scoorden extra punten op het gebied van institutionele geloofwaardigheid, productnormen en selectie- en dialoogstrategie. Het felbegeerde FNG-label houdt bij de beoordeling van fondsen rekening met internationaal erkende duurzaamheidsnormen en is inmiddels een alom gerespecteerde kwaliteitsstandaard in de Duitstalige wereld.

"Sinds vorig jaar hebben we opnieuw veel energie gestoken in het vergroten van onze transparantie", zegt algemeen directeur Patrick Vogel. Hij feliciteert de teams die samenwerken met fondsbeheerders Frank Schwarz, Adrian Daniel en Olgerd Eichler. " We vinden het belangrijk dat de individuele teams een authentieke ESG-benadering implementeren in hun beleggingsfilosofieën. We zijn trots dat ons werk extern erkenning heeft gekregen," zegt Vogel. "Bovendien scoren onze producten over de hele linie goed qua rendement."

Bij MainFirst is de verdere ontwikkeling van de duurzaamheidsaanpak een verantwoordelijkheid van elk Portfolio Management team. Het management ondersteunt dit streven actief.

Voor fondsbeheerder Frank Schwarz, die met zijn team zowel wereldwijde aandelen- en multi-assetfondsen als institutionele mandaten beheert, is het in overweging nemen van ESG-criteria bij de beleggingsbeslissingen dan ook van fundamenteel belang. "Wij zien het als een van onze kernverantwoordelijkheden om een waardevolle bijdrage te leveren aan een duurzamer gebruik van kapitaal door middel van een zorgvuldige aandelenselectie en duidelijk omschreven uitsluitingscriteria," legt Schwarz uit.

Het team onder leiding van Olgerd Eichler, dat verantwoordelijk is voor het MainFirst Top European Ideas Fund en het MainFirst Germany Fund, richt zich op een actieve dialoog met de bedrijven waarin het belegt. "Ons doel is om duurzame actie te stimuleren via onze interacties met beslissers in de bedrijven. Daarbij maken we ook intensief gebruik van de mogelijkheid om het stemrecht actief uit te oefenen", legt Alexander Lippert, portefeuillemanager in het Duitse en Europese aandelenteam, uit. "Wij zijn verheugd dat onze jarenlange inspanningen zijn erkend in de vorm van twee sterren voor elk fonds.

Zelfs een product dat als 'conventioneel fonds' wordt gelanceerd, kan scoren op het gebied van duurzaamheid zonder 'duurzaam' in de naam. Wij slaan liever een brug tussen duurzaamheid en rendement via een actieve dialoog en ons engagement", aldus Lippert.

De relevantie van transparante en begrijpelijke duurzaamheidslabels neemt toe, aangezien er geen duidelijke, overkoepelende definitie van duurzame beleggingen bestaat. Het Forum Nachhaltige Geldanlagen voldoet aan deze eis en MainFirst is dan ook verheugd met de toekenning van het FNG-label als kwaliteitsstandaard voor duurzame beleggingsfondsen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Over het FNG-label

Het FNG-label is de kwaliteitsstandaard voor duurzame beleggingen in de Duitstalige financiële markten. Het werd in 2015 gelanceerd na een ontwikkelingsproces van drie jaar waarbij de belangrijkste belanghebbenden betrokken waren. De bijbehorende duurzaamheidscertificering moet jaarlijks worden vernieuwd. De holistische methodologie van het FNG-label is gebaseerd op een reeks minimumnormen.

Deze omvatten transparantiecriteria, en de inachtneming van arbeids- en mensenrechten, milieubescherming en corruptiebestrijding zoals samengevat in het wereldwijde UN Global Compact. Alle ondernemingen in het desbetreffende fonds moeten ook volledig worden geanalyseerd met betrekking tot duurzaamheidscriteria en het product moet een expliciete duurzaamheidsstrategie hebben.

Beleggingen in kernenergie, steenkoolwinning, significante energieopwekking op basis van steenkool, fracking, teerzand, tabaksproductie en wapens & bewapening zijn verboden. Op die manier volgen de gecertificeerde fondsen een transparante duurzaamheidsaanpak waarvan de geloofwaardige toepassing door een onafhankelijke audit (Universiteit van Hamburg) is geverifieerd en door een extern comité met interdisciplinaire expertise wordt gecontroleerd.