Navbar logo new
T. Rowe Price Global Outlook 2022 - T. Rowe Price: Waar liggen kansen in Europese en Amerikaanse aandelen in 2022?
Calendar09 Dec 2021
Fondshuis: T. Rowe Price

Kansen in Europese aandelen in 2022

Tobias Mueller, portfoliomanager, Continental European Equity Strategy

Tobias mueller
Tobias Mueller
Markten hebben de neiging om elke 10 tot 15 jaar ingrijpend te veranderen en de rest van dit decennium zou er wel eens heel anders kunnen uitzien dan het vorige. Sinds de wereldwijde financiële crisis gaat een langdurige periode van stagnatie gepaard met lage rentevoeten en een matige economische groei. De pandemie heeft geleid tot een agressiever, expansief begrotings- en monetair beleid, dat in de buurt komt van de moderne monetaire theorie. Maatregelen om de ongelijkheid aan te pakken en de "groene agenda" kunnen ook een impuls geven aan nog hogere begrotingsuitgaven.

Deze veranderingen kunnen bijdragen aan een verbetering van de economische groei, die op zijn beurt een opwaartse druk kan uitoefenen op zowel de rente als de inflatie. Dit klimaat is gunstig voor cyclische, financiële en consumptieaandelen - en voor waardebeleggingen in het algemeen - op de middellange tot lange termijn.

Volgens Mallet zal het herwonnen momentum van het wereldwijde economische herstel in 2022 waarschijnlijk een duurzamere positieve achtergrond bieden voor waardebeleggingen. In de VS kunnen banken profiteren van mogelijk hogere renteniveaus, een versnelde kredietgroei en hogere ratings. Ook de Amerikaanse gezondheidszorgsector op lange termijn biedt voldoende ideeën zodra de huidige politieke onzekerheden voorbij zijn. In Europa zijn budgettaire stimuleringsmaatregelen genomen en blijft het monetaire beleid accommoderend, zodat kansen gevonden kunnen worden in bedrijven met meer cyclische kenmerken.

Mallet is ook positief over de kortetermijnvooruitzichten voor Japan. Van cruciaal belang voor beleggers in deze markt is dat de corporate governance de afgelopen jaren is verbeterd.

Zoals altijd blijft het zaak een goed evenwicht te vinden tussen fundamentele factoren en waarderingen. Nu de waarderingen aantrekkelijk blijven, het economisch herstel mogelijk weer op gang komt en de winsten boven de verwachtingen uitkomen, staan beleggers wellicht aan de vooravond van een meer duurzame verschuiving naar waarde als beleggingsstijl.

Kansen in Amerikaanse aandelen in 2022

Taymour Tamaddon, portfoliomanager, US Large Cap Growth Equity Strategy

Tammadon taymour
Taymour Tamaddon
De weg die de Amerikaanse aandelenmarkten in 2022 inslaan hangt af van verschillende ontwikkelingen, waardoor uiteenlopende mogelijke uitkomsten ontstaan. Door de hoge waarderingen in een groot deel van de markt is het verstandig om alert te blijven - ook al is er geen sprake van bubbelvorming.

De inflatie bereikte onlangs een hoogtepunt, doordat aanhoudende problemen in de toeleveringsketen - waaronder stijgende transportkosten - de prijzen van zowel grondstoffen als afgewerkte producten opdreven. Er zijn ook gevolgen aan de vraagzijde die de prijzen opdrijven - door het vrijkomen van een ingehouden vraag naar reizen, recreatie en andere diensten. Hoewel de hoge inflatie en het vooruitzicht van een stijgende rente op korte termijn een uitdaging vormen voor groeibedrijven, verwacht Tamaddon niet dat de inflatie in de VS op langere termijn hoog zal blijven.

Hij gaat ervan uit dat de inflatie de komende 12 maanden zal blijven toenemen en zich op langere termijn weer zal stabiliseren rond het door de Fed beoogde niveau van 2%.

Wat de kansen voor 2022 betreft, blijft de pandemie veel structurele groeitrends versnellen en veroorzaakt ze wezenlijke veranderingen in de consumentenbestedingen. Het is daarom van vitaal belang dat beleggers zich blijven richten op de beste manier om zich te positioneren voor gedragsveranderingen die blijvend zullen zijn en gedragsveranderingen te vermijden die waarschijnlijk van voorbijgaande aard zijn.

De grootste overwogen positie van T. Rowe Price op sectorniveau blijft in communicatiediensten. Hier richt Tamaddon zich op bedrijven die profiteren van de verschuiving van reclame-uitgaven naar digitale en sociale mediakanalen – met de grootste posities van T. Rowe Price momenteel in Alphabet en Snap. Tamaddon heeft ook een voorkeur voor bedrijven in draadloze communicatiediensten met sterke bedrijfsspecifieke groeivooruitzichten en concurrentievoordelen of gedifferentieerde bedrijfsmodellen.