Navbar logo new
Het klimaat voor risicovolle activa blijft gunstig
Calendar05 Feb 2022
Thema: Beleggen

Perspectives 1

Ondanks een volatieler financieel klimaat, dat wordt gekenmerkt door monetaire en geopolitieke onzekerheid, denken strategen dat de aandelenmarkten nog steeds interessant zijn. De waarderingen blijven over het algemeen aantrekkelijk, en kwaliteitswaarden zouden beter moeten presteren dan groeiaandelen.

Het jaar 2022 zal in het teken staan van onzekerheid als gevolg van inflatie. Dat blijkt althans uit de verschillende adviezen die wij onlangs van strategen hebben gekregen. In het algemeen verwachten ze dat de prijsstijgingen later dit jaar zullen afkoelen. Toch is het ondertussen glashelder geworden dat de centrale banken noodgedwongen tussenbeide zullen moeten komen als de inflatie niet gauw terugvalt.

Voorbijgaand duurt wel erg lang

"Wij verwachtten tijdelijk hoger inflatie, en zelfs als deze periode iets langer duurt dan verwacht, denken we nog steeds dat de inflatie in de loop van het jaar zal terugvallen,” benadrukt William Davies (Global CIO bij Columbia Threadneedle Investments). "Dat komt vooral omdat de knelpunten in de aanvoerketens opgelost geraken. "Dit klimaat zal door de band genomen in de kaarten spelen van actieve beheerders, die bedrijven kunnen selecteren die bestand zijn tegen de volatiliteit op de markten.”

Christophe Donay (Head of Asset Allocation & Macro Research bij Pictet Wealth Management), denkt ook dat de inflatievrees zal afnemen, hoewel er volgens hem nog steeds elementen zijn die hardnekkiger kunnen uitvallen dan verwacht, zoals de lonen in de VS. "Het coronavirus kan ook voor onaangename verrassingen zorgen, maar dat zal normaal gezien wel meevallen nu er vaccins zijn ontdekt.”

Leven met het virus

"We hebben met dit virus leren leven. De impact ervan op de samenleving zal daarom de komende kwartalen waarschijnlijk afnemen", zegt Didier Bouvignies (vennoot-beheerder en directeur beheer bij Rothschild Gestion). Hij stelt dat de centrale banken, die aanvankelijk de inflatie hadden geminimaliseerd, uiteindelijk toch het vertrouwen van de markten blijven genieten. "Het risico van hogere inflatie is in de VS echter wel degelijk aanwezig. Ik denk dat de markten nu wel erg zelfgenoegzaam zijn geworden als ze denken dat de centrale banken deze inflatieopstoot de kop kunnen indrukken.”

Christophe Donay (Pictet Wealth Management) wijst ook op de wankele geopolitieke situatie in verschillende werelddelen, die ook perioden van hoge volatiliteit kan veroorzaken. "De markten hebben net zo'n hekel aan onzekerheid als aan onvoorziene omstandigheden. Tegelijkertijd hebben de huishoudens tijdens de pandemie veel spaargeld opgebouwd, wat de groei kan aanzwengelen.”

Pricing power

In dit klimaat meent William Davies (Columbia Threadneedle Investments) dat de prestatiekloof tussen value- en groeiaandelen in de komende maanden verder gedicht zal worden. "Onze voorkeur gaat nog steeds uit naar kwaliteitsbedrijven (gezonde balansen, concurrentievoordelen) die op de lange termijn een mooi rendement opleveren. Aandelen met een hoge duurzaamheidsscore zullen naar verwachting ook goed presteren.”

Dat standpunt kan op bijval rekenen bij Pictet Wealth Management, waar César Pérez Ruiz (CIO & Head of Investments) benadrukt dat het economisch klimaat zich snel zal moeten aanpassen. "We verwachten positieve rendementen in 2022, vooral bij aandelen en alternatieve beleggingen (vooral reële activa). De best geplaatste bedrijven zijn degene met pricing power, die hun kostenstijgingen kunnen doorrekenen aan de eindklanten.”

Geen zeepbel

Didier Bouvignies (Rothschild Gestion) beklemtoont dat er momenteel geen gevaar bestaat voor een financiële zeepbel op de beurzen. "De waarderingen ten opzichte van de risicoloze rente zijn vorig jaar weinig veranderd, en de risicopremies liggen momenteel dicht bij of zelfs boven hun historische niveaus in Europa.” Hij denkt daarom dat de beurzen hun opmars zullen verderzetten, ondanks een turbulent begin van het jaar. "In onze flexibele fondsen hebben we nog steeds een aanzienlijke allocatie in risicovolle activa.”

Ook opkomende markten zitten volgens William Davies (Columbia Threadneedle Investments) nog steeds in een gunstige trend, met beleggingskansen bij zowel aandelen als obligaties. Hoewel hij twijfels heeft over de groeivooruitzichten van China op middellange termijn, denkt hij dat China in 2022 ambitieuzere stimulusmaatregelen zal nemen. "We zullen echter bijzonder selectief tewerk moeten gaan op deze markt.”

Rijzende sterren

Tot slot zijn stijgende obligatierentes over het algemeen geen goed teken voor de prestaties van de vastrentende markten, en voorzichtigheid is dan ook geboden in de komende kwartalen. William Davies (Columbia Threadneedle Investments) denkt toch dat bedrijfsobligaties nog steeds kansen bieden, vooral dan de 'rijzende sterren'. Dat zijn bedrijven waarvan de kredietrating mogelijk opwaarts bijgesteld kan worden door de grote ratingbureaus. "Als de economie de komende maanden verder vertraagt en de inflatie afkoelt, zullen overheidsobligaties het waarschijnlijk opnieuw goed doen.”