Navbar logo new
Het gevaar van zomaar instappen in lange termijnthema's
Calendar23 Feb 2022
Thema: Beleggen

Bijdrage door Truncus

Wie voor de lange termijn zonder omkijken in thema’s belegt, loopt doorgaans veel rendement mis. Naast een aankoopbeleid, bewijst vooral een verkoopbeleid vandaag zijn nut.

Sam adams
Sam Adams, chief investment officer Truncus

Disruptieve innovatie: eerst 400% up, nu meer dan 50% down

  • Een hoge ESG-score kan het criterium zijn voor aankoop, maar wat is het criterium voor verkoop?
  • Volop in het thema duurzaamheid beleggen en er zomaar jaren blijven inzitten, kan uw rendement ernstige schade toebrengen.
  • Het risico van investeren in thema’s

    Thema’s steunen op structurele drijfveren die het rendement over de lange termijn positief kunnen beïnvloeden. Daar zit meteen ook de angel van dit soort beleggingen: die lange termijn kan gepaard gaan met hoge volatiliteit en dus stevige correcties. Beleggers kunnen de speelbal worden van hun emoties. Wie zijn emoties zoveel mogelijk kan uitschakelen, zal uiteindelijk het hoogste rendement op langere termijn halen. De kunst is om de winsten zoveel mogelijk te laten oplopen maar toch de vinger aan de pols te houden voor tekenen van overwaardering of technische verkoopsignalen.

    Dé gouden maar te vaak vergeten tip daarbij: leg naast een aankoopstrategie ook een verkoopstrategie vast, met criteria voor een aankoop, die daarnaast ook een trigger kunnen zijn voor verkoop. Die criteria worden het beste bepaald door een combinatie van fundamentele analyse, om de kwaliteit en de waardering te meten, en technische analyse, om het momentum te berekenen.

    Voorbeeld 1. Disruptieve innovatie: eerst tot 400% up, nu meer dan 50% down

    Tot februari 2021 gooide dit thema hoge ogen in het beleggerslandschap. Vanaf het dieptepunt van maart 2020 (coronacrisis) tot aan het hoogtepunt van 2021 haalden de best presterende fondsen binnen dit thema zelfs een rendement van bijna 400%. Wie niet in het thema disruptieve innovatie belegd was, kon de markt maar moeilijk verslaan. De structurele drijfveer was dat innovatie vele traditionele sectoren zou ‘disrupteren’ door snellere, betere en goedkopere toepassingen.

    Die redenering houdt ook vandaag nog altijd steek. Echter, intussen noteren veel fondsen meer dan 50% lager. Wie een verkoopstrategie had, kon zien dat het thema in een melt-up was beland en dat de stijgende rente een impact had op de waardering en het momentum uit die aandelen liep waardoor ze in een neerwaartse lange termijntrend terechtkwamen. Dat waren signalen om geleidelijk aan uit het thema te stappen en om er op termijn weer in te stappen als de waardering opnieuw aantrekkelijk is en het momentum positief is gekeerd.

    Voorbeeld 2. Duurzaam beleggen (ESG)

    Environment Social Governance (Milieu, Maatschappij en Governance) is gebaseerd op de idee dat de belegging een sterk rendement kan opleveren als het bedrijf waarde kan creëren voor de stakeholders (werknemers, klanten, de maatschappij en het milieu) en niet alleen voor de eigenaars.

    Voor alle duidelijkheid: wij onderschrijven het ESG-principe en zullen geen aandelen in de fondsen opnemen die niet goed scoren op de ESG-criteria. Echter, volop in het thema duurzaamheid beleggen en er jaren in blijven zitten op basis van dit principe, kan uw rendement ernstige schade toebrengen.

    Een hoge ESG-score kan het criterium zijn voor aankoop, maar wat is het criterium voor verkoop? Als het bedrijf uitzonderlijk zijn ESG-label verliest? En wat als het momentum uit het aandeel loopt (het valt in een neerwaartse trend) of de winstevolutie een stevige knauw krijgt? Als deze criteria niet worden vastgelegd, kan het rendement van de portefeuille gevoelig dalen en de angst van de belegger aangewakkerd worden waardoor hij mogelijks op een slecht moment verkoopt.