Navbar logo new
Interview van de maand: Hout loodst ons door de storm
Calendar03 Mar 2022
Fondshuis: Pictet

Butz christoph pictet

Pictet-Timber is een unieke strategie op het vlak van beleggingsfondsen. Het is immers een thema dat het midden houdt tussen groei en waarde en in het verleden uitstekend gepresteerd heeft. Dat pleit om een deel van de portefeuille te beleggen in de houtsector.

Pictet-Timber heeft in de afgelopen tien jaar een rendement van meer dan 10% op jaarbasis behaald. Na in 2021 met meer dan 20% te zijn gestegen, is de strategie sinds het begin van het nieuwe jaar licht gedaald. We hadden onlangs de gelegenheid om te spreken met Christoph Butz, die deze strategie sinds de opstart in 2008 beheert.

Kunt u kort uw strategie beschrijven?

Christoph Butz: "Het hoofdthema van deze strategie is de eigendom van en de controle over bossen, en het gebruik van hout in de gehele waardeketen, gaande van bosbouw tot consumentenproducten zoals verpakkingen en sanitaire producten. De vraag naar hout op lange termijn wordt aangezwengeld door de economische groei, met sterke groei-aanjagers zoals de stijgende levensstandaard in de opkomende landen, de vergrijzing in de ontwikkelde landen en het gebruik van alternatieven voor plastic in verpakkingen. We zijn tot op vandaag nog steeds het enige actief beheerde beleggingsfonds in deze sector.”

Wat is het duurzaamheidsprofiel van deze strategie?

C.B.: "Onze strategie kan een positieve en unieke bijdrage leveren aan de klimaattransitie. Pictet - Timber is de enige strategie die bij mijn weten een negatieve koolstofvoetafdruk heeft, omdat bossen het vermogen hebben om CO2 af te vangen en op te slaan. Producten op basis van hout worden ook steeds meer gebruikt ter vervanging van producten op basis van aardolie. Ten slotte is de houtsector in vele opzichten duurzaam en reeds grotendeels circulair. Afval dat in een bepaalde fase ontstaat, kan immers meestal op een ander punt in de productie worden gebruikt, en veel eindproducten worden gerecycleerd zodra ze het einde van hun levensduur hebben bereikt."

Maar beleggen in bosbouwbedrijven betekent investeren in bedrijven die het bos zullen vernietigen...

C.B.: "Helemaal niet. Dit is een misvatting. Sommige bossen (zoals het Amazonegebied) moeten worden beschermd vanwege hun unieke hoge bijdrage aan de biodiversiteit, en wij zullen nooit investeren in landen waar de boswetgeving deze natuurlijke rijkdommen verwaarloost. Veel bossen (vooral in Europa en Noord-Amerika) worden echter al eeuwenlang door de mens beheerd, en dat moet ook zo blijven, want hout blijft de enige hernieuwbare grondstof die onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en olie kan verminderen."

Kunt u ons iets vertellen over de belangrijkste posities in uw portefeuille?

C.B.: "Onze strategie is sterk geconcentreerd, met 40% van het beheerde vermogen in de top tien posities. De grootste zijn Amerikaanse bedrijven zoals Weyerhauser, PotlachDeltic of Rayonier, die samen bijna 15 miljoen acres bosgrond (ongeveer 6 miljoen hectare) beheren. Die drie bedrijven vormen echt de kern van onze strategie en vertegenwoordigen meer dan 15% van de portefeuille. De laatste positie van meer dan 5% wordt ingenomen door het Canadese concern West Fraser, de grootste houtproducent in Noord-Amerika. In Europa staat Scandinavië in de schijnwerpers, met de bosbouwconglomeraten Stora (Finland) en SCA (Zweden), die beide erg veel bosgrond bezitten.”

Hoe heeft het fonds het afgelopen jaar gepresteerd?

C.B.: "Wij hebben in 2021 uitgesproken superieur gepresteerd, ondanks de volatiele omstandigheden en een prestatie die in het tweede en derde kwartaal achter bleef. 2022 kondigt zich al even turbulent aan, ook al zal het vooruitzicht van stijgende rentevoeten de koersen van de meer cyclische aandelen, die het leeuwendeel van onze portefeuille uitmaken, waarschijnlijk ondersteunen. In dit verband mogen we niet vergeten dat Pictet-Timber een thematisch fonds is met een voorkeur voor waarde, ook al is een deel van onze strategie belegd in groeiaandelen.”

Bent u optimistisch over de komende kwartalen?

C.B.: "Sinds de lancering in 2008 heeft de strategie al voor hetere vuren gestaan. Wanneer de rente stijgt en de economische cyclus aantrekt, presteert de strategie meestal superieur. Omgekeerd weegt een recessie vaak op de prestaties van onze strategie. Pictet – Timber biedt ook enige bescherming tegen inflatie, aangezien hout een grondstof blijft. Bedrijven kunnen dus gemakkelijk hogere kosten doorrekenen aan hun klanten. Bovendien is bosgrond een reële activaklasse die historisch gezien een veilige haven is wanneer er inflatie is.”

Is de waardering aantrekkelijk?

C.B.: "De waardering van ons fonds ligt min of meer in de lijn van zijn langetermijngemiddelde, terwijl de markt als geheel ondanks de recente correctie nog steeds relatief duur is. De discount is daarom in het algemeen gestegen tot 30 à 40% ten opzichte van de rest van de markt. Deze korting op de waardering biedt ook enige bescherming tegen stijgende rentevoeten.”

Wat is de invloed van de huidige crisis in Rusland en Oekraïne op uw strategie?

C.B.: "Ons fonds heeft geen directe blootstelling aan Russische bedrijven. De naar omzet gewogen blootstelling aan Rusland voor onze strategie bedraagt 1,2%. Na de recente correctie houdt de markt al rekening met een veel hoger cijfer. Natuurlijk blijft de situatie voortdurend evolueren en onvoorspelbaar.”