Navbar logo new
Zoom op fondsen: Artificiële intelligentie
Calendar04 Mar 2022
Thema: Beleggen
Ai 2

Fondsen die beleggen in artificiële intelligentie zijn het jaar moeilijk begonnen, maar blijven een interessante optie om blootstelling te verwerven aan een langetermijngroeithema op de aandelenmarkten.

Op het gebied van technologiefondsen is artificiële intelligentie de afgelopen jaren een van de meest populaire segmenten geweest. Momenteel zijn er in België vier fondsen op de markt die uitsluitend inspelen op de groei van deze sector, met een trackrecord van niet meer dan vijf jaar. In de afgelopen drie jaar zijn deze fondsen met gemiddeld 17,5% op jaarbasis gestegen.

Diversiteit

De beschikbare producten hebben echter verschillende strategieën. DWS Invest Artificial Intelligence belegt voornamelijk in grote beurskapitalisaties (81% van het beheerde vermogen), en is ruimer gediversifieerd dan zijn concurrenten in Aziatische landen. De Aziatische component is ook zeer belangrijk in het Oddo BHF Artificial Intelligence fonds. De fondsen Allianz Global Artificial Intelligence en Echiquier Artificial Intelligence hebben daarentegen strategieën die meer gericht zijn op small- en mid-caps, met een erg grote blootstelling aan de Amerikaanse markt.

De portefeuillesamenstelling ziet er heel anders uit wanneer we kijken naar de grootste posities, met namen zoals Zoominfo, Amazon, Salesforce, Meta Platforms, NVidia, Microsoft, Alphabet, Datadog of TSMC die vaak in de top 10-posities opduiken. Ten slotte zijn de verschillende strategieën vrij sterk geconcentreerd, waarbij de grootste tien posities tussen 34% en 48% van het beheerde vermogen vertegenwoordigen.

Disruptie

Artificiële intelligentie beïnvloedt vandaag tal van activiteiten en is nauw verbonden met de digitalisering van onze samenleving. "Deze strategieën willen inspelen op de disruptie die artificiële intelligentie teweegbrengt in een brede waaier sectoren", zegt James Chen (beheerder van het Allianz Global Artificial Intelligence fonds).

De verschillende fondsen beleggen in een ecosysteem dat varieert van bedrijven die netwerkarchitectuur ontwikkelen (Broadcom, Micron, NVidia, Applied Material), tot bedrijven die toepassingen ontwikkelen die sterk op AI steunen (Twilio, Meta, ServiceNow, Salesforce), en zelfs in sectoren die nu al in grote mate een beroep doen op AI (Tesla, Amazon, John Deere).

Bij Oddo BHF Artificial Intelligence is AI ook al doorgedrongen in het beheer van het fonds zelf. "We hebben immers algoritmes geïntegreerd in het beleggingsproces", zegt Brice Prunas (beheerder), "waardoor we dagelijks meer dan 4 miljoen datapunten kunnen analyseren en snel nieuwe trends in het thema of veranderingen in het marktsentiment kunnen opvangen. We proberen ook om in te spelen op de groei van small- en midcaps die vaak onder de radar blijven.”

Dalende koersen

Sinds begin 2022 zijn de fondsen echter met -11% tot -22% teruggevallen, grotendeels als gevolg van het vooruitzicht van een algemene stijging van de obligatierentes op de financiële markten. Rolando Grandi, CFA (beheerder van het Echiquier Artificial Intelligence fonds) wijst erop dat "dit klimaat bijzonder nefast is voor snelgroeiende ondernemingen met hoge waarderingsmultiples".

De waarderingsmethoden die traditioneel op de financiële markten worden gebruikt, verdisconteren immers toekomstige kasstromen naar het heden aan de hand van de risicovrije obligatierente. Daarom hebben stijgende obligatierentes doorgaans een negatief effect op de waardering van een beursgenoteerde onderneming.

"Sinds het vierde kwartaal van 2021 hebben de prestaties een duik genomen, omdat beleggers zich defensiever zijn gaan opstellen door de stijgende inflatiedruk," zegt James Chen (Allianz Global Investors). ”Het feit dat de centrale banken hun toon hebben verhard, heeft vooral duur gewaardeerde sectoren getroffen.”

Positieve vooruitzichten

Voor de toekomst blijft Rolando Grandi, CFA (La Financière de l'Echiquier) vol vertrouwen. "In principe hebben de kwartaalcijfers ons gerustgesteld over de financiële situatie van de verschillende bedrijven in onze portefeuille, zoals Microsoft of ServiceNow. De digitale transformatie van onze economie is nog steeds in volle gang en vertoont nog geen tekenen van afzwakking: in veel segmenten van de economie worden nog steeds relatief weinig AI-oplossingen toegepast.”

Bij Oddo BHF Asset Management wijst Brice Prunas erop dat een van zijn favoriete sectoren de videogamessector is, een segment dat sinds het begin van het jaar sterk in de schijnwerpers staat met de overnames van Activision Blizzard door Microsoft en Zynga door Take Two, twee transacties waardoor zijn fonds zijn beste prestatie sinds begin 2022 heeft kunnen realiseren. "Er zijn verschillende redenen voor een fusie in de videogamessector, waaronder de wens om content veilig te stellen voor grote platforms, om synergie-effecten te genereren en om zich voor te bereiden op de opkomst van de Metaverse. Hij wijst erop dat er nog enkele potentiële doelwitten in de sector zijn, zoals Take-Two, Electronic Arts of Ubisoft.”

1 Het fonds is voornamelijk blootgesteld aan het risico op kapitaalverlies, aandelenrisico en valutarisico.
2 De aanwezigheid van de vermelde aandelen in de portefeuille van de fondsen is niet gegarandeerd in de tijd. In het verleden behaalde resultaten van ondernemingen of in het verleden behaalde resultaten van de aandelenkoers vormen geen leidraad voor toekomstige resultaten of prestaties, die niet constant zijn in de tijd.