Navbar logo new
BMO’s Steven Bell: Mogelijk nog een verkoopgolf op aandelenbeurzen
Calendar08 Mar 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: BMO GAM

De situatie op de financiële markten blijft moeilijk de komende periode, vooral door de sterke stijging van de energieprijzen. Dat zegt hoofdeconoom Steven Bell van vermogensbeheerder BMO GAM (EMEA) in zijn wekelijkse commentaar. Toch is een groot deel van het slechte nieuws al ingeprijsd en zullen risicovolle activa zich wellicht wat herstellen.

De stijging van de olie- en gasprijs heeft een enorme impact. De vuistregel is immers dat 120 dollar per vat leidt tot een flinke afname van de economische groei en 150 dollar tot een recessie. De bedrijfsresultaten, en die stonden toch al onder druk door stijgende lonen, zullen hierdoor afnemen. “De oorlog heeft de toeleveringsketens, die net aan het herstellen waren van de pandemie, opnieuw ontwricht. Neon bijvoorbeeld, is een belangrijk onderdeel bij de productie van bepaalde halfgeleiders en Oekraïne is de grootste producent ter wereld.”

Dit klinkt somber, maar er zijn volgens Bell ook enkele lichtpuntjes. Voor de invasie was er sprake van flink economisch herstel. In de VS is de werkgelegenheid sterk en zijn de bedrijfsresultaten gezond. In Europa waren de bedrijfswinsten zelfs nog beter; de verwachting was dat de Europese economie dit jaar sneller zou groeien dan de Amerikaanse. “Die bedrijfswinsten gaan door de oorlog natuurlijk afnemen, vooral in Europa.”

Aandelen zijn al flink gedaald, de wereldindex staat 12% lager (year-to-date) en Europese aandelen staan er het slechtst voor. Bell: “Veel slecht nieuws zit al in de prijs. En Rusland is zo’n grote olie- en gasproducent wat het moeilijk maakt om op korte termijn de leveringen uit het land te vervangen. Op de langere termijn echter, is dit een ander verhaal.”

In de VS zit de exploitatie van olie- en gas flink in de lift en daarnaast is er, in tegenstelling tot eerdere crises op de oliemarkt, nu een groeiende aanwas van duurzame energiebronnen, constateert Bell. “De wereld is bezig om af te kicken van fossiele brandstoffen. Op de futuresmarkt staat de olieprijs over 5 jaar nu op 75 dollar per vat. Dat is nog altijd meer dan de 60 dollar pre-covid, maar het blijft binnen de perken.”

De markten zullen de komende weken nog sputteren en volgens Bell valt niet uit te sluiten dat er nog een verkoopgolf volgt. "Dat kan weleens een koopmoment zijn omdat het herstel voor risicovolle activa dan ook weer een stukje dichterbij komt. Toch zal veel afhangen van wat Rusland doet in Oekraïne en daarover spreek ik geen verwachtingen uit. Veel hangt ook af van een eventuele uitbreiding van de sancties naar de import van Russische energie.”