Navbar logo new
Evaluatie van de eerste ‘Rencontres du Climat et de la Biodiversité’ van La Financière de l'Echiquier
Calendar17 Mar 2022
Thema: ESG

Voor deze eerste editie van de Rencontres du Climat et de la Biodiversité (bijeenkomsten over klimaat en biodiversiteit) heeft La Financière de l’Echiquier (LFDE), deskundigen, bedrijven en klanten uitgenodigd om een beroep te doen op zijn hele ecosysteem, de uitwisseling van beste werkwijzen te stimuleren en concrete trajecten uit te zetten om de klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te behouden.

Deze bijeenkomsten zijn onderdeel van de uiterst ambitieuze klimaatstrategie die LFDE in mei 2021 heeft goedgekeurd. Ze versterken het engagement van LFDE ten aanzien van haar belanghebbenden, waaronder de ondernemingen.

Omdat het van groot belang is dat beleggers met ondernemingen samenwerken aan deze cruciale kwesties, zijn er drie workshops georganiseerd rond de thema’s Europese taxonomie, biodiversiteit en het uitvoeren van een klimaatstrategie. Dertien Europese bedrijven en tien klanten kwamen samen met het beheerteam en het team Onderzoek Verantwoord Beleggen van LFDE.

Onder leiding van Europese klimaatdeskundigen – CDP, Entreprise pour l’Environnement en I-Care – hebben deze workshops waardevolle nieuwe informatie opgeleverd en trajecten uitgezet voor engagementen die in de loop der tijd gevolgd worden.

Over de Europese taxonomie

  • Beleggers en bedrijven – ASML, DSM, SCA, Thermador Groupe en Albioma – waren zeer positief over de verordening. Deze wordt gezien als neutraal instrument dat de mogelijkheid biedt om hun producten en diensten met een positieve impact te benutten en de communicatie over dit onderwerp te verbeteren.
  • Er is echter een groot aantal aspecten dat de uitvoering bemoeilijkt: verschillende methodes, verschillende tijdlijnen voor de rapportages over de geschiktheid van beleggers en ondernemingen, gedeeltelijke publicatie van het schema, enz.
  • De openbaarmaking van de geschiktheid en daarna de fase waarin bedrijven en fondsen op elkaar worden afgestemd, zijn onderhevig aan concurrentiedruk, die naar wij hopen de gerapporteerde gegevens niet zal vertekenen.

Vermogensbeheerders hebben de belangrijke taak om bedrijven te helpen zich het regelgevingskader van de taxonomie eigen te maken. De manier waarop ze de informatie overbrengen, is cruciaal, vooral in de eerste jaren na het van kracht worden van de verordening.

Over biodiversiteit

  • De bedrijven die bij de bijeenkomsten aanwezig waren – L’Oréal, Kering, Remy Cointreau en Voltalia – voeren al een aantal acties uit om hun directe impact en die van hun leveranciers te analyseren en tot een minimum te beperken, of om hun leveranciers te stimuleren om duurzame en rationele werkwijzen in te voeren.
  • De bedrijven die op dit gebied het verst staan, zijn niet altijd de bedrijven met de meeste impact, maar eerder de bedrijven waarvan de activiteit sterk afhankelijk is van biodiversiteit.
  • De bedrijven die zich al lang met deze kwestie bezighouden, hebben hun werkwijzen en ideeën gedeeld.
  • Biodiversiteitskwesties blijken zeer lokaal te zijn, en specifiek voor de activiteiten van bedrijven, waardoor het momenteel moeilijk is om ze in geaggregeerde rapporten en indicatoren op te nemen.
  • De materie verandert voortdurend. Wat voor beleggers lastig is, is het gebrek aan uniformiteit van gegevens, organisaties, methoden, benchmarks en certificeringen.
  • Er is een gemeenschappelijke governance-vereiste naar voren gekomen: op het hoogste niveau van de onderneming (de raad van bestuur) moet rekening gehouden worden met biodiversiteitskwesties om de risico's beter te kunnen beoordelen en meer inzicht te krijgen in de voorwaarden.

Over de klimaatstrategie van bedrijven

  • Uit de workshop kwam duidelijk naar voren hoe belangrijk het is dat het management zich de klimaatproblematiek eigen maakt, ongeacht de grootte van het bedrijf of de branche. Dit is een beslissende uitdaging voor het bepalen van een samenhangende en ambitieuze strategie, met gekwantificeerde doelstellingen en deadlines voor de vermindering van broeikasgasuitstoot.
  • Het uitvoeren van strategieën is complex door het gebrek aan gestandaardiseerde gegevens, het gebrek aan deskundigheid op het gebied van methoden om de impact te meten en het tekort aan personeel en technische middelen.
  • De gemeenschappelijke uitdaging voor alle bedrijven - Aker Carbon Capture, SAP, Kemira en Vow ASA - is het integreren van scope 3 in hun klimaatstrategie, dat wil zeggen de hele waardeketen. De moeilijkheden houden verband met het gebrek aan zicht op de toeleveringsketens, het vermogen van de onderneming om de werkwijzen van de leveranciers te beïnvloeden en de kwaliteit van de gegevens.
  • De bedrijven die het verst staan, willen in hun rapportage kunnen opnemen hoeveel minder ze hebben uitgestoten.

Tijdens de ‘Rencontres Climat & Biodiversité’ van 2022 zal een eerste balans van de gedane toezeggingen worden opgemaakt.

Bettina Ducat, algemeen directeur van La Financière de l'Echiquier: "Dit unieke initiatief op de financiële markt van Parijs weerspiegelt onze ambitie om een drijvende kracht te zijn achter innovatie op het gebied van financiën, klimaatverandering en biodiversiteit. Vermogensbeheer speelt een belangrijke rol bij het toewijzen van kapitaal aan de meest geëngageerde bedrijven en het bewustmaken van onze klanten van deze toekomstige uitdagingen."

Olivier de Berranger, gedelegeerd algemeen directeur en CIO, voegt eraan toe: "Dankzij de eerste editie van onze Rencontres Climat & Biodiversité konden we de problemen in kaart brengen waarop bedrijven stuiten en de dialoog tussen ondernemingen en beleggers verbeteren. Ons engagement voor financieren met impact wordt nog groter."