Navbar logo new
Risicovrije obligaties: historische verliezen in de Verenigde Staten
Calendar21 Mar 2022
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Lazard

Door Julien-Pierre Nouen, Head of Economic Research & Multi-Assets Investment, Lazard Frères Gestion

Julien pierre nouen
Julien-Pierre Nouen
De verstrakking van het monetaire beleid door de centrale banken leidt tot een algemene stijging van de intrestvoeten, ook voor lange looptijden. De stijging van de rente doet de koers van reeds uitgegeven obligaties dalen. Als de carry (rendement van de obligaties) dit koerseffect niet compenseert, dan zal de belegging een negatief rendement opleveren.

De Bloomberg US Treasury index, die het rendement van Amerikaanse staatsobligaties weergeeft, met uitzondering van de kortste looptijden, heeft meer dan 8% verloren sinds het hoogtepunt in de zomer van 2020, een record sinds de invoering van de index in 1973.

Het gemiddelde rendement op Amerikaanse staatsobligaties bedraagt nu 2,2%. Als de rente op het huidige niveau zou blijven, zou het bijna vier jaar duren om de sinds begin augustus opgelopen verliezen goed te maken. Maar de meest waarschijnlijke uitkomst is dat de rente in de komende kwartalen verder zal stijgen en nog zwaarder op het rendement zal drukken. Met een gemiddelde looptijd van bijna 7 zou een stijging met 30 basispunten volstaan om nog een jaar carry uit te wissen.

Wat zal het effect van deze daling zijn op het vermogen van de gezinnen? Obligaties vertegenwoordigen minder dan 10% van de financiële activa van gezinnen, ruim na aandelenbeleggingen, pensioenrechten en bankdeposito's. Onroerend goed vertegenwoordigt vier keer deze obligatiebeleggingen. Het zijn dan ook aandelen en vastgoed die de grootste impact zullen hebben op de financiën van de gezinnen.