Navbar logo new
“We moeten hopen op een snelle oplossing van het conflict”: De economische en financiële vooruitzichten van Christofer Govaerts (Nagelmackers)
Calendar25 Mar 2022
Fondshuis: Nagelmackers
Christofer govaerts
Christofer Govaerts

Christofer Govaerts wijst erop dat het huidige klimaat beleggers niet veel bescherming biedt en dat de verlenging van het conflict in Oekraïne de grootste bedreiging vormt voor een stagflatiescenario in de komende maanden. De weging van Europese aandelen in de portefeuilles is verhoogd na de correctie van de afgelopen weken.

In onze nieuwe maandelijkse update over de economische en financiële vooruitzichten hebben wij Christofer Govaerts, chief economist en voorzitter van het investeringscomité van Bank Nagelmackers, geïnterviewd. "Het is duidelijk dat Europa zich nu in het oog van de storm bevindt en dat we de komende maanden een scherpe daling van de verwachtingen voor de macro-economische groei zullen zien, meer dan in de opkomende markten of de VS.”

Verkrapping

"Het is even duidelijk dat de inflatie voor de meeste landen een probleem is, en ik heb mijn twijfels over een matiging van de prijsstijgingen later dit jaar." In deze context is de kalender voor de centrale banken de afgelopen weken gewijzigd, waarbij de Amerikaanse centrale bank haar beleidsrente sneller dan verwacht heeft verkrapt.

"Ik verwacht ook een verandering in de retoriek van de ECB, gezien de stijging van de grondstoffenprijzen in de afgelopen weken. Inflatie is een realiteit die nu moeilijk te ontkennen valt, met prijzen die sinds het begin van het jaar soms met 50-70% zijn gestegen." In eerste instantie verwacht hij dat het opkoopprogramma van de schuld op Europees niveau versneld zal worden beëindigd.

Veilige havens

Voor de financiële markten heeft deze stijging van de inflatie ook tot gevolg gehad dat veilige havens in de vorm van overheidsobligaties zijn verdwenen. "Risicovollere activa (zoals hoogrentende schuld of obligaties van opkomende landen) hebben ook niet veel bescherming geboden, wat het moeilijk maakt voor vermogensbeheerders, vooral voor gemengde portefeuilles. De enige strategieën die momenteel nog werken, zijn cash, grondstoffen en enkele complexere strategieën voor gestructureerde producten."

Op langere termijn is Christofer Govaerts van mening dat het ontstaan van stagflatie zeer slecht nieuws voor de markten zou zijn. "De middelen om een dergelijk economisch klimaat te bestrijden zijn redelijk beperkt. Zowel in de VS als in Europa loopt het monetaire beleid achter en ik vrees dat de beleidsmakers niet over voldoende instrumenten beschikken in een klimaat waarin de groei in de komende maanden sterk zou kunnen vertragen. Oekraïne is een verzwarende factor, zeker voor de komende maanden."

Risicopremies

Wat de beleggingsstrategie betreft, wijst hij erop dat de inflatie in de VS de afgelopen weken al heeft geleid tot een wijziging van de portefeuilleblootstelling. "We hebben onze aandelenblootstelling globaal ongewijzigd gelaten, maar onze regionale allocatie gewijzigd om het aandeel van Europese aandelen te vergroten."

Govaerts wijst er echter op dat een aanslepend conflict tussen Rusland en Oekraïne het risico op stagflatie en een neerwaartse bijstelling van het gewicht van aandelen in de allocatiestrategieën zal doen toenemen. "Ik probeer optimistisch te blijven, maar de huidige situatie kan voor de financiële markten niet eeuwig duren. Het is voor onze economieën te hopen dat het conflict in de komende weken wordt opgelost. Maar stagflatie blijft echt ons worst case scenario voor de financiële markten tegen het einde van het jaar”.

Volatiliteit

"De volatiliteit is zeer hoog en verandert voortdurend. Ook is er niet echt veel zichtbaarheid, zodat er niet één strategie is die opvalt in de huidige marktomstandigheden. Wij organiseren veel meer investeringscomités op onregelmatige basis om onze cliënten te adviseren en ons zo snel mogelijk aan te passen aan veranderingen op de markten."

Hij wijst er ook op dat de blootstelling aan obligaties nu ver onder het neutrale niveau ligt in de strategische allocatie tussen activaklassen. "We hebben dus een hoge liquiditeit in de portefeuilles, en we zouden deze posities nog kunnen optrekken tot hogere niveaus om de portefeuilles te beschermen. Maar zo ver zijn we nog niet."