Navbar logo new
Top Tier Access lanceert Buyout Fonds II
Calendar26 Apr 2022
Thema: Fondsen

Top Tier Access (TTA) haalt fondsen op voor de lancering van haar Buyout Fonds II. Het meest competitieve fund of funds in België voor vermogende Belgen wil beroep doen op de fondsen van Belgische family offices en ondernemers om met respectabele cheques naar de grote private equity fondsen te kunnen stappen die doorgaans enkel weggelegd zijn voor institutionele investeerders.

Na een eerste fonds van 40 miljoen euro, kent nu ookhet tweede buyout fonds van TTA reeds een groot succes. Op dit moment heeft het Belgische Fund of Funds al zo'n 30 miljoen euro opgehaald. Het doel van 40 tot 50 miljoen euro zal dus snel bereikt worden worden voor een eerste closing.

“Hiermee is ons tweede buyout fonds nu al even groot als het eerste dat we gelanceerd hebben in oktober 2020. Het doel is om te blijven fundraisen zodat we in de tweede close in de tweede helft van 2022 boven de 100 miljoen euro eindigen. De Hard Cap staat op 160 miljoen euro”, aldus Joel Sandhu, Investment Manager bij Top Tier Access.

Top Tier Access zal de investering diversifiëren in 8 tot 10 gerenommeerde Europese en Amerikaanse buyout fondsen met toegangstickets van minimaal 5 miljoen euro. De criteria om in te stappen in de fondsen zijn onder andere:

    • ‘Blue chip buyout fonds (geen venture, vastgoed, biotech, beursgenoteerd equity, ...) • Indrukwekkend en stabiel track record • Consequent management team met een uitstekende operationele capaciteit, knowhow en reputatie • Niet afhankelijk van één enkele economische variabele (b.v. olie)

Colruyt van de private equity, met een sociale kant

TTA is trots op het feit dat zij een stuk goedkoper zijn dan hun concurrenten: Fund of funds rekenen doorgaans 1% per jaar management fee op de NAV aan, plus een carried interest van 10%. TTA rekent voor Buyout Fonds II daarentegen slechts 0.45% tot 0.70%1 per jaar aan, zonder carried interest.

De formule van TTA heeft succes bij de vermogende beleggers. Begin 2020 hoopte het vehikel 20 miljoen euro op te halen. Door de enorme vraag hebben ze maar liefst 40 miljoen opgehaald. Intussen is TTA ingestapt in een zeventalgereputeerde buyout fondsen om het beleggingsrisico te spreiden. Maar TTA wilt meer zijn dan alleen een excellente toegangspoort tot Private equity:

Sam Desimpel, Managing Partner van Top Tier Access, vult aan: “Wij vinden het heel belangrijk om mensen bij elkaar te brengen met een interesse in Private equity.Wij vinden dat deel van onze sociale kant.Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten tussen onze investeerdersrond onderwerpen die verband houden met Private equity.Deze aanpak is verankerd in het DNA van Top Tier Access. Samen met Joel hebben we van bij de start van TTAeen investeerdersnetwerk opgestart dat intussen veel succesvolle ontmoetingenheeft opgeleverd.Daarnaast hebben we ook recent de Vlerick Business School geholpen met een seminarie rond private equity investeringen op te zetten.”

Rendementen

TTA verkiest een duurzame, stabiele return boven een fonds waarbij de prestaties uitschieters vertonen in beide richtingen. De investeringen zijn net bedoeld om investeerders op hun beide oren te kunnen laten slapen. Door de sectorkennis en operationele know-how leveren de beheerders niettemin een bovengemiddeld rendement op. Hoewel je je niet mag blindstaren op past performance, heeft private equity al decennia beter gepresteerd dan de beurs.

TTA heeft een low-costmentaliteit zodat dit rendement zoveel mogelijk naar de investeerders terugvloeit. Het credo voor families, door families is ingebed in de filosofie van Top Tier Access.

“Er is een grote vraag naar een goed aanbod in solide private equity fondsen” bevestigt Sam Desimpel, Managaging Partner bij Top Tier Access. ”En daar zijn goede redenen voor. Een nieuwe recente klant bij ons zei dat zijn familiale groep specifiek op zoek is naar iets dat rust brengt in de portfolio. In tegenstelling tot de beurs, is er bij private equity niet de mogelijkheid om te kopen en te verkopen op het slechtste moment. Het is echt een lange termijn investering. Ongeveer 86% van de bedrijven met meer dan 500 werknemers is nog steeds privaat, niet beursgenoteerd in de Verenigde Staten en in Europa is dat niet anders. Kijk maar naar al de delistings van het laatste decennium. De beurs wordt dus ook steeds meer het speelplein voor echt grote bedrijven of biotech bedrijven. Op dit moment is er een enorme opkomst van sectoren zoals bedrijfssoftware, medische testlabo’s of zelfs hondevoer. Deze bedrijven zijn nog altijd niet super groot en zijn meestal nog privé. Wij hebben er dozijnen van in portefeuille.”

“Private equity bedrijven zitten overal, vooral daar waar de marges solide zijn en ze kunnen prijs zetten. De software van de orthodontist van mijn kinderen. Het upscale hondenvoer dat ik in de supermarkt zie. De testen voor Covid die wij deden. Dat vakantiepark dat wij nu aan het boeken zijn. Dat bedrijf dat de cloud en hosting verzorgd van mijn bedrijf. Dat zijn allemaal private equity bedrijven”.

ESG

Top Tier Access heeft een streng ‘Do no harm & exclusion’-beleid en eist dat de fondsen niet beleggen in sectoren zoals o.a. wapenhandel, drugs, prostitutie en gokken. Daarnaast controleert TTA ook regelmatig de reputatie van de fund managers. De vennoten van TTA hebben overigens zelf ook aanzienlijke bedragen geïnvesteerd om zo te garanderen dat hun belangen in lijn liggen met die van hun investeerders.

1 In functie van het geïnvesteerde bedrag.