Navbar logo new
Een korte blik op de kapitaalmarkten: De Chinese markt: beleid in de knel
Calendar26 Apr 2022
Thema: Beleggen

De laatste tijd is de situatie met betrekking tot COVID-19 in China verslechterd, met een groeiend aantal besmettingen en steeds meer lockdowns. Hoewel de People’s Bank of China de uitvloei van kapitaal heeft geprobeerd te beperken, is de monetaire reactie op de economische situatie teleurstellend. Zonder concrete stappen richting monetaire verruiming of betekenisvolle verbeteringen in de volksgezondheid, zullen Chinese aandelen onder druk blijven staan.

De recente uitbraak van COVID-19 in China heeft het “zero-COVID-beleid” extreem kostbaar gemaakt. Nu het aantal besmettingen op maandbasis de piek van maart 2020 lijkt te overstijgen, heeft China opnieuw strenge lockdowns geïntroduceerd: een afwijkende aanpak dan in de meeste ontwikkelde economieën. Hoogfrequente economische gegevens suggereren dat de harde Chinese aanpak niet alleen de binnenlandse vraag heeft doen instorten, maar ook de toeleveringsketens en logistiek in het land zwaar heeft geraakt.

De People’s Bank of China (PBOC) heeft tot nu toe geen indrukwekkend antwoord gegeven op deze economische tegenwind. De verhouding van de reservevereiste is met slechts 25 basispunten verlaagd en de basisrente is ongewijzigd gebleven, waardoor de hoop op een proactievere beleidsverruiming de kop is ingedrukt.

De marktdynamiek lijkt te suggereren dat beleidsmakers voorzichtig zullen blijven. Nu de Amerikaanse tienjaarsrente de 3 procent nadert, is het yieldvoordeel van de Chinese overheidsobligaties over Amerikaans schuldpapier verdwenen. Dit heeft de uitstroom van kapitaal enkel verder aangewakkerd. Aanvullende verlagingen van de belangrijkste Chinese rentevoeten zouden deze uitstroom enkel vergroten, waardoor de opties van de PBOC beperkt zijn. De worsteling van de PBOC weerspiegelt de bredere situatie waarin de Chinese beleidsmakers zich bevinden, te midden van een uitdagend extern klimaat: hoe kan er evenwicht worden gevonden tussen de tegenstrijdige beleidsdoelstellingen van het zero-COVID-beleid en een doelstelling van 5,5 procent economische groei?

Zonder concrete stappen in de richting van versoepeling of een betekenisvolle verbetering van de COVID-situatie, zal de markt voor Chinese aandelen op korte termijn stationair blijven: een omgeving die vooral beleggers met sterke aandelenselectievaardigheden in de kaart speelt.