Het is zes jaar geleden dat dit gebeurde. Sinds 28 maart 2022 telt België er een extra vermogensbeheerder bij: easyvest. Dat een jonge onderneming de grote last kan dragen van de daaraan gebonden regelgeving is op zich al uitzonderlijk. Hoe ze daar in geslaagd zijn? Vooral dankzij een nooit eerder geziene technologische revolutie in de sector.
Het is een kleine revolutie in de Belgische financiële wereld: de fintech easyvest, die al sinds 2016 het passief beleggen promoot, wordt nu door de FSMA erkend als vermogensbeheerder. Dit is een prestatie voor de jonge onderneming, die 12 mensen in dienst heeft en 85 miljoen euro assets beheert.
De zeldzaamheid van dit soort evenementen in de sector en het niveau van de vereisten die nodig zijn om deze goedkeuring te verkrijgen, zijn een verder bewijs van het professionalisme en de ambitie van easyvest. Om dit te bereiken heeft de startup voornamelijk beroep gedaan op technologie. “Wij hebben een nieuwe technologie voor back-officebeheer ontwikkeld (een “Open API voor investeringen” in tech jargon)", legt Matthieu Remy uit. "Het volledgie portefeuillebeheer, van het openen van een rekening bij de despositobank tot het plaatsen van beursorders, gebeurt nu via een cloud webinterface in plaats van op een specifieke computer of via manuele handelingen.”
Naast de technologische bekwaamheid zijn het vooral de voordelen die voor easyvest doorslaggevend zullen zijn. "Onze nieuwe status geeft ons meer autonomie, en onze nieuwe IT-infrastructuur meer wendbaarheid. Dit is de perfecte combinatie om onze missie te verwezenlijken: de referentieoplossing voor beleggingen en pensioenplanning worden voor alle Belgen", benadrukt Matthieu Remy.
Dankzij een aanzienlijke vermindering van de administratieve taken en meer automatisering van de interne processen zullen de easyvest-adviseurs meer beschikbaar en proactiever zijn bij het beheer van de portefeuilles van hun 1.250 klanten. Dit zal het niveau van de dienstverlening, dat reeds door de overgrote meerderheid van de klanten wordt geprezen, nog verhogen. Bovendien zal de kwaliteit van de nieuwe technologie-infrastructuur de developers van easyvest de mogelijkheid geven om nieuwe state-of-the-art beleggings- en pensioenplanningsproducten te ontwikkelen. “De easyvest PensioenApp, waarmee u uw financiële situatie na uw pensioen kunt plannen en verbeteren, is al in een bètaversie beschikbaar voor klanten. Het zal in de tweede helft van 2022 beschikbaar zijn voor het grote publiek”, verheugt de CEO zich.
"We kunnen nu diensten leveren van een hoger niveau in vergelijking met de grootste instellingen en dit met de extra flexibiliteit van een kleine structuur", aldus Matthieu Remy. Dit, in combinatie met een stevige financiële licentie, moet easyvest in staat stellen de meerderheid van de Belgische investeerders en toekomstige investeerders te overtuigen.