Navbar logo new
Aandelen : is de lange en pijnlijke rit naar de bodem nog maar net begonnen?
Calendar20 May 2022
Thema: Beleggen

De geschiedenis leert dat de huidige terugval lang en hevig kan zijn

Door Peter Garnry, Hoofd Aandelenstrategie, Saxo Bank

Peter garnry
Peter Garnry
Beleggers die hun beslissingen vandaag baseren op de ervaringen van de afgelopen 12 jaar, argumenteren dat het nu de tijd is om aandelen te kopen. Maar helaas zijn de afgelopen 12 jaar waardeloos voor de besluitvorming van vandaag. De twee terugvallen van de jaren zeventig en die na de dot-com-zeepbel sluiten beter aan bij de huidige dynamiek. Deze drie terugvallen suggereren dat beleggers meer pijn te wachten staat en veel langer dan de meesten denken.

De huidige terugval voelt hard aan en is momenteel de 15e grootste sinds 1928. Veel strategen en beleggers hebben over het kopen van de technologiedip en het bagatelliseren van de inflatie, in plaats van naar de harde realiteit te kijken. Met een galopperende energiecrisis en een wereldwijde voedselcrisis heeft de wereld een fysieke grens bereikt die alleen maar erger zal worden.

Velen beweren dat een terugval maar van korte duur is en dat de aandelen snel zullen herstellen. Maar deze manier van denken is misleidend, omdat ze vooral is ingegeven door de structuur van de terugval sinds 2010, die een buitenbeentje is in de grotere geschiedenis van de kapitaalmarkten. De langste terugval sinds 2010 was de periode tussen 22 mei 2015 en 11 november 2016, die 286 handelssessies duurde. De huidige terugval is de op drie na grootste sinds 2010. Het gemiddelde aantal dagen tot het dieptepunt van de koersdalingen van 10% of meer sinds 2010 (dat zijn er zeven) is 76 dagen. Dus als we de jaren na de financiële crisis als basislijn nemen, moeten beleggers natuurlijk de dip kopen en is de zonsondergang nabij. Helaas zijn dit de verkeerde voorbeelden om in acht te nemen.

Lange reis naar het onbekende

Als we kijken naar de 30 grootste dalingen van de S&P 500 sinds 1928, dan zien we een opvallend patroon. Ofwel bereikt een terugval snel zijn dieptepunt, ofwel duurt het lang. De middenweg lijkt klein te zijn. De totale lengte van een terugval, d.w.z. de tijd tussen de weg naar het dieptepunt en het herstel tot het hoogste punt, is een functie van de diepte van de terugval zelf, maar ook van de tijd tot het dieptepunt. In plaats van op een naïeve manier hetzelfde gewicht toe te passen op alle historische voorbeelden, moeten sommige een groter gewicht krijgen omdat zij relevanter zijn voor het huidige regime.

Volgens ons vertoont de terugval na de dot-com zeepbel gelijkenissen met de huidige terugval vanwege de bovengemiddelde aandelenwaardering die we deze keer in de MSCI World bereikt hebben. De twee andere terugvallen aan het begin en het einde van de jaren zeventig vertonen gelijkenissen met de huidige inflatieschok, aanbodbeperkingen en grondstoffencrisis. Bij deze drie neergaande bewegingen bedroeg de tijd tot het dieptepunt tussen de 360 en 637 handelsdagen (1,5 tot 2,5 jaar voor het bereiken van de bodem) en de volledige lengte bedroeg 820 tot 1898 handelsdagen (ongeveer 3 tot 7,5 jaar.) Met andere woorden, de pijnlijke realiteit is dat we misschien net begonnen zijn aan een zeer lange reis naar het onbekende en iets dat er heel anders uitziet dan onze ervaring van de afgelopen 12 jaar.

Wat zal in deze tijden werken ?

De VIX forward curve is nog steeds relatief vlak en wijst niet op paniek of capitulatie voor Amerikaanse aandelen. Het ergste moet dus waarschijnlijk nog komen. Het beste wat beleggers kunnen doen is nadenken over het balanceren van hun beleggingen.

Wat zal in deze tijden werken? Zorg voor een mix van aandelen met kortlopende obligaties, aan de inflatie gekoppelde obligaties, vastgoed, en qua thema's beleg in grondstoffen, logistiek, defensie, cyberveiligheid, halfgeleiders, India en hernieuwbare energie. Het enige wat beleggers niet moeten doen, is hun beslissingen baseren op hun ervaring van de afgelopen 12 jaar.