Navbar logo new
Alles staat klaar voor een renteverhoging in juli
Calendar09 Jun 2022
Thema: Fixed Income
Fondshuis: MFS

Door Wolfgang Bauer, fondsmanager in het Fixed Income Team van M&G.

De ECB effent het pad voor een renteverhoging van 0,25% tijdens haar volgende vergadering en een aanhoudend pad van verdere verhogingen daarna. Het zou moeilijk te rechtvaardigen zijn geweest om de rente nog langer op het historisch lage niveau te houden, tegen de achtergrond van de ongebreidelde inflatie in Europa. Uiteindelijk staat de geloofwaardigheid van de ECB op het spel.

De centrale bank krijgt nu al kritiek omdat zij niet veel eerder is begonnen met het normaliseren van het monetaire beleid. Dat is natuurlijk achteraf gemakkelijk gezegd. Maar gezien de complexe economische dynamiek tijdens de pandemie, waarvoor geen blauwdruk bestond, is het waarschijnlijk verstandig om de ECB wat ruimte te geven en zich te onthouden van al te harde kritiek.

Hoewel de opmerkingen van de ECB over toekomstige renteverhogingen vandaag de krantenkoppen domineren, mag men het belang van het nakende einde van de nettoaankopen van activa niet onderschatten. In de afgelopen jaren waren de programma's voor de aankoop van activa het belangrijkste instrument van de ECB om het sentiment te versterken en zo de stabiliteit van de financiële markten te herstellen in tijden van crisis. Zonder nettoaankopen hebben de markten geen vangnet, wat in de toekomst tot perioden van verhoogde volatiliteit zou kunnen leiden. De ECB heeft de deur opengelaten voor een hervatting van de aankopen in het kader van het noodaankoopprogramma voor pandemieën (PEPP) als de pandemie opnieuw de markt zou beïnvloeden.

Gelet op de inflatieachtergrond lijkt het mij echter zeer moeilijk om terug te komen op de stopzetting van de aankoop van activa. Naar mijn mening zou er een ernstige verslechtering van de economische basisvoorwaarden en een abrupte marktcorrectie nodig zijn om de aankoop van activa weer op de agenda te zetten