Navbar logo new
Thomas & Piron: Groeiende resultaten in 2021 ondanks een uitdagend economisch klimaat
Calendar21 Jun 2022
Thema: Vastgoed

De groep Thomas & Piron, die actief is in de bouwsector, vastgoedontwikkeling en burgerlijke bouwkunde, is in 2021 blijven groeien ondanks een uitdagend economisch klimaat dat in het teken stond van de gezondheidscrisis, de stijgende grondstofprijzen en het tekort aan arbeidskrachten.

"2021 is zoals geweten een uiterst moeilijk jaar geweest voor de bouwsector. Niet alleen als gevolg van de pandemie, maar ook door het tekort aan arbeidskracht, de stijgende materialenprijzen en het tekort aan bepaalde materialen. Wij zijn er zelfs nog trotser op dat wij erin geslaagd zijn onze groei op peil te houden, met een omzetstijging van 10%. Dit succes hebben we duidelijk te danken aan onze talenten. Wij doen ons uiterste best om veel profielen (vooral jonge arbeiders) aan te werven, hen op te leiden en hun loopbaan te ontwikkelen. Daardoor beschikken we over het nodige personeel en de nodige vaardigheden om onze projecten volgens plan uit te voeren", zegt Edouard Herinckx, gedelegeerd bestuurder van de Groep Thomas & Piron, in een persbericht.

Eind 2021 stond ook in het teken van de overname van de Belgische onderneming Galère en haar dochteronderneming Galère Lux, die gespecialiseerd zijn in bouw en burgerlijke bouwkunde voor openbare en privéwerken. Deze tweevoudige overname, die begin 2022 werd bekrachtigd (en dus niet in 2021 werd geconsolideerd), vult de expertise van de Groep inzake burgerlijke bouwkunde aan en versterkt haar aanwezigheid in de Luikse regio. Het betekent ook een belangrijke bron van groei in België en Luxemburg voor 2022, evenals een toename van het personeelsbestand van de Groep met ongeveer 25%!

Thomas & Piron zet opnieuw zijn beste absolute resultaat sinds oprichting neer. De omzet stijgt, conform de prognoses, met 10,6% tot 696 miljoen euro, tegenover 629 miljoen euro in 2020. De Groep was uitzonderlijk winstgevend, net als in 2020, met een EBITDA van 88 miljoen euro .Een andere indicator voor de goede financiële gezondheid van de Groep is de solvabiliteitsratio van 28,3%.Het eigen vermogen is verder aangegroeid tot 329,6 miljoen euro (+5,8%), waarbij de gegenereerde winsten worden gebruikt om de activiteit te financieren, naast de externe financiering. De vastgoedportefeuille van zeer hoge kwaliteit bleef groeien, waardoor het bedrijf voor de middellange tot lange termijn veilig is gesteld. Hij is gewaardeerd op 525 miljoen euro (tegen aanschaffingswaarde). In mei 2022 ontving de groep Thomas & Piron voor het vierde jaar op rij het label "Best Managed Companies" (GOLD versie) van Deloitte België, een erkenning voor privébedrijven die uitmunten op het vlak van governance, management en prestaties.

Tewerkstelling 

Ondanks het huidige tekort aan (al dan niet gekwalificeerde) arbeidskrachten in alle beroepen van de bouwsector, kan de groep Thomas & Piron op een stabiel personeelsbestand terugvallen. Rekrutering was de uitdaging voor 2021 voor het HR-team en blijft dé uitdaging voor 2022. Er worden talrijke acties gevoerd, zoals interne referenties, deelname aan "job days", beroepsintegratieprojecten in partnerschap met instellingen (FOREM, IFAPME, MIRE, enz.), de ontvangst van stagiairs en leerlingen met een leercontract, de promotie van bouwberoepen op sociale netwerken, enz.

Realisaties en projecten 2021

België:
  • Opstart van meer dan 25 nieuwe appartementencomplexen om 785 wooneenheden of gelijkwaardige woningen te bouwen, waarvan de belangrijkste liggen in Namen, de heropleving van de wijk Asty Moulin, die de Emaillerie is geworden (334 woningen) en in Bergen, Résidences Trois Mâts (89 woningen in de buurt van het stadscentrum).
  • Opstart van talrijke woningbouwprojecten, met name in Bastogne en Braine le Comte; voortzetting van de wijk Schoppach in Aarlen.
  • Renovatie van een kantoorgebouw tot een leslokaal voor de UMons (Bergen), voltooid in 13 maanden.
Luxemburg:
  • Oplevering van residenties Ignis in Luxemburg, Bryson in Bertrange en Gulia in Hesperange; bouw van de ruwbouw van de Golf d'Arlon; opstart van de werven Schifflange (33 eenheden) en Kopstal (10 eenheden).
Frankrijk:
  • Ongeveer 120 huizen opgeleverd door Maisons Du Nord; de vastgoedprojecten in Téteghem en Marly (huizen en appartementen) worden verder ontwikkeld, evenals nieuwe projecten voor de regio Hauts de France.
Zwitserland:
  • Het gemengde project Cour de Gare in Sion (winkels, woningen, kantoren en hotel) werd verkregen; de bouw van het hotelcomplex DIXENCE RESORT in Hérémence werd voortgezet; het woonproject Les Rives de Bramois in Sion (ongeveer 100 woningen) en Artémis in Bussigny (89 woningen) werden opgestart; de bouw van het hotel Mad Mount in Nendaz.
Portugal:
  • Conde de Lima-project, in samenwerking met Promiris, voor de bouw van twee luxe woongebouwen in het centrum van Lissabon; lancering van het Gaia Hills-project in Porto op een terrein van 3 ha.
Marokko:
  • Voortzetting van de oplevering van 220 luxeappartementen op het terrein van de voormalige luchthaven van Casablanca, in een park van 50 ha.

Vooruitzichten 2022

De steeds sterkere en snellere stijging van de materiaalprijzen, de energiecrisis, het tekort aan arbeidskrachten en de geleidelijke stijging van de rentevoeten, die een rechtstreekse weerslag heeft op de activiteiten als projectontwikkelaar, doen vermoeden dat 2022 een erg uitdagend jaar zal worden. Deze elementen zullen onvermijdelijk invloed hebben op de activiteit en de resultaten in de toekomst.

"Wij blijven echter het vertrouwen houden, gezien de financiële kracht van de Groep en de uitstekende verkoopcijfers van onze huizen, appartementen en renovaties in 2021 (1.671 verkopen in totaal), wat een voorbode is van de activiteit in 2022. Wij kunnen ook rekenen op de sterke inkoopkracht van de Groep bij de meeste leveranciers en onderaannemers, in het kader van langdurige samenwerkingsverbanden. Deze aankoopcapaciteit zal nog verbeteren na de integratie van GALÈRE en GALÈRE LUX in de Groep. En natuurlijk is de sterkte van onze teams onze sterkste troef," besluit Edouard Herinckx.

Om zijn financiering te diversifiëren en zo zijn groei voort te zetten, is Thomas & Piron van plan om op middellange termijn opnieuw institutionele beleggers aan te spreken, na zijn succesvolle kapitaalronde van EUR 33 miljoen, die in december 2020 werd afgerond via een dubbele uitgifte van obligaties (2 en 4 jaar).