Navbar logo new
Obligatiemarkten: welke strategieën de voorkeur geven in tijden van rentestijging?
Calendar06 Jul 2022
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Lazard

In het huidige inflatoire klimaat moet de voorkeur worden gegeven aan onder andere kortlopende hoogrentende obligaties, maar vooral ook aan een "negatieve rentegevoeligheid". Eléonore Bunel, verantwoordelijke voor het rentebeheer bij Lazard Frères Gestion, licht de strategieën toe die worden toegepast in het Lazard Credit Opportunities-fonds.

In slechts enkele maanden tijd hebben de obligatiemarkten een echte omwenteling in hun paradigma gekend. In Europa zijn de negatieve rentes verdwenen, met uitzondering van de geldmarkt. In het segment van staatsobligaties overschreed het rendement op Spaanse obligaties op 10 jaar in juni de 3%, tegenover 0,3% in december 20211. Als de rente stijgt, daalt echter de waarde van de effecten in omloop. Beleggers in staatsobligaties met een lange looptijd zagen dan ook de waarde van hun beleggingen met gemiddeld meer dan 10% dalen sinds het begin van het jaar1.

Daarom is het belangrijk te zoeken naar rendement op andere marktsegmenten of via andere strategieën. Voor het Lazard Credit Opportunities-fonds geeft Eléonore Bunel de voorkeur aan vijf strategieën.

Negatieve rentegevoeligheid van de markt

​Door het effect van de evolutie van de rente op de performance om te keren, wordt elke rentestijging waardecreatie, terwijl een daling nadelig wordt. Eléonore Bunel zegt hierover: "Deze strategie verdient volgens ons de voorkeur in de huidige context van stijgende inflatie en verstrakking van het monetaire beleid van de centrale banken."

Op de inflatie geïndexeerde obligaties

​"De huidige context lijkt ons ook ideaal om te beleggen in inflatiegeïndexeerde effecten, de zogenaamde linkers", legt ze uit. "De Duitse, op inflatie geïndexeerde obligaties bieden een interessant profiel, omdat vooral dat land te kampen heeft met de inflatiebeweging, terwijl het een van de grootste emittenten is van dit soort effecten op de Europese markten."

High yield op korte termijn

​High yield-obligaties (het hoogrentende segment) zijn weliswaar risicovoller dan de veiligste (investment grade) obligaties, maar worden ook het beste beloond. De risico's blijven beperkt: de wanbetalingsgraad van bedrijven in de high yield-categorie blijft erg laag: slechts 1,9% op 12 maanden in Europa per eind mei 2022, volgens Moody's. "Als gevolg van de terugkeer van de inflatie is het van belang de voorkeur te geven aan emissies met korte looptijd, die weinig gevoelig zijn voor het risico op rentestijgingen", aldus Eléonore Bunel, die daaraan toevoegt: "Ook bepaalde investment grade-obligaties beginnen een aantrekkelijk profiel te vertonen sinds de recente stijging van de rentevoeten."

Achtergestelde financiële schulden

​Nog steeds over het segment van hoogrentende obligaties, zegt ze: "We waarderen het segment achtergestelde obligaties van financiële instellingen (AT1, Tier 2), maar blijven relatief voorzichtig. Deze effecten, uitgegeven door Europese banken, bieden weliswaar een aantrekkelijk extra rendement van ongeveer 8 à 9% per jaar1. De Europese banken behouden namelijk een zeer laag wanbetalingsrisico omdat ze correct worden gekapitaliseerd. Deze obligaties zijn echter gevoelig voor een verruiming van de risicopremies, en dat betekent dat ze in een gespreide obligatieportefeuille een redelijke weging moeten krijgen."

Mobiel blijven in de assetallocatie

​De activa-allocatiezelf moet flexibel blijven om de weging van de meest volatiele activa in tijden van stress te beperken en in in tijden van vertrouwen op de markten te verhogen. Eléonore Bunel zegt daarover: "Die mobiliteit kan ook worden uitgeoefend via de over- of onderblootstelling aan bepaalde valuta's."