Navbar logo new
Zoom op fondsen: gemengde fondsen
Calendar19 Jul 2022
Thema: Fondsen

Fondsen %282%29

Sommige fondsen hebben de turbulentie op de financiële markten sinds het begin van het jaar bijzonder goed doorstaan.

De eerste jaarhelft was bijzonder moeilijk voor de financiële markten. De opstoot van inflatie en het feit dat de meeste belangrijke centrale banken hun rente hebben verhoogd, heeft geleid tot een forse correctie van bijna alle belangrijke obligatieklassen. Sinds begin 2022 is de rente op de 10-jarige Bund met 1% gestegen, terwijl de Amerikaanse 10-jarige rente zelfs nog sneller is gestegen, met 1,5% tot meer dan 3%.

Sterke correcties

Tegelijkertijd hebben de beurzen te lijden gehad onder de domino-effecten van eerst de correctie in de technologiesector, daarna de invasie in Oekraïne en tot slot de vrees voor een recessie in de komende maanden in de belangrijkste ontwikkelde landen. De S&P500 index staat momenteel 19% in de min, vergeleken met dalingen van 27% voor de Nasdaq index, 20% voor de DAX index, en 13% voor de BEL20 index. In dat opzicht waren de prestaties van de flexibele gemengde fondsen vrij gemengd. Hoewel sommige beheerders er niet in geslaagd zijn om goed op de marktontwikkelingen te anticiperen, vielen andere beheerders op door hun uitstekende prestaties, vooral in het segment van de conservatieve of gematigde flexibele fondsen.

Echiquier Allocation Flexible heeft sinds begin 2022 indrukwekkend gepresteerd, met een beperkte daling van 2,4% en een matige volatiliteit, wat de vijfsterrenrating bij Morningstar rechtvaardigt. Alexis Bienvenu (fondsbeheerder bij La Financière de l'Échiquier) wijst erop dat deze prestatie met name te danken is aan de blootstelling aan grondstoffen (niet-landbouwproducten) en aan shortposities in Amerikaanse staatsobligaties. "Deze posities hebben geholpen om de hoge volatiliteit op de aandelen- en obligatiemarkten te compenseren.1"

De zeilen vieren

Dit fonds, dat onlangs in België werd geïntroduceerd, wordt flexibel beheerd. Deze aanpak is vrij verschillend van de andere producten die in deze categorie beschikbaar zijn. "Deze strategie, die sinds 2018 wordt beheerd door hetzelfde team2, biedt volgens ons een aanzienlijke flexibiliteit op de financiële markten, omdat ze kan beleggen in alle activaklassen, in alle regio's, en zeilen kan vieren afhankelijk van de marktomstandigheden." Aan het begin van de coronapandemie hadden de fondsbeheerders de aandelenblootstelling teruggebracht tot 0%. "Toen Oekraïne werd binnengevallen, hebben we snel voor 20% van onze aandelenportefeuille hedges afgesloten.”

Het andere kenmerk van Echiquier Allocation Flexible is dat het wordt beheerd als een soort dakfonds, waarbij 30-50% van de activa wordt belegd in fondsen van La Financière de l'Echiquier, en 50-70% in externe fondsen van kleine of grote beheerders. "Wij gebruiken zowel actief beheerde als indexfondsen en streven naar de beste verhouding tussen kosten en toegevoegde waarde.”

Onzekerheid

Buiten het fonds van La Financière de l'Echiquier heeft ook het fonds DNCA Invest Eurose goed gepresteerd, met een positionering die enkel gericht blijft op Europa en een valueaanpak, waardoor het fonds de turbulentie op de markten erg goed heeft doorstaan. "Voor de komende maanden blijft er onzekerheid door de inflatie en de verwachte rentestijgingen in de eurozone. Dankzij de waarderingen en de volatiliteit van de aandelen in onze portefeuille kunnen we de aandelenblootstelling in onze portefeuille op dit moment vrij hoog houden," aldus Jean-Charles Mériaux (fondsbeheerder).

R-co Valor ten slotte, een fonds dat erg populair is bij Belgische beleggers, heeft de crisis ook goed doorstaan, met een daling van slechts 7,4% voor een product dat traditioneel sterk blootgesteld is aan de aandelenmarkten (83% aan het eind van juni). "De afgelopen maand hebben wij onze blootstelling aan grondstoffen en energie verminderd ten gunste van aandelen in de industriële en financiële sector. Onze Chinese aandelen (19% van de aandelenportefeuille) hebben ook bijgedragen aan het resultaat, dankzij het economisch herstel in dat land", zegt Yoann Ignatiew (fondsbeheerder).

Chinese aantrekkingskracht

Arun Sai (Multi-Asset Strateeg bij Pictet Asset Management) wijst erop dat hij al had geanticipeerd op een recessieklimaat. "Je kan natuurlijk moeilijk met zekerheid stellen wanneer de economie in een recessie zal terechtkomen. De grootste onzekerheid vandaag ligt op de aandelenmarkten, en met name hoe de winsten de komende maanden zullen worden getroffen.

Om de komende vijf jaar een aantrekkelijk rendement op een gemengde portefeuille te behalen, moet er volgens Sai meer vermogen onder beheer worden toegewezen aan groeilandenaandelen, groeithema's, groeilandenobligaties, Amerikaanse bedrijfsobligaties, grondstoffen en private assets (aandelen en obligaties). "De komende vijf jaar zullen minder afhankelijk zijn van de macro-economie, en wij houden van thema's als gezondheidszorg en welzijn, energietransitie en automatisering.” Hij blijft positief voor de groeilanden. "Wij verwachten ook een daling van de dollar op de valutamarkt, wat traditioneel de prestaties van deze markten ten goede komt.”

Alexis Bienvenu (La Financière de l'Échiquier) deelt dit enthousiasme voor de opkomende markten, met name China. "Deze positionering heeft ons fonds lange tijd parten gespeeld, maar is de afgelopen maanden geleidelijk gunstiger geworden doordat de Chinese centrale bank soepeler is geworden, wat volgens ons een positief effect zal hebben op aandelen.”

1 De in het document geuite meningen zijn die van de beheerder. LFDE kan hiervoor in geen geval aansprakelijk worden gesteld. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
2 Het beheerteam kan in de loop van de tijd veranderen. Voor meer informatie over de samenstelling van het team: www.lfde.com.