Navbar logo new
De huidige implementatie van de EU-Taxonomie leidt tot een verstoord beeld
Calendar16 Aug 2022
Thema: ESG
Fondshuis: Triodos

Europa verplicht duurzame beleggingsfondsen om tegen 1 januari 2023 aan te geven welk deel van hun portefeuille groen is volgens de EU-Taxonomie. “Op zich is dat goed, maar helaas is het groene raamwerk nog niet af en bevat het ook niet-duurzame activiteiten”, aldus Hadewych Kuiper, managing director van Triodos Investment Management. “Dit impliceert dat de duurzaamheidsscore van een fonds vanaf januari volgend jaar nog niet volledig representatief zal zijn voor het eigenlijke duurzaamheidskarakter van dat fonds.”

Nikkie pelzer
Nikkie Pelzer
De verplichting maakt deel uit van de European Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Vermogensbeheerders moeten daarbij aangeven tot welke klasse hun fonds behoort – voor duurzame fondsen is dat SFDR artikel 8 of 9.

Waarom benadeelt de huidige regelgeving de duurzame beleggingsfondsen ?

  • De bedrijfsgegevens zijn nog niet voldoende voorhanden. ​ Grote Europese bedrijven zullen pas vanaf volgend jaar beginnen rapporteren, terwijl kleine en middelgrote bedrijven helemaal niet moeten rapporteren. ​ Bedrijven uit landen buiten de EU ontsnappen zelfs helemaal aan de verplichting.
  • Er is een probleem met overheidsobligaties. ​ Heel wat landen geven nog te weinig concrete informatie door, zodat de beleggers die obligaties niet kunnen vergelijken met de omschrijving van duurzame activiteiten in de taxonomie. Het probleem stelt zich met name voor “groene” obligaties.
  • De omschrijving van bepaalde milieu-activiteiten is nog niet volledig gedefinieerd in de taxonomie en de sociale taxonomie zit nog maar in de ontwikkelingsfase. ​ “Dit kan tot een aanzienlijke verkeerde beeldvorming leiden als we moeten aangeven welk percentage van een portefeuille duurzaam belegd is volgens de EU-Taxonomie,” zegt Nikkie Pelzer, impact manager bij Triodos Investment Management.
  • Fondsen die in gas en nucleaire energie beleggen zouden nu hoger kunnen scoren dan echt duurzame fondsen. Dat komt omdat deze twee activiteiten sinds juni binnen het duurzame raamwerk van de EU-Taxonomie vallen.
  • Duurzame beleggingsfondsen (SFDR artikel 8 en 9) dienen bijkomend heel wat te rapporteren, met alle extra kosten van dien. ​ Dat plaats hen in een competitief nadelige positie ten opzichte van conventionele “grijze” fondsen die onder SFDR artikel 6 vallen. Sommige vermogensbeheerders verkiezen daarom om hun duurzame fondsen onder artikel 6 te vallen klasseren. ​ Hadewych Kuiper : “Dat kan toch niet de bedoeling van de regelgever zijn?”

    Daarom pleit Hadewych Kuiper ervoor om ten minste de ondergrens van de wetgeving - transparant zijn over de brede, negatieve impact van een portefeuille op de mensen en het milieu - ook voor alle reguliere fondsen verplicht te maken. Om volledig transparant te zijn zou er ook een bruine taxonomie moeten komen waarover alle financiële marktpartijen dienen te rapporteren. "Alle beleggers zouden moeten weten of hun beleggingen ernstige schade toebrengen aan mens en milieu."