Navbar logo new
Een korte blik op de kapitaalmarkten: China stimuleringsbeleid: Doormodderen - Seema Shah, Principal Global Investors
Calendar25 Aug 2022
Thema: China

De economische tegenwind in China rechtvaardigt een verder stimuleringsbeleid. Tijdens de bijeenkomst van het Politbureau (het hoogste besluitvormingsorgaan in China) eind juli werd de omvang van de potentiële stimuleringsmaatregelen echter afgezwakt, hetgeen suggereert dat stimuleringsmaatregelen van het “bazooka”-type, van een niveau dat vergelijkbaar is met eerdere cycli, niet ophanden zijn.

COVID-gerelateerde lockdowns hebben de Chinese economie eerder dit jaar zwaar getroffen en de markten wachtten met spanning op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Chinese beleidsmakers om een herstel te ondersteunen. Hoewel de recente renteverlaging, ondanks de groeiende bezorgdheid over de inflatie, bevestigt dat de People’s Bank of China zich zorgen maakt over de groeivooruitzichten en de noodzaak van stimulering inziet, wijzen de maatregelen van de regering op minder urgentie van hun kant – althans op dit moment.

De Chinese beleidsmakers waren tijdens het tweede kwartaal vrij actief, met onder meer het opnieuw vullen van de overheidsbuffers om investeringen in infrastructuur en belastingverlagingen te financieren. De zwakke groei in het tweede kwartaal, de onaangenaam hoge werkloosheid en de teleurstellende cijfers over de detailhandelsverkopen en de industriële productie in juli doen echter vermoeden dat dergelijke maatregelen nog steeds ontoereikend zijn.

Tijdens de recente bijeenkomst van het Politbureau (het hoogste besluitvormingsorgaan in China) is echter gebleken dat de regering geen nieuwe maatregelen heeft genomen om de economische zwakte te bestrijden, maar in plaats daarvan haar aandacht heeft verlegd naar de uitvoering van het bestaande stimuleringsbeleid.

Bestaande stimuleringsmaatregelen kunnen de economische activiteit in het derde kwartaal op peil houden. Maar de tanende overheidsimpuls betekent dat het economisch herstel zonder bijkomende stimuleringsmaatregelen in het vierde kwartaal kan ontsporen. Naarmate dat duidelijk wordt, zal de regering haar besluit waarschijnlijk herzien.

Beleggers kunnen teleurgesteld zijn dat er geen stimuleringsmaatregelen van het “bazooka”-type en van een niveau dat vergelijkbaar is met dat van de vorige cycli, op komst zijn. Toch is het monetaire en fiscale beleid van China nog steeds eerder accommoderend, waardoor het land zich op een gunstig beleidspad bevindt in vergelijking met de meeste vergelijkbare landen in de wereld.