Navbar logo new
PGIM Fixed Income: Vooruitblik op ECB-rentebesluit
Calendar06 Sep 2022
Thema: Macro
Fondshuis: PGIM

"De markt is in toenemende mate van mening dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente tijdens haar volgende vergadering met een ongekende 75 basispunten zal verhogen. Dit is het gevolg van hoger dan verwachte algemene inflatiecijfers en de sterk stijgende Europese groothandelsprijzen voor energie. Toch is het niet duidelijk of zo'n krachtige beleidsstap gerechtvaardigd is”, zegt Katharine Neiss, chief European economist bij PGIM Fixed Income.

“De (onderhandelde) loongroei viel in het tweede kwartaal van 2022 terug en blijft onder de inflatiedoelstelling van 2%. Inflatie in de dienstensector, die misschien een betere indicatie van de interne inflatiedruk geeft, is gedaald, en is nu in overeenstemming met de ECB’s inflatiedoelstelling van 2%.“

De risico’s van langdurig hogere inflatie raken echter ingebed in de economie, wat de pijnlijke aanpassing aan de energieschok nog zwaarder maakt. De ECB zal er alles aan doen om te voorkomen dat de toch al moeilijke situatie in de regio verergert.

Het is overigens de moeite waard om de futiliteit te benadrukken van het gebruik van monetair beleid om de inflatie op 2% te brengen wanneer de energieprijzen door oorlog worden opgedreven. Ter illustratie: als de energieprijzen waarmee consumenten te maken krijgen met 50% stijgen, dan zouden alle andere prijzen met ongeveer 5% moeten dalen om de gemiddelde inflatie op 2% te houden. Historisch gezien kon zo’n grote prijsdaling alleen worden bereikt door een ernstige inkrimping van de economische activiteit en een stijging van de werkloosheid. Het is niet duidelijk of een dergelijk resultaat zal leiden tot ‘prijsstabiliteit’. “Er lijken geen gemakkelijke antwoorden te zijn op de schokken waarmee de eurozone mee wordt geconfronteerd.”