Navbar logo new
Het duurzaamheidsmodel van DPAM voor landen: de sleutelrol van een echte democratie
Calendar16 Sep 2022
Thema: ESG
Fondshuis: DPAM

Vandaag, op de Internationale Dag van de Democratie, wil DPAM in overeenstemming met de boodschap van de VN nogmaals benadrukken wat voor een uiterst belangrijke rol een echte democratie speelt voor een land dat duurzame en inclusieve groei beoogt.

Al van bij het begin staat de naleving van de burgerlijke vrijheden en politieke rechten centraal in het model voor duurzame landen dat DPAM zelf heeft ontwikkeld*. Hier wordt eveneens de nadruk op gelegd in de jongste rankings die zijn gepubliceerd voor zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden. Deze rankings worden gebruikt om het beleggingsuniversum van bepaalde portefeuilles van staatsobligaties te bepalen.

In de afgelopen tien jaar is de afname van de democratische waarden en de teloorgang van echte democratieën overal ter wereld heel wat tastbaarder geworden, ook in de meest ontwikkelde landen zoals de OESO-lidstaten. De oorlog in Oekraïne herinnert er ons dagelijks aan hoe dierbaar vrijheid en democratie zijn, en hoe essentieel veiligheid is.

Ophélie Mortier, Chief Sustainable Investments Officer, licht toe:“Toen we in 2013 begonnen met onze expertise voor opkomende markten, was de kwestie van de democratische waarden in opkomende landen een cruciale uitdaging voor ons. Internationale organisaties die bevoegd zijn om het democratieniveau van een land te beoordelen, moesten zich over de zaak buigen en ze goedkeuren. Daarom komen landen die niet voldoen aan de minimale democratische vereisten die onze externe onafhankelijke experts (Freedom House en de Democracy Index gepubliceerd door de Economist Intelligence Unit) hebben bepaald niet in aanmerking voor onze ranking. Uitsluiting is een harde beslissing en sluit de deuren naar vooruitgang en engagement. Daarom baseren wij ons op beide bronnen.

Maar het gewicht dat deze landen zouden kunnen hebben in de benchmarks, beïnvloedt geenszins onze overtuiging dat de kernwaarden die door landen worden gepromoot of terzijde geschoven voortdurend ter discussie moeten worden gesteld. Het draait uiteindelijk allemaal om impact en waardeafstemming.”

Een dialoog aangaan met landen is altijd al een pittige, bijna onhaalbare uitdaging geweest. Maar DPAM weet hoe belangrijk dit is en zoekt daarom toenadering tot soevereine emittenten om hen de duurzame methodologie uit te leggen die we de afgelopen vijftien jaar hebben ontwikkeld.

Bij de dialoog tussen beleggers en soevereine emittenten staat het landenmodel centraal om de nationale relatieve sterke en zwakke punten te benadrukken. Dit is een uitgelezen kans om beleggers bewuster te maken van de duurzame aanpak van beleggingen in staatsobligaties en om de toekomstige ESG-uitdagingen te bespreken. Engagement met soevereine emittenten is een manier om de nationale schatkist, het kantoor voor schuldmanagement of een soortgelijke instelling te informeren over de bestemming van de opbrengsten van obligaties, zoals groene, maatschappelijke of duurzame staatsobligaties.

Een recent voorbeeld hiervan vinden we terug in Mongolië. Vandaag bevindt het land zich in het derde kwartiel van de ranking voor opkomende landen. Het hinkt achterop vanwege zijn governanceprestaties die onder het gemiddelde liggen (transparantie en democratische waarden) en zijn ondermaatse milieuprestaties. Freedom House neemt Mongolië op in de lijst van vrije landen, terwijl het land in de Democracy Index (gepubliceerd in de Financial Economist Intelligence) als een gebrekkige democratie wordt aangeduid.

DPAM heeft de kans gehad om met belangrijke vertegenwoordigers van het land te praten over tal van uitdagingen. Deze bijeenkomsten waren een uitgelezen kans om aandacht te vragen voor het belang van duurzame beleggingen, in het bijzonder voor de Europese beleggers. Er werd ook gepraat over hoe DPAM zich inzet voor het Net Zero Asset Management Initiative en over andere grootschalige internationale decarbonisatiebeloftes. Ook hier werd benadrukt hoe belangrijk het is dat het land minder afhankelijk wordt van steenkool en op zoek gaat naar betere, hernieuwbare bronnen voor het binnenlandse energieverbruik.

Dat zou de luchtkwaliteit en de volksgezondheid alleen maar ten goede komen. Daarnaast verwees DPAM naar zijn verwachtingen met betrekking tot groene obligaties en zette het de belangrijkste criteria om deze instrumenten te beoordelen op een rijtje.