Navbar logo new
Interview van de maand - Kristell Agaësse: "We moeten profiteren van de rentestijging."
Calendar12 Oct 2022
Fondshuis: Rothschild & Co

Kristell agaesse rothschild

Kristell Agaësse, verantwoordelijk voor het beheer van High Yield & Convertibles bij Rothschild & Co Asset Management Europe, heeft meer dan twintig jaar ervaring op de kredietmarkten. Ze is co-beheerder van het R-co Thematic Target 2026 HY fonds, dat ze samen met Benjamin Fagu, High Yield obligatiebeheerder, beheert. Het fonds heeft een bruto actuarieel rendement van 10,5% en een rendement van bijna 4,1% sinds lancering (per 6/10/2022), ondanks de moeilijkere omstandigheden voor hoogrentende bedrijfsobligaties sinds begin 2022.

Hoe hebben de obligatiemarkten het sinds het begin van het jaar gedaan?

Kristell Agaësse: "Dit jaar is bijzonder turbulent geweest omdat de rentevoeten op alle staatsobligaties gestegen zijn. De high yield markt verloor 15%1 in de eerste zes maanden van het jaar, en veerde in de zomer weer op, maar is nog steeds ver verwijderd van het niveau van begin dit jaar. Er was ook geen groot verschil tussen de ratingniveaus, waarbij CCC-ratings niet sterker corrigeerden dan ratings van hogere kwaliteit (B of BB).

Beleggers focussen nu vooral op de inflatievooruitzichten?

K.A.: "Dit is hét thema van het jaar, waarvan bijna 50% van de inflatiestijging wordt veroorzaakt door de stijgende energieprijzen. Deze inflatie heeft recordniveaus bereikt nu de aanvoer vanuit Rusland onder druk staat. De inflatiedruk wordt steeds groter en de stijgende kosten worden steeds meer doorgerekend in de economie, waardoor de bedrijfswinsten in de toekomst onder druk zullen staan. Deze kortetermijninflatie heeft geleid tot een stijging van de reële rente in het zog van de beleidsrente van de ECB, die onlangs tot 1,25%2 is verhoogd. En we mogen nog bepaalde stijgingen verwachten.”

Wat is het effect op de activaklasse die u rechtstreeks beheert?

K.A.: "De risicopremie op Europese hoogrentende obligaties is sterk gestegen als gevolg van de toegenomen onzekerheid over de economische groei, en dus over het kredietrisico. Het percentage High Yield obligaties met een rendement boven 4% is gestegen van 15% naar 98% van de emissies in één jaar (van september 2021 tot september 2022) 2. De markt heeft een groot deel van de risico's in de markten echter verdisconteerd, met rendementen die nu zeer aantrekkelijk zijn.

U lijkt zich geen zorgen te maken over een stijging van de wanbetalingsgraad?

K.A.: "De wanbetalingsgraad was heel lang erg laag, maar nu zal deze de komende twee jaar waarschijnlijk stijgen, met een waarschijnlijke stijging tot 5%-6% over een of twee jaar, alvorens terug te vallen naar hun historisch gemiddelde (tussen 2 en 3%)3. Het Amerikaanse high yield universum is sterker geconcentreerd in emittenten van lagere kwaliteit (CCC-rating) dan in Europa, wat verklaart dat de verwachte wanbetalingsgraad hoger is in de VS. De Amerikaanse economie lijdt echter minder hard onder de energieschok dan Europa.”

Hoe beheert u de risico's?

K.A.: "De relatie tussen de twee beheerders (Benjamin Fagu en mezelf) en de vier analisten staat centraal in onze strategie. Zij gaan op zoek naar opportuniteiten, en vermijden dus vooral bedrijven die de komende vier jaar waarschijnlijk in gebreke zullen blijven om de prestaties van het fonds in ere te houden. De risicoafdekking is gebaseerd op de juiste selectie van emittenten en niet op het gebruik van complexe derivaten. Met het oog op risicospreiding vermijden wij een concentratie van meer dan 2% van de activa in één enkele emittent.”

Hoe staat het met de primaire markt?

K.A.: "Gezien de onzekerheden en de rentestijging hebben emittenten de afgelopen maanden niet bijzonder veel emissies gedaan, met een daling van de activiteit van meer dan 70% ten opzichte van 20212. In het verleden hebben bedrijven zich echter goed voorbereid op deze moeilijke periode. Ze hebben hun financiële structuur op een zeer conservatieve manier versterkt. Als we kijken naar de looptijden die momenteel op de markt zijn, valt er weinig schuld te herfinancieren vóór de periode 2024 - 2026.”

Vertelt u ons over het vastrentende fonds dat u beheert?

K.A.: "R-co Thematic Target 2026 HY werd gelanceerd in 2020, met een bruto rendement tot eindvervaldag van momenteel 10,5%4. De portefeuille bestaat uit 107 emittenten en het beheerde vermogen bedraagt 161 miljoen EUR, met een gemiddelde looptijd tussen 1 januari en 31 december 20265. Tijdens dit laatste jaar zullen de verschillende posities in portefeuille die op vervaldag komen, worden herbelegd in geldmarktbeleggingen. Het is dus een "Buy & Hold optimised" strategie; het beheer blijft actief, om kansen te benutten en mogelijke kredietrisico's te beperken en het rendement te optimaliseren. Als een emittent met een kredietverlaging wordt geconfronteerd, kunnen wij die naam verkopen en ons herpositioneren in een aantrekkelijker emissie.”

Hoe is het fonds momenteel gepositioneerd?

K.A.: "Het fonds is voornamelijk blootgesteld aan B- of BB-emittenten, die bijna 80% van het beheerde vermogen vertegenwoordigen. De portefeuille is hoofdzakelijk blootgesteld aan Europese emittenten. Wij hebben bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij als Wizzair (rating BBB-), waarvan de koers sinds het begin van de lente is afgeweken en die wij kochten op een gemiddeld rendement tot einde looptijd van 6,75%.”

¹ Bron: Bloomberg, 30/06/2022.
² Bron: Bloomberg, 09/2022.
³ Bron: Morgan Stanley Research, 09/2022.
⁴ Bij afwezigheid van een credit event.
⁵ Bron: Rothschild & Co Asset Management Europe, 30/09/2022.

De bovenstaande informatie vormt geen beleggingsadvies of -aanbeveling. De genoemde cijfers hebben betrekking op de afgelopen maanden en jaren. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare leidraad voor toekomstige resultaten en zijn niet constant in de tijd.

SRRI risico: 4. Risicoschaal van 1 (laagste risico) tot 7 (hoogste risico); de laagste categorie betekent niet een "risicoloze" belegging. De risicocategorie van dit fonds is niet gegarandeerd en kan in de loop der tijd zowel naar boven als naar beneden veranderen. Voornaamste risico voor de belegger: risico van kapitaalverlies. Voor meer informatie over vergoedingen en kosten wordt verwezen naar het hoofdstuk "Vergoedingen en kosten" in het prospectus van dit fonds, dat op schriftelijk verzoek verkrijgbaar is op het volgende adres http://www.am.eu.rothschildandco.com