Navbar logo new
Markten zetten turbo aan. Neemt inflatie eindelijk wat gas terug?
Calendar14 Nov 2022
Thema: Macro
Fondshuis: Goldwasser Exchange

De Brusselse beursvennootschap Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week…

Beurzen euforisch

De voorbije week had twee grote verrassingen in petto. In tegenstelling tot de prognoses van de peilingsbureaus werden de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen niet overspoeld door “een rode golf”. Globaal genomen hebben de Democraten goed stand gehouden. Er is zeker hoop dat ze de meerderheid in de Senaat kunnen behouden en in het Huis van Afgevaardigden zijn ze die slechts met een handvol zetels verloren. Het was echter de aankondiging van donderdag - dat de Amerikaanse inflatie vertraagde naar 7,7% - die als een elektrische schok de beurzen vooruit stuwde. In juni stond de prijsindex CPI nog op 9,1%. Beleggers denken dat we de inflatiepiek achter ons kunnen laten en vierden dit nieuws met een spectaculaire beursrally.

De S&P500 klom 5,54% en de Nasdaq 7,35%. Du jamais vu sinds 2020! Ook de Europese beurzen bleven niet achter met een DAX die er 3,51% bovenop deed en een Stoxx 600 die 2,75% steeg. Tegelijkertijd namen de Amerikaanse rentes een duik en overschreed de euro ruim de pariteit om uit te komen op 1,0213 dollar. De techaandelen kwamen uitzonderlijk goed uit de verf. Amazon krabbelde recht: +12,18%, Nvidia +14,33%, Salesforce +10,02% en Apple +8,90%. Vrijdag konden de markten hun winsten consolideren. Het was al bij al een kalme dag, behalve op het eurofront: die verdapperde nog ten opzichte van het groene biljet en sloot af op 1,0352 dollar.

Inflatie vertraagt in VS

Voor de maand oktober steeg de prijsindex CPI met 0,4% naar 7,7% op jaarbasis terwijl analisten uitgingen van 0,6% en 7,9%. Brandstof en de woonkost zijn de hoofdverantwoordelijken voor de toename. Maar ook de onderliggende index (zonder energie en voeding) doet het beter dan voorzien: 0,3% en 6,3%. Zal dit de lang verwachte ommekeer inluiden? Misschien, maar het is wachten op bevestiging. Vier leden van de Fed hadden het over een vertraging van de renteverhogingen, met echter een streng vasthouden aan aangescherpte kredieten, want de inflatie is nog lang niet van de baan. Vrijdag wezen de “Fed Funds futures” erop dat er 85% kans is op een renteverhoging van 0,5% op 14 december en ze voorzien nu een rente van 4,82% als eindstation.

Midterms: geen Republikeinse tsunami

De door de peilingsbureaus aangekondigde rode golf is er niet gekomen. De Democraten hielden goed stand, enkel in Florida, Texas en de staat New York verloren ze terrein. In de grote noordelijke staten toonden ze zich heel weerbaar. In Michigan won Gretchen Whitmer met ruime voorsprong het gouverneurschap en in Pennsylvania triomfeerde de recent van een beroerte herstelde reus in korte broek John Fetterman. Hij versloeg Mehmet Oz, de door Trump gesteunde tv-dokter. Bij de Republikeinen kwam de gouverneur van Florida Ron DeSantis overduidelijk als winnaar uit de bus met 20 procentpunten voorsprong. Hij lijkt dan ook een mogelijke concurrent voor Donald Trump in de voorverkiezingen van 2024.

De andere grote winnaars van deze verkiezingen zijn de voorstanders van abortus, want ze slaagden erin het recht op abortus in de grondwet van verschillende staten te doen inschrijven. De grote verliezer is Trump. Veel van zijn kandidaten beten in het zand en hij zal geen gebruik kunnen maken van een Republikeinse verkiezingstsunami bij de aankondiging van zijn presidentskandidatuur. Het was enkel in de buurt van Mar-a-Lago dat er die avond een storm woedde.

Nogmaals een opdoffer voor Poetin

Nauwelijks twee dagen nadat de evacuatie uit Cherson werd aangekondigd door de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe, werd de stad ook effectief bevrijd door Oekraïense soldaten, tot grote vreugde van de inwoners die gebleven waren. Als de enige provinciehoofdstad die bij het begin van de invasie werd veroverd, werd de oblast Cherson dan ook de facto geannexeerd door Moskou. Blijkbaar was Poetin tegen een terugtrekking in september, maar het Russische leger had geen andere keuze meer aangezien de bevoorradingslijnen systematisch bestookt werden door Oekraïense artillerie. In tegenstelling tot wat er in Liman gebeurd is, zijn de 30.000 Russische soldaten in relatief goede orde vertrokken.

Ze hebben wel een belangrijke brug vernietigd en positie ingenomen aan de oostelijke oever van de Dnjepr, waar ze een strategisch voordeel hebben. Het is goed mogelijk dat de twee kampen gedurende de winter een pauze zullen inlassen om opnieuw op krachten te komen en hun uitputtingsslag verderzetten met tussentijds artillerievuur. Zal dit een uitgelezen kans zijn om een vredesinitiatief te lanceren en tot een staakt-het-vuren te komen? Zijn Poetins dagen geteld? Er doen veel geruchten de ronde, maar de laatste negen maand bleek de realiteit meestal toch anders.

Tête-à-tête tussen Joe Biden en Xi Jinping

Maandag 14 november staat er een ontmoeting tussen beiden gepland in de marge van de G20-top in Bali. Veel hoeven we van die top niet te verwachten, behalve dat de twee regeringsleiders aan elkaar zullen duidelijk maken wat de rode lijnen zijn die niet mogen overschreden worden. De bedoeling van de ontmoeting is “elkaars prioriteiten en belangen beter leren kennen”, vernamen we van een officiële bron van het Witte Huis. Ze zullen het ongetwijfeld over de kwestie-Taiwan hebben en de vrije scheepvaart in de Chinese Zee. Joe Bidens woorden lagen niet in lijn met de Amerikaanse positie van zogezegde “strategische ambiguïteit”, want hij verklaarde geregeld dat de VS het eiland zou beschermen als het aangevallen wordt.

Xi Jinping zei dan weer dat Peking “nooit zal aarzelen wapens in te zetten voor de hereniging van China”, wat concreet betekent dat eens hij over een duidelijke militaire overmacht beschikt, hij die ook zal inzetten. Een ander discussiepunt vormen de deloyale economische praktijken van China en dan vooral de verplichte transfers van technologie. Toekomsttechnologie in eigen handen houden is van kritiek belang voor de Amerikanen omdat ze hun voorsprong willen behouden. Met de in juli gestemde “Chips Act” gaan ze fors investeren in “made in USA”-chips en bedrijven moeten eerst toestemming vragen vooraleer ze hoogtechnologische componenten aan China verkopen.

Het doel van deze strategische beslissing om zich meer op eigen land te concentreren is de Chinese ambities fnuiken. Aangezien de Amerikaanse technologie dominant is, krijgen alle bedrijven ter wereld uit de sector te maken met deze wens op ontkoppeling.

Twitter op de rand van chaos

Elon Musk zal zich beginnen afvragen wat hem toch bezielde om Twitter te kopen. Twee weken na de overname maakt het schip langs alle kanten water. Om het platform vlottende te houden heeft hij bijna 3.700 werknemers ontslagen. De helft van het personeel. Van de overblijvers wil hij dat ze weken kloppen van 80 uur en telewerken is afgeschaft. Volledige departementen, waaronder de communicatieafdeling, zijn geschrapt. De verantwoordelijken voor databeveiliging en -confidentialiteit hebben hun ontslag aangeboden, wat Elon Musk op een waarschuwing kwam te staan van het Amerikaanse concurrentieagentschap.

Grote adverteerders zoals General Motors, Carlsberg en Audi hebben hun reclame tijdelijk opgeschort tot er meer duidelijkheid is omtrent het modereerbeleid van het platform. Met de lancering van het abonnement Twitter Blue voor 8 dollar per maand speelde hij in de kaart van vervalsers. Voor hen was dit een buitenkansje. Doordat er valse accounts van Trump en LeBron James opdoken, heeft Musk dat abonnement voorlopig in de koelkast moeten steken. Met de dreiging van “een massaal inkomstenverlies” maakte hij zelfs gewag van een mogelijk bankroet. Hij zal er zelfs niet ver naast zitten, want aan de huidige rente moet Twitter jaarlijks 1,2 miljard dollar aan de banken die zelf een serieuze klap kunnen krijgen op het niet-gewaarborgde deel van de lening.

En als kers op de taart spant een aandeelhouder van Tesla een proces aan tegen Musk met als motief dat de packagedeal van 56 miljard niet correct is, want de grote ‘boss’ verdeelt zijn tijd over Tesla, SpaceX en Twitter.

De obligatie van de week

Voedingsgigant Nestlé heeft drie nieuwe obligaties in euro gelanceerd met vervaldagen in 2028, 2031 en 2034. De coupons variëren tussen 3% en 3,375%. Grootste voordeel: ze zijn uitgegeven in coupures van 1.000 euro waardoor ze toegankelijk zijn voor ieders portefeuille. De obligatie Nestlé Finance International met vervaldag op 15 maart 2028 bijvoorbeeld noteert aan 100,12% van de nominale waarde. De coupon bedraagt 3%, wat het rendement op 2,97% brengt. De obligaties hebben nog geen rating gekregen, maar de groep Nestlé heeft wel een investment-grade-rating (AA- bij Standard & Poor’s en Aa3 bij Moody’s). Nestlé is een van de grootste voedingsmiddelenbedrijven ter wereld. Het stelt 270.000 mensen tewerk en verkoopt meer dan 2.000 voedings-, gezondheids- en welzijnsproducten in 186 landen. De beurswaarde komt in de buurt van 300 miljard euro.

Het aandeel van de week

We verwachten de kwartaalresultaten van Nvidia, Walmart en Applied Materials, van het Europese Vodafone, Siemens, Bouygues en Alstom én van de Chinese reuzen Tencent, Alibaba, Baidu, Weibo en JD.com. Oblis heeft het al eens eerder over Nvidia gehad, de wereldleider op het vlak van processors en grafische kaarten. We vinden de processors en interfaces van Nvidia terug in heel wat applicaties: van videospelletjes tot autonoom rijdende auto’s en van datacenters tot supercomputers. In vergelijking met bijna een jaar geleden heeft de titel echter al 50% ingeboet door de overproductie in de videogamesector en de gedaalde verkoop van pc’s. Ook datacenters lijden onder die vertraging van de vraag.

Daarnaast heeft Nvidia ook af te rekenen met de concurrentie van AMD en de verkoop in China wordt afgeremd door het Amerikaanse verbod op de verkoop van high-performance-chips die voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Nvidia is een bedrijf met een grootse toekomst voor zich, maar het aandeel dat aan 40 keer de voorziene winst van 2023 wordt verhandeld, is duur.

Van de vloedgolf aan bedrijven die met hun resultaten kwamen pikken we er Visa uit, dat een solide onderneming blijft. De inkomsten en de winsten van Visa stegen in het laatste kwartaal 19% en respectievelijk 22% en 27% in het boekjaar 2022. Ondanks de inflatiecontext steeg het aantal betalingen met een Visakaart 10%. Visa heeft zijn dividend met 20% opgetrokken, toch blijft het heel bescheiden (minder dan 1%). De firma heeft dit jaar voor 14,8 miljard dollar eigen aandelen gekocht en is van zins dat ook volgend jaar te doen voor een bedrag van 12 miljard, wat betekent dat ze vertrouwen heeft in de toekomst. Met een koers/verwachte winst-ratio van 29 is de titel duur en Visa zou kunnen lijden onder een zwaarder dan voorziene recessie, maar voor veel analisten blijft Visa een goede langetermijnbelegging.

Koers aandeel visa