Navbar logo new
Renoveren om te verhuren
Calendar22 Nov 2022
Thema: Vastgoed

Olivier Connan, country manager Masteos Belgium

Masteos lanceerde begin dit jaar zijn app in Franstalig België waarmee investeerders in vastgoed geschikte panden kunnen kiezen, kopen, renoveren en verhuren. De recente wetgeving rond de huurindexatie maakt de aankoop van een woning die op een energiegunstige manier gerenoveerd wordt, financieel heel interessant.

App centraliseert alle informatie

"Die app staat centraal tijdens de hele carrière van een pand in de portefeuille van de klant die investeert in woningen om ze te verhuren. Op het eerste gezicht lijkt het wat op een klassieke app voor immobiliën: gegevens over het pand, de beschrijving, foto’s, een virtueel bezoek… Maar daarnaast bevat de app ook schattingen over het mogelijke huurtarief of een budget voor de verbouwing. Daarmee krijgen de kandidaat-kopers meteen zicht op de rentabiliteit van het vastgoed dat ze willen kopen. Er is ook altijd een raadgever betrokken die het geheel opvolgt. De app biedt wel altijd een 360°-zicht op het project en de verhuur,” zegt Olivier Connan, country manager van Masteos in België.

Masteos is met deze manier van werken 3,5 jaar geleden gestart in Frankrijk. Daar biedt het nu heel wat mogelijke projecten aan voor zijn klanten in een twintigtal steden. Sinds begin dit jaar heeft Masteos daar Belgische woningen aan toegevoegd in Brussel, Luik en Charleroi. “Wij hebben een aantal deskundigen in dienst die op zoek gaan naar aantrekkelijke woningen. Die kunnen we dan presenteren via onze app aan de mogelijke kopers,” zegt Olivier Connan.

Kiezen in functie van renovatie

Masteos gaat resoluut voor panden die met een gerichte renovatie een mooie meerwaarde kunnen realiseren. Het focust daarbij sterk op het energieprestatiecertificaat dat de koper moet bekend maken wanneer hij of zij een pand op de markt brengt. “Door een renovatie kunnen we niet alleen de energieprestatie en dus de waarde van de woning zelf opdrijven, maar vaak kan daardoor de eigenaar ook de huur verhogen. België heeft nu wetgeving waardoor een huurindexatie alleen is toestaan wanneer de energieprestatie van de woning voldoende is, namelijk een EPC E-score of beter. Een goede woning houdt ook de huurder tevreden, zeker in deze tijden van exploderende energieprijzen. Een tevreden huurder zal langer in de woning blijven. Op die manier kan een investeerder een mooie zaak doen door te investeren in isolatie, verwarmingstechnieken, nieuwe ramen, enzovoort,” zegt Olivier Connan.

Samen met Smartblock, een aanbieder van vastgoedinformatie, analyseerde Masteos de stand van zaken van het Belgische vastgoed op het vlak van energieprestaties. Niet minder dan 35% van de woningen heeft een erg lage EPC-score van G tot E. Daardoor staan ze te boek als energieverslindend. De onderzoekers stellen wel verschillen vast tussen koop- en huurwoningen. Huurwoningen scoren beter omdat ze vaak gerenoveerd worden voordat ze op de markt komen. Daarnaast zijn er ook afwijkende normeringen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië omdat de berekeningsmethoden verschillen. Zo zal een EPC D certificaat in Brussel-Hoofdstad overeenkomen met een EPC C+ score in Wallonië en EPC B in Vlaanderen", zegt Olivier Connan.

Masteos kijkt dan naar die panden waar de beste meerwaarde kan gerealiseerd worden aan de laagste kosten.

Sleutel op deur

“Maar nog belangrijker is dat we na de aankoop ook de hele verbouwing en het hele project zullen begeleiden. Wij staan in voor een correcte timing van de werken en houden de kosten in het oog. Masteos staat niet toe dat de aannemer de rekening hoger laten oplopen dan afgesproken. Op die manier besparen we heel wat tijd bij onze klanten en nemen wij ook de stress weg die altijd gepaard gaat met een verbouwing. Onze klanten willen investeren in vastgoed, maar hebben niet de tijd om zich bezig te houden met de dagelijkse opvolging van een bouwwerf,” zegt Olivier Connan.

Masteos neemt dus heel wat voor zijn rekening, maar het is wel de klant die het pand koopt en de renovatie betaalt. “We doen dus heel veel, maar we zorgen niet voor de financiering en we doen ook niet aan co-investering. Dat moet de klant zelf kunnen regelen. Wij geven dan weer wel advies over alle mogelijke aspecten van de aankoop zoals ook het type huurcontract, financieringsmethoden enzoverder.”

Olivier Connan wil in eerste instantie het aanbod in Brussel, Luik en Charleroi verder uitwerken, maar daarna komen ook de Vlaamse steden aan de beurt. “We werken nu aan de vertaling van onze app om de Nederlandstalige klanten goed te kunnen bedienen. Maar we weten dat Antwerpen, Gent, Leuven en de andere Vlaamse steden heel interessant zijn voor renovatie en verhuur.”