Navbar logo new
"Een pauze in december"
Calendar28 Nov 2022
Thema: Macro

Na een sterke novembermaand zou de kortetermijntrend in de komende weken weleens kunnen omslaan. David Kruk (La Financière de l'Echiquier) blijft vertrouwen houden in de vooruitzichten voor beleggers in 2023.

Zoals elke maand sinds 2020 hielden Pierre Puybasset (woordvoerder van het beheer van La Financière de l'Echiquier) en David Kruk (hoofd van de trading desk van La Financière de l'Echiquier) hun conferentie Au Coeur Des Marchés, waarin zij de recente ontwikkelingen op de financiële markten, het sentiment van de belangrijkste beleggers en fondsbeheerders en hun verwachtingen voor de komende weken/maanden uiteenzetten.

Terugval inflatie

David Kruk herinnert eraan dat de afgelopen maand over het algemeen gunstig was voor de financiële markten. "Alle ogen bleven gericht op de inflatie, waarbij de Amerikaanse consumentenprijsindex lager dan verwacht uitkwam. De markten omarmden het idee dat de inflatie zo goed als verslagen was, waardoor de 10-jarige rente aanzienlijk terugviel van 4,3% naar 3,8%.”

Tegelijkertijd wijst hij erop dat de planning van de Amerikaanse centrale bank nu veel voorspelbaarder is, met een verwachte renteverhoging van 0,5% in december en 0,25% in februari en maart. “Door deze betere zichtbaarheid zijn beleggers nu gerustgesteld, want ze rekenen op het einde van de renteverhogingscyclus. De Amerikaanse inflatie (die wordt bekendgemaakt op 13 december) zal deze verwachtingen echter moeten bevestigen en de Amerikaanse lonen zullen moeten afkoelen.”

Verkiezingen en China

Wat Europa betreft, herinnert Pierre Puybasset ons eraan dat de inflatie vooral door de energieprijzen wordt aangedreven en dat de ECB dankzij de terugval van de afgelopen weken een minder agressief beleid zal kunnen voeren. "De olieprijs is sterk teruggevallen van het hoogtepunt, wat geleidelijk een afkoelingseffect op de Europese inflatie zou moeten hebben."

Beleggers konden zich wat optrekken aan geruchten over een heropening van de Chinese markt, terwijl de instorting van de cryptomarkt of de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen uiteindelijk weinig invloed hadden op de prijzen. "Een patstelling tijdens de tweede fase van een presidentiële termijn zien de markten vaak graag gebeuren, vooral omdat er vanuit de politiek weinig te verwachten valt", aldus Pierre Puybasset. Ten slotte was het einde van het resultatenseizoen goed, behalve voor enkele grote technologienamen die fors corrigeerden.

Gematigd pessimisme

Wat de verwachtingen van de beleggers betreft, is het sentiment enigszins verbeterd, maar blijft het overwegend pessimistisch. "De markt is momenteel een kruitvat, met bewegingen die zeer heftig kunnen zijn als er gunstige signalen opduiken," zegt David Kruk.

"Amerikaanse strategen verwachten dat de eerste helft van 2023 economisch gezien heel lastig zal zijn, met een recessieschok en mogelijk problemen op de Amerikaanse kredietmarkt. Lagere groeiverwachtingen zouden kunnen wegen op de aandelenkoersen, met een correctie tot 20% op de S&P500 index.”

Voorzichtigheid

"Op korte termijn blijven strategen pleiten voor een voorzichtige positionering in portefeuilles, met defensieve aandelen, goud en staatsobligaties", zegt David Kruk. Ze menen dat de tweede helft van 2023 gunstiger zou kunnen zijn, omdat de verwachtingen van een versoepeling van het monetaire beleid small caps, industrials en banken op gang waarschijnlijk een boost zullen geven.

David Kruk meent dat "de markten te snel op een recessie anticiperen, terwijl bedrijven en consumenten de afgelopen kwartalen heel veerkrachtig zijn gebleken. Er is een welvaartsbasis die een veerkrachtige groei moet ondersteunen. Na de sterke stijging van de afgelopen twee maanden zouden we echter een moeilijkere decembermaand tegemoet kunnen gaan, gekenmerkt door een stabilisatie of consolidatie. Voor 2023 ben ik vrij positief over de koersontwikkeling, maar we zullen waarschijnlijk het seizoen van de jaarresultaten in februari 2023 moeten afwachten.”

Gemengde fondsen

Van zijn kant wijst Pierre Puybasset erop dat de hogere obligatierente nu een echt alternatief biedt voor aandelen, en dat gemengde strategieën het na een moeilijk jaar 2022 weer beter kunnen doen. “De twee pijlers van deze strategieën staan nu opnieuw een stuk sterker dankzij het herstel van de obligatierente en veel aantrekkelijker waarderingen op aandelen.”

Disclaimer: De meningen in het document komen overeen met de overtuigingen van de bevraagde persoon. LFDE kan hiervoor in geen geval aansprakelijk worden gesteld.