Navbar logo new
Beleggers zien het glas liever halfvol
Calendar28 Nov 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: Goldwasser Exchange

De Brusselse beursvennootschap Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week…

Markten: kortetermijnvisie overheerst

Donderdag waren de Amerikaanse markten gesloten wegens Thanksgiving en vrijdag deden ze de deuren eerder toe wegens Black Friday. Dat weerhield de Amerikaanse en Europese indexen er echter niet van om verder te gaan op de ingeslagen weg. We gaan richting een tweede opeenvolgende maand met cijfers in het groen. Of het nu over de recessie gaat, over het energietekort of over geopolitieke risico’s… Alle slechtnieuwsberichten worden doorgeschoven naar volgend jaar. Momenteel bekijken beleggers het glas champagne liever als halfvol. Bij de publicatie van de minutes van de Fed kregen we de bevestiging dat de volgende Amerikaanse renteverhoging milder zal zijn dan de vorige. Er is een consensus over een stijging van 0,5%.

Bijgevolg klokte de dollar af op een daling naar 0,96 euro (een euro is 1,04 dollar waard). Nog een positieve factor: de ontwikkelde economieën tonen zich op het einde van 2022 veerkrachtiger dan voorzien. De Duitse groei voor KW3 werd in de hoogte bijgesteld en de vertrouwensindex van de Duitse bedrijfsleiders klimt een beetje uit het dal. Met gevulde voorraden en clemente weersomstandigheden zal Europa deze winter zonder twijfel niet hard geraakt worden door een energiecrisis. We zagen de voorbije week ook een sterke koersdaling van olie door een afgenomen vraag vanuit Azië en de gesprekken over het prijsplafond op Russische olie. De prijs van de Brent-olie zakte maandag weg naar 82,31 dollar, de laagste koers sinds januari. Tot slot, de Stoxx 600 ging 1,71% in de goede richting, de S&P500 2,02% en de Nasdaq 0,73%.

Fed verlaagt het tempo

Na de publicatie van de notulen is het duidelijker waarom de Fed de renteverhogingen wil afremmen. Ze wil in de eerste plaats natuurlijk een brutale landing van de economie vermijden. Een andere reden, waar de centraal bankiers lang over gedebatteerd hebben, is het feit dat de renteverhogingen zich eigenlijk niet meteen laten voelen in de prijzen, behalve in gevoelige sectoren zoals vastgoed. Er bestaat dus een disproportie tussen de renteverhogingen en de impact die ze hebben op de prijzen en de lonen. De centrale bank wil haar tijd nemen om dit in detail te onderzoeken. Vandaar dat ze een snelheid lager schakelt. Het is dus goed mogelijk dat de basisrente, die in 2023 5% zal bedragen, niet meteen weer zal zakken. Praveen Korapaty, rentespecialist bij Goldman Sachs, gaat uit van een basisrente van minstens 4% tot eind 2024 (Bloomberg). Een uitgebalanceerde portefeuille van aandelen en kwaliteitsobligaties zou voor de komende jaren wel eens de best mogelijke beleggingsstrategie kunnen zijn, aldus Korapaty.

Ongunstig klimaat tijdens COP27

De conferentie in Sharm el-Sheikh baarde een muis. Het kwam tot een confrontatie tussen de landen van het Noorden en die van het Zuiden. Na urenlange onderhandelingen bereikten de delegaties van 196 landen een akkoord over de oprichting van een speciaal fonds om de landen die het meest te lijden hebben onder de opwarming financieel te steunen. De EU, die er eerst tegen was, kon zich in naam van klimaatrechtvaardigheid uiteindelijk dan toch vinden in het standpunt van de zuiderse landen. Hoewel die landen het minste bijdragen aan de klimaatopwarming, zijn het wel zij die er het meeste onder lijden. Europa heeft ook benadrukt dat de groeilanden eveneens hun duit in het zakje moeten doen, en zeker China dat het meeste broeikasgassen uitstoot van gans de planeet.

Daartegenover staat wel dat er geen enkele vooruitgang is geboekt over de kern van het probleem, namelijk de geleidelijke afbouw van fossiele brandstoffen. In de eindverklaring wordt nogmaals het doel om de opwarming tot 1,5° te beperken bevestigd, maar de effectieve engagementen van de verschillende landen zijn ruim onvoldoende. Door het intense lobbywerk van de olie- en gasproducerende landen (VAE, Saoedi-Arabië, Iran, Rusland), die met meer dan 600 afgevaardigden ter plaatse waren, is er geen progressie gemaakt. De COP28 zal volgend jaar in de VAE plaatsvinden, wat opnieuw weinig goeds voorspelt.

Chinese machthebbers op verkeerde been gezet

Volgens Nomura (financieel conglomeraat, nvdr) heeft China af te rekenen met een covidgolf die 20% van haar economische activiteit aantast. Hoewel er slechts 30.000 gevallen per dag zijn, is dat voor een land dat bij zijn zerocovidbeleid zweert een hoog aantal. Bijna 400 miljoen Chinezen zitten in lockdown en moeten worden getest. Er waren gewelddadige manifestaties op de site van de gigantische fabriek van Foxconn in Zhengzhou, ook wel “iPhone City” genoemd, waar 200.000 werknemers leven en werken in een gesloten circuit om elke mogelijke besmetting naar buiten toe in de kiem te smoren. De werkomstandigheden zouden miserabel zijn en de arbeiders zouden hun beloofde premie nog niet ontvangen hebben. 20.000 van de aangeworven werknemers hebben de site verlaten. Volgens een interne bron zou de productie van de iPhone 14 in november met minstens 30% kunnen afnemen.

Die opflakkering van het virus komt er op het slechts mogelijke moment voor de Chinese overheid die net beslist had de teugels wat te vieren en de lokale overheden had gevraagd om gerichtere anticovidmaatregelen in te voeren. De steunpakketten voor de vastgoedsector, de probusiness georiënteerde nummer 2 van het regime Li Qiang en de geopolitieke toenadering tussen de twee supermachten maakten de Amerikaanse banken optimistischer betreffende de vooruitzichten van het land. Afwachten of China deze golf zal kunnen indijken die, mocht ze verder uitbreiden, een slecht werkende ziekenhuissector zwaar onder druk kan zetten.

Gasinvoerders hinken achterop

Hoewel Europa zich opmaakt voor een minder brutale winter dan gevreesd wat betreft de energiebevoorrading, zijn de langetermijnvooruitzichten minder rooskleurig. Volgens het dagblad l’Echo loopt Europa achter op Azië voor de bevoorrading op de lange termijn met lng, dat onmisbaar is geworden nu Rusland geen gas meer levert via zijn gaspijpleidingen. Een voorbeeld: er is een deal voor de levering van 4 miljoen ton lng getekend tussen het bedrijf QatarEnergy en de Chinese gigant Sinopec. Looptijd van het contract: 27 jaar! De Europese energiebedrijven aarzelen echter om zich voor zo’n lange periode te engageren omdat de vraag naar gas zo moeilijk te voorspellen is. Resultaat: tot 2026 is er momenteel geen enkel leveringscontract meer voorhanden op de markt. Importeurs die geen langetermijncontract ondertekend hebben zullen afhangen van de kortetermijnmarkt, waar de prijzen nu drie keer zo hoog liggen.

L’Echo ontdekte dat twee van de vijf belangrijkste Belgische bevoorradingscontracten aflopen voor 2026, de laatste loopt af in 2031. Nu Rusland ermee dreigt zijn laatste actieve pijpleiding (via Oekraïne) droog te zetten, mogen we ons gelukkig prijzen dat Europa zijn bevoorradingsbronnen gediversifieerd heeft en dat Duitsland erin is geslaagd in minder dan 200 dagen zijn eerste lng-terminal te bouwen. Maar hoeveel er betaald wordt voor gas in de komende jaren blijft van cruciaal belang.

Koerswijziging van Londen?

Beginnen sommige Conservatieve gezagsdragers spijt te krijgen van de Brexit? Zouden ze een compromisformule genegen zijn? Dat is alleszins wat de Sunday Times laat uitschijnen. Volgens de krant zou er een nieuw vrijhandelsakkoord met de EU op tafel liggen. Naar analogie van het bilaterale akkoord tussen Zwitserland en de EU. Een dergelijke structuur zou Groot-Brittannië een nieuwe toegang verschaffen tot de eenheidsmarkt en 80% van de controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland opheffen, wat toch een van de grote struikelblokken vormt tussen beide partijen.

Londen zou er ook zijn gebrek aan gekwalificeerd personeel mee kunnen oplossen. Groot-Brittannië zou zich dan wel weer moeten schikken naar de Europese normen. Deze geruchten werden niettemin meteen de kop ingedrukt door verscheidene ministers van de regering-Sunak, maar niemand ontkent dat dit ballonnetje is opgelaten om even te testen hoe de hard-brexiteers staan tegenover toenadering tot de EU.

De obligatie van de week

Staalreus ArcelorMittal heeft twee leningen gelanceerd in dollar met vervaldagen in 2027 en 2032. Ze bieden respectievelijk een coupon van 6,55% en 6,80%. De obligatie met vervaldag in 2032 wordt op de secundaire markt gewaardeerd aan 101,19% van de nominale waarde, wat een brutorendement oplevert van 6,63%. Ze is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar en heeft een BBB- rating bij Standard & Poor’s. De binnengehaalde fondsen zullen worden gebruikt voor de financiering van de overname van het Braziliaanse staalbedrijf Companhia Siderurgica do Pecem. Een aankoop die werd toegejuicht door kredietbeoordelaar Moody’s die het een positieve operatie noemde voor ArcelorMittal. De groep ArcelorMittal is aanwezig in meer dan 60 landen, behaalde in 2021 een omzet van 74,6 miljard euro en kan een beurswaarde van ongeveer 22,3 miljard euro voorleggen.

Het aandeel van de week

We verwachten de resultaten van kwartaal 3 van SalesForce, marktleider in klantenbeheer. Ten gevolge van de verminderde belangstelling in de technologiewaarden heeft ook deze titel 40% verloren sinds het begin van het jaar. Beleggers kregen het benauwd doordat de inkomsten in 2022 met slechts 17% zullen stijgen, terwijl ze sinds 2012 gewoon waren aan een jaarlijkse groei van bijna 30%. Te zwakke prestaties op het gebied van de cloud en de concurrentie van Microsoft in de CRM-niche hebben ook een rol gespeeld. Toch blijft SalesForce een solide waarde. Een meerderheid van analisten op de site van de Nasdaq geven een koopadvies met een gemiddeld koersdoel van +40% binnen twaalf maand.

De voorbije week ging ook Tesla vaak over de tongen. De titel heeft bijna de helft van zijn waarde ingeboet sinds het begin van het jaar, ondanks een stock split in augustus. Er zijn vele redenen voor het verlies: toeleveringsproblemen voor onderdelen, de sluiting van de fabriek in Sjanghai wegens covid, een vertraging van de Chinese markt… Zonder het dan nog over het gedrag van de baas te hebben die nog slechts een deel van zijn tijd aan Tesla spendeert. Volgens sommige analisten maakt de huidige koers het aandeel echter weer aantrekkelijk. Aan 150 dollar is Tesla een opportuniteit, beweert Morgan Stanley. Het is de enige fabrikant van elektrische wagens die winst maakt. Op het einde van de week veerde de titel met bijna 10% op om uit te komen op bijna 183 dollar. Beurskoers tesla

De afgelopen dagen trad ook Nintendo op de voorgrond. Zijn twee nieuwe Pokemonspelletjes voor de Switch gaan als zoete broodjes over de toonbank: 10 miljoen verkochte eenheden op drie dagen tijd, een record voor de bedenker van Super Mario. Ondanks een moeilijk jaar waarin consumenten op hun uitgaven letten, heeft Nintendo toch twee blockbusters gereleaset, wat de titel een winst van 10% opleverde sinds 1 januari.

Terwijl de wereldbeker voetbal volop bezig is, met of zonder Budweiser, zou er sprake van zijn dat de familie Glazer eraan denkt Manchester United te verkopen. De beursgenoteerde club werd recent gewaardeerd op 2,5 miljard pond, maar in navolging van de verkoop van Chelsea voor 4,25 miljard zou er eerder zo’n 5 miljard gevraagd worden. De Red Devils, die voor het laatst de Premier League binnenhaalden in 2013, bezitten een kapitaal van onschatbare waarde: honderden miljoenen fans wereldwijd. Het is een merk met een planetaire uitstraling. Er zouden reeds meerdere potentiële overnemers staan aan te schuiven.

David Beckham zei al open te staan voor gesprekken. Misschien vindt hij wel mede-investeerders om samen met hem het avontuur aan te gaan. Ook de minister van Sport van Saoedi-Arabië zou geïnteresseerd zijn. Het Saoedische staatsfonds is al eigenaar van voetbalclub Newcastle. Dit speelt allemaal in de kaart van het aandeel dat op enkele dagen tijd 71% hoger sprong.