Navbar logo new
"Cybersecurity heeft de wind in de rug"
Calendar06 Dec 2022
Thema: Beleggen

Top Tier Access is op zoek naar die sectoren die een hoog rendement mogelijk maken op de lange termijn. Bedrijven die actief zijn in de strijd tegen cybersecurity blijken alle goede kaarten in handen te hebben.

“Cyberbeveiliging doet het al een tijdje heel goed. Enkele gespecialiseerde fondsen hebben hiermee zeer mooie resultaten geboekt en wij zijn van plan nog meer op die trend in te spelen. Het is vergelijkbaar met de evolutie van de rendementen in gezondheidszorg en bedrijfssoftware. De maatschappelijke omstandigheden bewegen allemaal in een gunstige richting,” zegt Joel Sandhu, partner en Investment Manager bij Top Tier Access.

Joel sandhu top tier access
Joel Sandhu

Steeds meer cybercriminaliteit

In zijn analyse stelt hij vast dat cybercriminaliteit alleen maar toeneemt. Vooral grote industriële organisaties zijn het slachtoffer van aanvallen met dreigementen om gesofisticeerde installaties te blokkeren. Een van de bekendste voorbeelden hiervan was de ransom attack op Colonial Pipeline, een uitbater van een netwerk van brandstofleidingen in het zuiden van de VS. De volledige organisatie werd stilgelegd na een inbraak in het computersysteem. Onder toezicht van de FBI betaalde Colonial Pipeline al snel 75 bitcoin (of 4,4 miljoen dollar) om terug aan het werk te kunnen gaan. De aanval werd toegeschreven aan de criminele hackersgroepering DarkSide. “Je ziet dat die criminelen heel professioneel zijn geworden. Ze doen die aanvallen vaak op bestelling voor anderen. Cybercrime is een echte business geworden. Al betwijfel ik of je achteraf ook een factuur krijgt als je een aanval bestelt...”

Privébedrijven bieden maatschappelijke service

Maar het fenomeen breidt alleen maar uit. Iedereen weet dat Rusland de oorlog ook via het internet uitvecht. “Oekraïne krijgt in die strijd niet alleen de steun van de NAVO, de EU, maar ook van privébedrijven die hun technische infrastructuur en competenties ter beschikking stellen. We stellen vast dat landen er niet snel genoeg in slagen om hun inwoners en bedrijven te beschermen tegen dit gevaar. Iedereen rekent op de ontwikkelaars van beveiligingssoftware en -diensten om dit op te lossen. Ik denk dat dit trouwens zo zal blijven voor de lange termijn. Het kost gewoon enorm veel geld en je hebt er heel goede medewerkers voor nodig. De landen voorzien niet genoeg budget voor die maatschappelijke dienstverlening”, zegt Joel Sandhu.

In een omgeving waarbij de overheid er niet slaagt om de veiligheid van de digitale communicatienetwerken te garanderen, zien bedrijven en organisaties zich verplicht om zelf maatregelen te nemen. Ze doen daarvoor beroep op leveranciers van beveiliging. “Het besef is doorgedrongen dat dit een onvermijdelijke extra kost met zich mee brengt en bedrijven hebben zich daar op ingesteld. Een context waarin data het nieuwe goud is noopt bedrijven dan ook tot extra investeringen om die kostbare asset te beschermen. IBM analyseerde hoe lang cybercriminelen actief zijn in een bedrijfsnetwerk tijdens een hack. Gemiddeld zouden ze zes tot negen maanden de tijd nemen om de data op het netwerk te analyseren en te wijzigen. Bedrijven die rekenen op artificiële intelligentie bij belangrijke beslissingen, moeten wel echt zeker weten dat hun gesofisticeerde algoritmes niet zijn gemanipuleerd door cybercriminelen. Ze zijn dan ook bereid die kost te betalen”, zegt Joel Sandhu.

Een goed rendement en een vleugje ESG

Top Tier Access ziet door al die trends een sector ontstaan die zich alsmaar sneller ontwikkelt. Het is een ecosysteem met ontwikkelaars, IT-architecten, consultants en ook investeerders en financiers. “Heel wat van de bedrijven zijn nu nog in private handen. PE-fondsen staan op de eerste rij om hierin te investeren. Er is ook een ESG-aspect aan: het maatschappelijke nut van de strijd tegen cyber crime, het gevecht tegen de bad guys. Maar aan het einde van de rit is het in de eerste plaats een goede investering”, zegt Joel Sandhu.

Top Tier Access is een fund of funds dat mikt op vermogende Belgen om samen te beleggen in grote internationale private equity fondsen. Zo kan het de beheerskosten beperken. Het heeft intussen fondsen in portefeuille van gerenommeerde namen als BC Partners, EQT, CVC, HIG Capital en Apax partners. Top Tier Access werd in 2020 opgericht door Sam Desimpel (uit de bekende ondernemersfamilie) en Joel Sandhu. Het heeft intussen al twee keer geld opgehaald: 40 en 100 miljoen euro.