Navbar logo new
T. Rowe Price: Vooruitzichten 2023 multi-asset strategieën - Bereid je voor op turbulent beleggingsklimaat in 2023
Calendar08 Dec 2022
Thema: Macro
Fondshuis: T. Rowe Price

- Na een teleurstellend beleggingsjaar waarin aandelen én obligaties daalden, verwacht T. Rowe Price voor 2023 grotere volatiliteit maar ook hogere rendementen.
- Er zijn vijf manieren waarmee beleggers goed aansluiten op het nieuwe beleggingsklimaat in 2023.
- Aandelen bieden goede kansen, maar probeer bedrijven met een beperkt neerwaarts risico te vinden

2022 was een teleurstellend jaar voor beleggers, waarin aandelen en obligaties gelijktijdig daalden. Vooruitkijkend kan dit tot een heroverweging leiden van wat diversificatie en risicobeheer werkelijk betekenen in een onzekere omgeving. Een zogeheten evenwichtige portefeuille van 50% wereldwijde aandelen en 50% wereldwijde obligaties bleek niet bestand tegen de omstandigheden in 2022. Het verlies op deze gespreide portefeuille gaat dit jaar richting de aderlating in 2008, tijdens het dieptepunt van de wereldwijde financiële crisis. Nu de marktvolatiliteit waarschijnlijk zal toenemen, moeten beleggers zich volgens Yoram Lustig, Head of Multi‐Asset Solutions, EMEA, en Michael Walsh, Multi‐Asset Solutions Strategist, voorbereiden op nog meer turbulentie in 2023.

Rendementen van beleggen

Volgens Lustig en Walsh tonen de spreiding van de rendementen over verschillende beleggingscategorieën en de aanhoudende volatiliteit op de belangrijkste markten aan hoe belangrijk het is om wereldwijd te beleggen en flexibel te kunnen profiteren van een breed scala aan beleggingsmogelijkheden. De rendementen van de afgelopen maanden laten zien dat geen enkele categorie - staatsobligaties, alternatives, noch edelmetalen - een anker kan vormen voor multi-assetportefeuilles.

Vijf manieren voor beleggers om zich aan een nieuw beleggingsklimaat aan te passen Lustig en Walsh stellen vijf multi-asset beleggingsbenaderingen voor waarmee beleggers zich kunnen voorbereiden op het nieuwe, turbulente beleggingsklimaat:

1. Diversificatie - Wereldwijde blootstelling en gediversifieerde beleggingscategorieën: De rendementen van de afgelopen maanden tonen aan dat geen enkel type (staatsobligaties, alternatives of edele metalen) een anker zal vormen voor multi-assetportefeuilles. Lustig en Walsh menen dat het verstandig is te streven naar 'diversificatie van de diversifiers'. Dat is niet alleen het spreiden over asset-categorieën, maar ook te zorgen voor diversificatie binnen een categorie.

2. Staatsobligaties - De traditionele aantrekkingskracht van staatsobligaties leeft weer op: Na de recente stijging van de rente kunnen staatsobligaties hun traditionele rol van veilige haven weer opnemen tijdens een negatief economisch of geopolitiek klimaat. Als het marktsentiment zeer negatief wordt, vooral als er een vlucht naar kwaliteit is vanwege een plotselinge economische of geopolitieke schok, zal de aantrekkingskracht van Amerikaanse Treasuries, Duitse Bunds of Japanse staatsobligaties waarschijnlijk weer opleven. De wereldwijde markt voor staatsobligaties, met systematische afdekkingsmogelijkheden voor valutablootstelling, biedt diversificatie en een breed scala aan beleggingsmogelijkheden. Bovendien zijn inflatiegebonden obligaties een van de weinige beleggingen die kasstromen bieden die met de inflatie meegroeien.

3. Valuta's - Veilige valuta's in tijden van stress: Toewijzingen aan veilige valuta's (zoals de Amerikaanse dollar, de Zwitserse frank en de Japanse yen) kunnen bijdragen aan de risicospreiding in tijden van stress.

4. Actief beheer - Voor bekwame actieve beheerders is volatiliteit een vriend: Voor bekwame actieve beheerders is volatiliteit een welkome gast. Zij schept kansen, omdat de prijzen zich verwijderen van de intrinsieke waarden. Behoudende strategieën die een werkelijk ongecorreleerde blootstelling aan traditionele liquide markten bieden, of zelfs mogelijkheden zoeken om gediversifieerde rendementsstromen te bieden, hebben in de loop van het jaar hun waarde bewezen en zullen dat volgens Lustig en Walsh ook volgend jaar blijven doen.

5. Risk managed equities - Aandelen, maar met de nadruk op beperking van het neerwaartse risico: Voor langetermijnbeleggers is beleggen in aandelen een van de beste manieren om aantrekkelijke rendementen te genereren. De verwachte rendementen voor wereldwijde aandelen zien er voor 2023 aantrekkelijker uit dan in sommige jaren. Maar om de lange termijn te bereiken, moeten beleggers de korte termijn overleven. Meer volatiliteit op de aandelenmarkten betekent waarschijnlijk een hobbeligere reis.

Om de rit soepel te laten verlopen, moeten beleggers technieken overwegen waarmee zij een positie in aandelen kunnen behouden en tegelijkertijd ernstige neerwaartse gevolgen kunnen beperken. Naarmate de marktturbulentie aanhoudt, zal het gebruik van technieken voor neerwaartse beperking en volatiliteitsbeheer aan belang winnen.