Navbar logo new
PGIM Fixed Income: Fed zal rente nog twee keer verhogen met 25 bps
Calendar11 Jan 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: PGIM

“Hoewel risicovolle beleggingen stegen na het Amerikaanse loonrapport van december, denken wij dat het weinig zal veranderen aan het traject voor de Fed, omdat veel bestaande thema's blijven spelen. Zo is de arbeidsmarkt nog steeds krap en uit balans, blijft de loongroei binnen een vrij ruime marge bewegen van 3,5% tot 6,5% en blijven de prijzen van diensten onder opwaartse druk staan”, zegt Daleep Singh, Chief Global Economist bij PGIM Fixed Income.

“De Amerikaanse inflatie van de consumentenprijzen (CPI) voor december, die morgen worden gepubliceerd, heeft een groter potentieel om de reactiefunctie van de Fed te beïnvloeden, en schattingen blijven wijzen op een algemene verlichting van de prijsdruk. Op jaarbasis bedragen de ramingen voor de algemene en de kern-CPI respectievelijk 6,5% en 5,7%, tegen 7,1% en 6,0% in november.

Een scenario waarin het CPI-rapport in de buurt van de verwachtingen komt, zou de kans op een zachte landing kunnen vergroten. Aangezien de macroverwachtingen afdrijven van scenario's voor een harde landing, verwachten wij dat de Fed in februari en maart nog twee renteverhogingen van elk 25 basispunten zal doorvoeren, wat het midden van de beleidsrente op 4,875% zou brengen. Na die twee verhogingen verwachten we dat de Fed een pauze zal inlassen van ongeveer zes maanden, alvorens in de tweede helft van 2023 uit voorzorg de rente te verlagen.”