Navbar logo new
Het fonds van de maand: Echiquier Positive Impact Europe - "Positieve impact en rendementen neerzetten”
Calendar17 Jan 2023

Door: Redactie

Echiquier Positive Impact Europe1 is een fonds dat in 2010 werd gelanceerd en momenteel wordt beheerd door drie beheerders: Adrien Bommelaer, Paul Merle en Luc Olivier, CFA. Het doel is op lange termijn rendement te genereren en een positieve impact te creëren op de samenleving. De strategie heeft een viersterrenrating van Morningstar.

Zoals gebruikelijk bij de door La Financière de l'Echiquier aangeboden fondsen is de portefeuille sterk geconcentreerd in een dertigtal posities, waarvan de top tien ongeveer 50% van het beheerde vermogen vertegenwoordigt. "We hebben de weging van onze grootste convicties aanzienlijk verhoogd, terwijl het gewicht van de grootste posities vroeger veel lager was," zegt Luc Olivier.

Streven naar impact

"Sinds 2017 wordt de strategie onderbouwd door de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. Op basis hiervan is het een impactfonds geworden met sterke duurzaamheidsconvicties bij de selectie van posities.” "Onze benadering van positieve impact omvat ook dat we de dialoog willen aangaan met deze bedrijven om hun potentiële impact op de maatschappij te vergroten. Wij stellen zeer concrete doelen voor elk van de bedrijven in onze portefeuille, en als wij na twee jaar geen verbetering zien, zullen wij de positie waarschijnlijk verkopen.

De bedrijven die in de portefeuille worden opgenomen, zullen een positieve impact hebben, zowel op milieugebied (hernieuwbare energie, energie-efficiëntie) als op sociaal gebied (onderwijs, gezondheid). "Wij presenteren onze strategie meestal als een multi-thematische aanpak ", zegt Luc Olivier. "We beleggen immers in bedrijven met groeivooruitzichten op lange termijn.”

Actieve positionering

Naast deze langetermijnblootstelling aan groei is de portefeuille ook blootgesteld aan ondergewaardeerde en valuebedrijven. ”Uit de portefeuillesamenstelling vloeit voort dat we een hogere weging hebben in minder volatiele aandelen, terwijl risicovollere bedrijven een lagere weging krijgen.”

Echiquier Positive Impact Europe belegt in alle marktkapitalisaties, waarbij ongeveer een kwart van de posities een marktkapitalisatie van minder dan 10 miljard euro heeft. "We hebben de afgelopen maanden na de inval in Oekraïne dit aandeel echter afgebouwd om het liquiditeitsrisico te beperken. Terwijl de inflatie aanvankelijk werd geacht te worden veroorzaakt door de economische groei, heeft ze in een latere fase de energiebevoorrading in Europa op de helling gezet.

Kwaliteit en groei

"De sectoren die goed hebben gepresteerd zijn segmenten waar we niet doelbewust in beleggen, zoals cement- of oliebedrijven. We bleven dus achter op de markten,” met als gevolg een daling van meer dan 20% in het afgelopen jaar. "In deze context hebben we de kwaliteits- en groeiaandelen opgebouwd, die zeer goede marges hebben en in staat zijn prijsverhogingen door te rekenen aan hun klanten. Dit zijn doorgaans largecaps die bestand zijn tegen recessies. Zij vertegenwoordigen nu bijna 80% van ons beheerd vermogen. En onze portefeuille bevat geen verlieslatende bedrijven.”

Voor het jaar 2023 verwacht hij een recessie in Europa en een stijging van de tienjarige obligatierente richting 3%. "Door de rentestijging zijn we voorzichtiger geworden voor bedrijven waarvan de waarderingen sterk waren opgelopen, met name de technologiesector. De grote duurzame trends in de portefeuille zijn over het algemeen versterkt door de energiecrisis, of het nu gaat om de ontwikkeling van hernieuwbare energie, de behoefte aan energie-efficiëntie of de noodzaak van energieonafhankelijkheid.”

Focus op farma

Vanuit sectoroogpunt heeft Echiquier Positive Impact Europe een aanzienlijke blootstelling aan de gezondheidszorgsector, met bedrijven als Novo Nordisk en AstraZeneca als grootste posities in de portefeuille. "De COVID-19-crisis heeft het momentum voor investeringen in de gezondheidszorg vergroot.”

Wat de impact betreft, wijst Luc Olivier erop dat de opname van Novo Nordisk2 verband houdt met de sterke naam van het concern op het gebied van obesitas. "Het is een uiterst snel groeiende behandeling, waardoor een van de belangrijkste ziektes van onze tijd kan worden aangepakt.”

Voor AstraZeneca wijst hij op een bijzonder sterke pijplijn, waaronder een behandeling tegen borstkanker die tot dusver prachtige klinische tests heeft aangetoond, en die een blockbuster aan de portefeuille van het bedrijf zou kunnen toevoegen.

1 Het fonds is voornamelijk blootgesteld aan het risico van kapitaalverlies, het aandelenrisico, het risico van beleggingen in kleine en middelgrote kapitalisaties en het risico van discretionair beheer. De aandacht van de belegger wordt gevestigd op het feit dat zijn belegging in een impactstrategie geen directe impact op het milieu en de samenleving heeft, maar dat de strategie tracht te beleggen in ondernemingen die voldoen aan de precieze criteria die in de beheerstrategie zijn vastgelegd. Voor meer informatie over de kenmerken, risico's en kosten van dit fonds kunt u de reglementaire documenten op onze website www.lfde.com raadplegen.
2 De aandelen worden als voorbeeld gegeven. Hun constante aanwezigheid in de portefeuille is niet gegarandeerd.<>BR>
Disclaimer: De geuite meningen zijn die van de beheerder. La Financière de l'Echiquier kan daarvoor in geen geval aansprakelijk worden gesteld.