Navbar logo new
Hoe zal de stijgende uitgifte van groene obligaties de obligatiemarkten in 2023 beïnvloeden ?
Calendar07 Feb 2023
Thema: ESG
Fondshuis: M&G Investments

Door Mario Eiseneger, ESG Fund Manager, M&G Public Fixed Interest team

Marioeisenegger
Mario Eiseneger
Het streven naar netto nul uitstoot blijft in 2023 ongetwijfeld de gemoederen van obligatiebeleggers bezighouden. De vastrentende markten zullen het ESG-gelabelde obligatieaanbod, de verdere vergroening van de programma's van de centrale banken en de toegenomen aandacht voor niet-financiële publicatienormen nauwlettend in de gaten houden.

Het aanbod van ESG-obligaties is het afgelopen jaar gedaald, net zoals het totale obligatieaanbod. Maar in verhouding tot het totale aanbod van bedrijfsobligaties is het aantal emissies met een ESG-label gestegen. Ongeveer 29% van het aanbod van Euro Investment Grade bedrijfsobligaties heeft een of ander ESG-label. Groene obligaties springen daarbij veruit het meest in het oog. Europa's aanhoudende streven naar een duurzaam energiesysteem zal in 2023 de uitgifte van groene obligaties waarschijnlijk verder bevorderen. Ik verwacht dan ook dat de uitgifte van groene obligaties zal toenemen, onder impuls van de nutssector - ​ als gevolg van de aanhoudend hoge Capex-uitgaven wordt ze de belangrijkste leverancier van groene obligatie-instrumenten.

Ik verwacht dat de Europese centrale banken extra stappen zullen zetten om de klimaatverandering in hun monetaire beleidsbeslissingen te integreren. Hoewel de ECB dit jaar met haar kwantitatieve verstrakking (QT) begint om de inflatie te beteugelen, blijft zij de grootste potentiële stuwende kracht achter de Europese vastrentende stromen. Daarom zal het klimaatstandpunt van de ECB waarschijnlijk de blauwdruk vormen voor de bredere markt. Hoe de centrale banken de klimaatveranderingen implementeren als onderdeel van hun Corporate Sector Purchase Programme, of hun raamwerk voor onderpand, moeten obligatiebeleggers in 2023 nauwlettend blijven volgen.

Nu de nieuwe SFDR-standaarden voor informatieverschaffing van kracht worden, is het derde aandachtspunt voor dit jaar hoe de vermogensbeheersector de richtlijnen van de EU-commissie over duurzame en op de EU-taxonomie afgestemde beleggingen interpreteert. Ik ga ervan uit dat het aanbod van op de EU-taxonomie afgestemde beleggingen op de markten voor overheidsschuld voorlopig schaars zal blijven. Vanwege de toegenomen vraag naar dergelijke effecten zou dit voor obligatiebeleggers een interessante prijsdynamiek kunnen opleveren.