Navbar logo new
"AI is een opportuniteit voor de komende decennia"
Calendar02 Mar 2023
Fondshuis: ODDO BHF AM

De ChatGPT-toepassing heeft de ontwikkelingen rond artificiële intelligentie weer onder de aandacht van beleggers gebracht. Dat volgt op een jaar 2022 waarin beleggers in dit thema het hard te verduren kregen. Wij hadden onlangs de gelegenheid om Brice Prunas (beheerder van het ODDO BHF Artificial Intelligence fonds) te interviewen. Hij herinnerde ons aan de opportuniteit die dit thema vertegenwoordigt en hoe hij gepositioneerd is begin 2023.
Brice prunas
Brice Prunas
Dit jaar ziet er gunstiger uit. ODDO BHF Artificial Intelligence is het enige Artificial Intelligence fonds dat onder artikel 9 van de SFDR-verordening valt.

Dag Brice. Kan je ons op de eerste plaats nog eens vertellen waarom artificiële intelligentie een buitenkans is voor beleggers?

Brice Prunas: "Ik beschouw artificiële intelligentie als de belangrijkste disruptie die ik heb zien gebeuren in de ruim 20 jaar dat ik de technologiesector volg. Deze evolutie staat nog maar in z'n kinderschoenen, en er zullen biljoenen dollars in geïnvesteerd worden. De ontwikkeling van AI zal onze economieën en de werkwijze van bedrijven in alle sectoren, zoals de gezondheidszorg, het vervoer of de media, ingrijpend moderniseren.“

Wat moeten we denken van ChatGPT en de ontwikkelingen rond generatieve AI?

B.P.: "Dit thema dat we al vier jaar bespelen, vindt sinds begin 2023 een sterke weerklank met de aankondigingen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI. Dit is de eerste keer sinds de lancering van het fonds dat ons thema bijna dagelijks op de voorpagina van het nieuws in de financiële sector staat. Alle grote firma's in de sector hebben ontwikkelingen op dit gebied aangekondigd, waardoor dit onderwerp de komende jaren in de belangstelling zal blijven staan.”

Kan je ons enkele concrete voorbeelden geven?

B.P.: "Ik denk bijvoorbeeld aan hoe AI de manier van werken in de gezondheidszorg verandert, bijvoorbeeld met het gepersonaliseerde kankervaccin dat momenteel wordt ontwikkeld door Moderna, dat net positieve resultaten voor zijn fase 2 heeft aangekondigd. Ik denk ook na over hoe AI de beveiligingssector zal beïnvloeden, of het nu gaat om de opkomst van zelfrijdende auto's om verkeersongelukken te voorkomen of om de IT-beveiliging van bedrijven te verbeteren. Het gebruik van gegevens wordt de olie van de 21e eeuw.”

Hoe heb je het jaar 2022 beleefd?

B.P.: "De sector is getroffen door de heropflakkering van de inflatie na 30 jaar kalmte, met een stijging van de rente die de waardering van groeiaandelen heeft verzwakt, die soms met meer dan 50 of 60% zijn gecorrigeerd. Volgens ons zijn dit exogene factoren die de groeivooruitzichten van deze ondernemingen niet ter discussie stellen. De waarderingen van de AI-sector hebben zich aangepast.”

Wat zijn de pijlers van uw strategie?

B.P.: "We benaderen beleggingen in artificiële intelligentie op een vrij brede manier. Wij gaan uit van de eeuwenoude premisse dat de belangrijkste begunstigden van de goudkoorts de leveranciers van schoppen en pikhouwelen waren. Ook zullen de belangrijkste begunstigden van de AI-revolutie de halfgeleiderbedrijven zijn die de rekenkracht zullen leveren, met bijvoorbeeld bedrijven als NVidia*, AMD* of Marvell*, die alle drie in onze topposities staan. Onze definitie van de sector omvat ook sectoren die zullen worden beïnvloed door de ontwikkeling van algoritmen, waardoor wij onze blootstelling aan meer defensieve sectoren in 2022 hebben kunnen verhogen, waarbij bijvoorbeeld de gezondheidssector is gestegen tot 17% van het beheerde vermogen. Hierdoor hebben wij relatief beter gepresteerd dan onze concurrenten, die vaak veel meer blootgesteld zijn aan de technologiesector. Dankzij de normalisering van de waarderingen in de loop van 2022 konden wij in de eerste dagen van het nieuwe jaar weer in het offensief gaan.” *Dit is geen beleggingsadvies

Door terug te keren naar de technologiesector?

B.P.: "Wij hebben inderdaad onze defensieve posities verkocht om onze blootstelling aan groeiaandelen en technologie te vergroten. Twee jaar van sterke correctie in dit marktsegment gebeurt nooit, zelfs niet in jaren van economische recessie. Het grootste risico aan het begin van 2023 was niet een nieuwe correctie op groeiaandelen, maar het missen van de volgende marktrally. Voor een technologiefonds is dit een fout die beleggers moeilijk kunnen vergeven.”

Hoe analyseert u de laatste kwartaalresultaten?

B.P.: "Wat de markten vanaf nu zal aansturen is de evolutie van de winst per aandeel van bedrijven. Op dit vlak zijn de laatste berichten in het resultatenseizoen dat we net achter de rug hebben, heel geruststellend geweest en is het gedrag van beleggers na de bedrijfsresultaten totaal anders dan vorig jaar. Goede resultaten worden nu beloond met stijgingen, terwijl slechte cijfers niet meer zo zwaar worden bestraft. En de koersen herstellen zich daarna snel omdat beleggers bang zijn de volgende opleving te missen.”

Wat zou dit scenario in het gedrang kunnen brengen?

B.P.: "Een ongecontroleerde ontsporing van de inflatie of een belangrijke geopolitieke gebeurtenis, maar dat is duidelijk geen basisscenario voor ons. We waren vorig jaar erg defensief, maar het risico is nu dat we het herstel missen. Ik ken geen enkele beheerder die vandaag technologie of artificiële intelligentie wil afbouwen.”