Navbar logo new
Outlook Pimco: Heropening China wind in de rug voor gehele regio
Calendar06 Mar 2023
Thema: China
Fondshuis: Pimco

De sneller dan verwachte heropening van China vormt een economische wind in de rug voor regionale economieën in Azië, met name voor Thailand en Maleisië. ’s Werelds grootste obligatiebelegger Pimco verwacht dat het bbp van China groeit van 3% in 2022 naar 5% dit jaar.

Dat schrijven Stephen Chang, portfoliomanager Azië, Carol Liao (China Economist) en Subhash Ganga, portfoliomanager Asia Emerging Markets van Pimco in de Asia Market Outlook 2023.

In tegenstelling tot ontwikkelde markten, waar Pimco een lichte recessie en een slechts iets lagere inflatie verwacht, mogen Aziatische markten zich opmaken voor goede economische prestaties. “Wel hangt nog veel af van of de Federal Reserve de inflatie weet te beteugelen en China de economische activiteit nieuw leven weet in te blazen”, waarschuwen Chang, Liao en Ganga.

Pimco is positief over China’s herstel in 2023, mede omdat de economische cycli doorgaans sterk worden bepaald door het beleid van de overheid. “Zoals president Xi Jinping in december uitlegde, zal de economische agenda van China dit jaar op één ding gericht zijn: groei. Belangrijk hierin zijn uitbreiding van de binnenlandse consumptie, het aantrekken en inzetten van buitenlands kapitaal, stabilisering van de vastgoedmarkt en vernieuwing van de technologiesector.”

Bovendien speelt mee dat de Chinese overheid naar verwachting met minder regelgeving komt voor huisvesting, onderwijs, technologie en gaming om zo de groei te stabiliseren. Pas in de tweede helft van 2023 zal de overheid het nu nog ondersteunende macro-economische beleid normaliseren.

Ook steun via de begroting zal pas in de tweede helft van 2023 geleidelijk worden uitgefaseerd. Het Chinese monetaire beleid, in de vorm van kredietversoepeling, moet het midden- en kleinbedrijf, de vastgoedmarkt, de verwerkende industrie en groene investeringen blijven ondersteunen. “Wij verwachten geen verlagingen van de beleidsrente van 2,75%, omdat de oplopende inflatie in de eerste helft van 2023 een rem zou kunnen zetten op de monetaire versoepeling.”

Een risico voor de Chinese economie kan de exportsector zijn, nu de export in sommige belangrijke ontwikkelde economieën sterk is gedaald en bovendien is gedraaid van industriële producten naar diensten. De Chinese export daalde in december voor de derde maand op een rij, deze keer met bijna 10% ten opzichte van een jaar eerder.