Navbar logo new
Een korte blik op de kapitaalmarkten: Preferente aandelen en kapitaaleffecten: Een marktdislocatiekans - Seema Shah, Principal Asset Management
Calendar06 Apr 2023
Thema: Beleggen

Het recente faillissement van drie Amerikaanse banken heeft de markt voor preferente aandelen en kapitaaleffecten in beroering gebracht. Met spreads zo goed als het hoogst in het afgelopen decennium, in combinatie met nieuwe regelgevende steun die het risico op besmetting van een bankencrisis helpt beperken, zou dit moment echter een aantrekkelijk toegangspunt tot de activaklasse kunnen zijn.

De recente bankencrisis zorgde voor aanzienlijke onrust op verschillende markten, waaronder die voor preferente aandelen en kapitaaleffecten, hybride effecten die kenmerken hebben van zowel aandelen als obligaties en qua kapitaalstructuur tussen de twee in zitten. Maar nu de crisis lijkt te zijn ingeperkt, is het extra risico dat verbonden is aan de hybride activa waarschijnlijk overdreven, waardoor een sterk argument voor investeren ontstaat:

1. De drie ingestorte Amerikaanse banken waren uniek in de bredere banksector en de risico's zijn verder verminderd door recente federale regelgevende steun en een nieuw kredietprogramma van de Federal Reserve.
2. De beslissing van Zwitserse toezichthouders om de obligatiehouders van Credit Suisse Additional Tier 1 (AT1) aan te spreken vóór de aandeelhouders in de UBS-fusie leidde aanvankelijk tot verwarring op de markt, wat leidde tot aanzienlijke verkopen op de AT1-markt en de markt voor voorwaardelijk kapitaal (CoCo). De Europese toezichthouders hebben inmiddels echter bevestigd dat AT1-obligaties voor banken buiten Zwitserland alleen verliezen nemen na aandeelhouders, waardoor een belangrijke bron van bezorgdheid voor beleggers wordt weggenomen.
3. Na de bankencrisis liggen de rendementen op het zo goed als hoogste niveau in meer dan tien jaar, en de spreads ten opzichte van de rendementen op risicoloze schatkistcertificaten zijn historisch groot.

Beleggers kunnen overwegen om te profiteren van deze marktdislocatie, omdat deze activa nu een rendementsvoordeel bieden ten opzichte van kernobligaties en, nu de toezichthouders en beleidsmakers vast van plan zijn om risico's in de banksector te beperken, een aantrekkelijker risicoprofiel hebben dan high yield.