Navbar logo new
"Consolidatie gaat door in juni”
Calendar04 Jun 2023
Thema: Macro

IN HET HART VAN DE MARKTEN: DAVID KRUK en PIERRE PUYBASSET (LFDE)

David Kruk wijst erop dat beleggers de komende weken de cijfers over de Amerikaanse consumentenbestedingen goed in de gaten moeten houden, tegen een achtergrond van toenemende economische onzekerheid.

David kruk en pierre puybasset

David Kruk et Pierre Puybasset

Pierre Puybasset (woordvoerder vermogensbeheer bij La Financière de l'Echiquier) en David Kruk (hoofd van de trading desk bij La Financière de l'Echiquier) hielden opnieuw een editie van hun webinar "Au Cœur Des Marchés", dat vooral gericht is op Belgische beleggers. In deze maandelijkse aflevering nemen zij, zoals gebruikelijk, het nieuws van mei door en wijzen zij op de belangrijke punten die in gedachten moeten worden gehouden alvorens de maand juni aan te vatten.

Lage volatiliteit

David Kruk wijst erop dat mei een spannende maand was, waarbij het eerste deel in het teken stond van uitgesproken pessimisme van de beleggers, die hun posities niet wilden verplaatsen gezien de onzekerheid over het uitbreken van een recessie. "De volumes waren bijzonder laag in vergelijking met normaal, met weinig prijsvariatie en heel weinig volatiliteit".

"Tegelijkertijd bleven de arbeidsmarktgegevens in de Verenigde Staten goed, maar maskeerden over het algemeen minder gunstig economisch nieuws over de andere indicatoren". Ten slotte waren ook de bedrijfswinsten een ondersteunende factor, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. "Op de S&P500 index werd het eerste kwartaal afgesloten met een winstdaling van ongeveer -2,2%, terwijl de verwachtingen tot -7% waren."

Wall of worry

In de tweede helft van de maand begon de muur van zorgen op te rijzen in de hoofden van de beleggers, met een scherpe consolidatie van de beursindexen. David Kruk begint met te wijzen op de ongeziene uitdaging van het Amerikaanse schuldenplafond. "Hoe langer dit akkoord op zich laat wachten, hoe nerveuzer de mensen zullen worden over het risico dat de Amerikaanse overheid in gebreke blijft en de gevolgen daarvan voor de consumentenbestedingen."

Tevens wordt gewezen op de hoge mate van marktconcentratie. "De S&P500 index is 8% gestegen sinds het begin van het jaar. Maar als je de zeven grootste aandelen eruit haalt (met name NVidia en Microsoft), waren de totale prestaties negatief". Hij wijst erop dat een identiek concentratieverschijnsel zich ook in Europa heeft voorgedaan in de sector luxegoederen. "En als je minder positieve cijfers begint te zien, zoals de afgelopen dagen het geval was voor Europese luxegoederen, denken wij dat de correctie snel kan komen."

Consumptie fragiel

"We realiseerden ons ook dat de afvloeiingsplannen in de Amerikaanse technologiesector grote neveneffecten hadden", voegt David Kruk eraan toe. "Dit waren over het algemeen grootverdieners die luxegoederen consumeerden en aandelen bezaten.” Tegelijkertijd zijn Amerikaanse retailers voorzichtiger over de vooruitzichten voor de Amerikaanse consumentenuitgaven (die goed zijn voor 70% van het Amerikaanse bbp), die tot dusver zeer goed stand hebben gehouden.

"Tot slot laten de gegevens over creditcardtransacties een sterke verslechtering zien in de afgelopen weken, met een daling van 9,9% in de derde week van mei. Over het geheel genomen is volgens ons het grootste risico momenteel in de VS de consumptie".

De komende weken moeten we volgens hem de consumptie van huishoudens in de VS goed in de gaten houden, want "het is eerder de groei dan de inflatie die momenteel de grootste onzekerheid vormt voor beleggers, vooral in het geval van een zachte landing of iets heftigers voor de Amerikaanse economie".

Brokers en fondsen

Van de grote Amerikaanse brokers kan David Kruk alleen maar benadrukken dat zij over het algemeen zeer pessimistisch blijven. "Zij verwachten dat de overheidsuitgaven zullen dalen, dat de marges zullen krimpen, dat de werkgelegenheidscijfers snel zullen verslechteren en dat het monetaire beleid restrictief zal blijven, waarbij de inflatie in september nog steeds boven de 4% zal uitkomen". In dit verband bevelen zij over het algemeen aan om uit de aandelenmarkten te stappen ten gunste van geldmarktbeleggingen en goud.

Wanneer we naar de flows kijken, zien we ook eerder dat ze voorzichtiger posities innemen in afwachting van de correctie. Op de obligatiemarkten bleven de beleggers uit High Yield-fondsen stappen en overgaan op Investment Grade-producten en Treasuries (Amerikaanse staatsobligaties). ”Evenzo vloeit er nu ook meer geld naar technologiefondsen ten koste van bank- en vastgoedfondsen.”

Consolidatie

Voor de komende weken blijft David Kruk iets minder pessimistisch dan de grote Amerikaanse brokers, met een voortzetting van de consolidatie. "De situatie wordt met de maand moeilijker, maar wij denken dat elke te scherpe correctie tot koopbewegingen zal leiden, gezien de aanzienlijke liquiditeit die in het systeem blijft. Mits de economische situatie niet te ongunstig wordt en we binnen het scenario vaneen zachte landing blijven".

Disclaimer: De in het document geuite meningen zijn die van de beheerder. LFDE kan hiervoor in geen geval aansprakelijk worden gesteld.