Navbar logo new
Pieken, pauzes en herstel: Puilaetco maakt haar halfjaarlijkse beleggingsvooruitzichten voor 2023 bekend
Calendar12 Jun 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: PuilaetCo
Fabrice debatty puilaetco georges n%c3%a9d%c3%a9e 7902

De Belgische vermogensbeheerder deelt zijn overtuigingen over de dynamiek die de wereldeconomie, de financiële markten en de belangrijkste activaklassen zal beïnvloeden in de tweede helft van 2023 en nadien


De wereldwijde economische vooruitzichten voor de tweede helft van dit jaar zullen worden gekenmerkt door een piekende inflatie. Allereerst in de VS, waar de inflatie inmiddels aan het matigen is. Daarnaast verwachten we dat de centrale banken hun renteverhogingen zullen pauzeren, eveneens eerst in de VS, en een verder aantrekkende groei in China, wat gunstig is voor de regio Azië-Stille Oceaan in zijn geheel. De eurozone en het Verenigd Koninkrijk hebben weliswaar een recessie vermeden, maar zijn verder verwijderd van de inflatiepiek, en dus ook van een pauze in de renteverhogingscyclus.


"In de VS bevond de inflatie zich halverwege vorig jaar op haar hoogtepunt met 9,1%. Ze ligt momenteel onder de 5%, waarbij er sprake is van een dalende trend. Doordat de inflatie gepiekt heeft, kan de Federal Reserve haar begin maart 2022 ingezette agressieve renteverhogingsbeleid op pauze zetten. Niettemin verwachten we voor 2024 geen renteverlagingen", merkt Dimitri Christiaens, Head of Investment & Client Solutions van Puilaetco, op.


Hoewel de inflatie in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk in vergelijking hiermee nog relatief hoog is, zal deze trend naar verwachting de komende maanden afvlakken. Hij verwacht dan ook dat de Europese Centrale Bank en de Bank of England hun renteverhogingsbeleid later dit jaar zullen pauzeren en uiteindelijk de lijn van de Fed zullen volgen.


“Meer in het algemeen hebben de westerse economieën te kampen met tijdelijke periodes van financiële instabiliteit en met een banksector die onder druk staat. Dit leidt tot striktere voorwaarden voor kredietverlening, waardoor de expansie wordt beperkt", voegt Dimitri Christiaens toe. Anderzijds is er in het Verre Oosten een aantrekkende economische groei. Met name China en Japan hebben meer ruimte om te blijven opveren. De combinatie van deze trends zal leiden tot uiteenlopende groeicijfers en het ontstaan van asynchrone marktcycli.


In een context die gekenmerkt wordt door een inflatiepiek, een pauze in de renteverhogingen en een vertraging van de groei zijn kwalitatief hoogwaardige obligatiemarkten aantrekkelijk, omdat de geschiedenis aantoont dat ze in dergelijke omstandigheden geneigd zijn om beter te presteren dan aandelenmarkten. "Nu Treasuries met een looptijd van zes maanden hetzelfde rendement bieden als de S&P 500, lijkt de risicopremie voor aandelen in vergelijking met kwalitatief hoogwaardige obligaties op korte termijn ongunstig", zegt Nicolas Sopel, Senior Macro Strategist bij Quintet Private Bank, het moederbedrijf van Puilaetco.


In het obligatiesegment verwachten we dat Europese en Britse investmentgrade-obligaties onder druk zullen komen naarmate de ECB en de BoE hun renteverhogingen zullen voortzetten, in ieder geval op korte 2 termijn. Amerikaanse Treasuries en investmentgrade-obligaties lijken daarentegen relatief aantrekkelijk, aangezien de Fed haar renteverhogingen waarschijnlijk zal staken. We blijven echter terughoudend over Amerikaanse highyield-obligaties, omdat de risicopremies ten gevolge van hogere wanbetalingspercentages en verslechterende economische omstandigheden naar verwachting zullen stijgen.


Wat aandelen betreft, beperkt de door ons verwachte volatiliteit aan het einde van de cyclus het stijgingspotentieel. Daarom is het volgens ons nog geen goed moment om het risico in de portefeuilles te verhogen. “Defensievere aandelen met een lage volatiliteit zijn relatief aantrekkelijk vanwege hun potentieel om het neerwaartse risico te beperken en tegelijkertijd deels van stijgingen te profiteren”, zegt Sopel.


Dit principe is van toepassing op eurozoneaandelen die momenteel correct gewaardeerd zijn. Aandelen die de eurozone combineren met defensieve markten zoals het VK en Zwitserland – en die tegelijkertijd een hogere weging toekennen aan defensieve sectoren zoals gezondheidszorg en consumptiegoederen – zouden bij een piekende volatiliteit of economische krimp beter kunnen presteren dan de markt.


De aandelenmarkten in het Verre Oosten zijn in vergelijking met de duurdere Amerikaanse markt aantrekkelijk gewaardeerd. In Azië is de inflatie beperkt en de heropening van China is aan het versnellen. Azië-Stille Oceaan aandelen, die aantrekkelijk gewaardeerd lijken, laten toe om te profiteren van solide trends die verband houden met de post-covid heropening van de regio. Vooral Japanse aandelen zijn bijzonder aantrekkelijk gewaardeerd, ondersteund door robuuste bedrijfswinsten, een aantrekkende economische groei, een verruimend monetair beleid en, na structurele hervormingen, aangescherpte normen voor bedrijfsbestuur.


Op valutavlak verwacht Puilaetco geen grote wijzigingen voor de rest van 2023. "Aangezien de Amerikaanse dollar momenteel overgewaardeerd is, zou de verwachte stopzetting van de renteverhogingen door de Fed tot enige zwakte van de USD kunnen leiden. Door een pauze in de renteverhogingen van de Fed, zou het verschil in reële rente tussen de VS en de eurozone en het VK kunnen afnemen. Daarom verwachten wij dat de euro en het pond sterling ten opzichte van de dollar zullen aantrekken, hoewel in beperkte mate vanwege de zwakke binnenlandse groei. Goud behoudt echter zijn functie van waardevolle strategische afdekking”, concludeert Nicolas Sopel.