Navbar logo new
Ebury: Is 5% voldoende om de inflatie tot het doel te brengen?
Calendar14 Jul 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Ebury

Eduardo Moutinho & Matthew Ryan, CFA, Ebury.

De Bank of Canada heeft opnieuw haar beleidsrente verhoogd met 25 basispunten naar 5%, zoals we verwachtten maar niet volledig in lijn met de marktconsensus. Dit kan de versterking van de CAD verklaren na de publicatie.

Het bestuur heeft besloten om opnieuw te verhogen "om inflatiedruk aan te pakken" - naar onze mening geen duidelijke reden, aangezien de inflatie in Canada een van de laagste is in de G10, met kerninflatie onder de 4%. Echter, de beslissing van de Bank was gebaseerd op het argument van aanbod- en vraag verstoringen, een standpunt dat wordt ondersteund door verrassend veerkrachtige vraag, consumptie en een zeer krappe arbeidsmarkt. Zowel de werkloosheidscijfers als de CPI bewegen zich in de richting die de BoC graag zou zien, zij het langzamer dan verwacht. De markten prijzen momenteel nog een renteverhoging in september in, hoewel wij van mening zijn dat het te vroeg is om dit te voorspellen, aangezien het GC aangeeft dat toekomstige beslissingen afhankelijk zijn van de gegevens.

De Bank of Canada benadrukte dat de CPI blijft dalen, het cijfer was 3,4% in mei, wat een aanzienlijke daling is ten opzichte van de piek van 8,1% vorige zomer. In de toekomst heeft de bank haar projectie voor de inflatie gewijzigd naar 3% gedurende het komende jaar, waarna deze zal dalen naar 2% medio 2025. Er is echter nog steeds onzekerheid, gezien dat driemaands kern inflatiecijfers al geruime tijd in het bereik van 3,5% tot 4,0% blijven. Tegelijkertijd zijn de verwachtingen op korte termijn nog steeds hoog, wat aangeeft dat vooruitgang naar prijsstabiliteit langer kan duren. Wat betreft de groei wordt verwacht dat het bbp in de tweede helft van het jaar zal vertragen als gevolg van de effecten van de rentetarieven op de consumptie van huishoudens en investeringen door bedrijven. In 2023 wordt een groei verwacht van 1,8% en in 2024 zal deze matigen tot 1,2%.

Wij geloven dat het langer zal duren voor de inflatie afneemt in de komende maanden, omdat een grotere overtollige vraag de onderliggende prijsdruk blijft ondersteunen. Monetaire verkrapping zal naar verwachting de sterkste effecten hebben in de tweede helft van dit jaar, wanneer de economie naar verwachting een periode van overtollig aanbod en lagere vraag zal ingaan. Een daling van de inflatie wordt verondersteld te volgen, maar nu wordt verwacht dat dit twee kwartalen later zal plaatsvinden dan eerder geprojecteerd. De markt prijst momenteel een kans van 75% in op nog een renteverhoging tijdens de vergadering in september, en wij vinden dit redelijk. De toon van de verklaring suggereert dat de BoC nog niet overtuigd is dat ze genoeg heeft gedaan, dus we zullen een significante zwakte in activiteit, arbeid en inflatiecijfers moeten zien om een ​​andere stap te voorkomen.

De markten reageerden zoals verwacht omdat een renteverhoging niet volledig was ingeprijsd, dus de verhoging van 25 basispunten was goed nieuws voor beleggers. De Canadese dollar werd ook gesteund door de lagere Amerikaanse CPI, wat opnieuw de hoge correlatie met de binnenkomende gegevens uit de VS bevestigt. Het ontbreken van toekomstige begeleiding laat het aan beleggers over om te beslissen waar ze in geloven - op dit moment wordt gedeeltelijk nog een renteverhoging in september ingeprijsd. USD/CAD onder 1,3000 is niet helemaal uitgesloten, maar op dit moment draait het allemaal om de gegevens.

De onmiddellijke publicatie onthield zich van het suggereren van toekomstige renteverhogingen. Echter, de persverklaring gaf enige informatie over het plan van het comité. Tiff Macklem suggereerde dat "de BoC klaar staat om de rente verder te verhogen", en in zijn toespraak zei hij: "als we nu niet genoeg doen, zullen we waarschijnlijk later nog meer moeten doen". We zouden niet verrast zijn met nog één renteverhoging in september en een sterkere CAD.