Navbar logo new
DWS: Bijna de helft van onze kleding straks tweedehands
Calendar30 Jul 2023
Thema: ESG
Fondshuis: DWS

Op 2 augustus is het World Overshoot Day. Ongeveer 70% van de wereldwijde CO2-uitstoot en bijna al het verlies aan biodiversiteit is te wijten aan de winning en verwerking van grondstoffen en materialen," zegt Paul Buchwitz, portefeuillemanager wereldwijde aandelen bij DWS. Het doel, zegt hij, moet dan ook zijn om de huidige economie, die nog bijna volledig is gericht op produceren, consumeren en weggooien, om te vormen naar een milieuvriendelijke en eeuwigdurende circulaire economie. "Dit is de enige manier waarop we onze grondstoffen efficiënter kunnen inzetten. We moeten economische groei loskoppelen van het gebruik van grondstoffen," voegt Buchwitz toe.

Slechts 7,2% van de wereldeconomie is nu circulair. Dat is minder dan een jaar geleden. Dit betekent omgekeerd dat meer dan 90 procent van de hulpbronnen verspild, verloren of momenteel niet hergebruikt kan worden.

"Bedrijven die innovatieve technologieën, producten en diensten aanbieden om het gebruik van grondstoffen terug te dringen, kunnen zich mengen in deze groeimarkt," zegt Buchwitz. SDG-doelstelling 12, een van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, gaat over het bevorderen van duurzame consumptie en productie en dat past helemaal in het plaatje van een circulaire economie," legt Buchwitz uit. “Gezien het potentieel van deze doelstelling is het interessant voor beleggers om zich op bedrijven te storten die zich hiermee bezighouden.”

Hogere kwaliteit producten

Buchwitz: “Onderhoud van producten, verlenging van de levensduur, delen, huren, hergebruiken, herverdelen, renoveren en het volledig opnieuw opbouwen van een product uit gerecyclede onderdelen, hebben de toekomst. Product-as-a-Service raakt ook steeds meer in zwang bij zowel consumenten als producenten. Leveranciers worden gedwongen om de kwaliteit van hun producten te verhogen omdat ze er als eigenaar verantwoordelijk voor blijven. Op die manier worden ze geprikkeld om het product zo te ontwerpen dat het langer meegaat en weinig onderhoud nodig heeft.”

Ten tweede is het van belang wat er met het product gebeurt aan het einde van de levensduur. “Leveranciers moeten daar goed over nadenken, zodat het geen afval wordt”, stelt Buchwitz. "Daarnaast wint de deeleconomie aan populariteit. Auto's worden gemiddeld 5% van de tijd gebruikt. Met autodelen staan auto’s niet alleen minder lang stil, er zijn er ook minder van nodig.” Buchwitz ziet ook kansen in tweedehands kleding, waarachter bovendien een sociale component schuilt omdat de prijzen over het algemeen een stuk lager liggen dan van nieuwe kleding: "De wereldwijde handel in tweedehands kleding is binnen twee jaar verdrievoudigd.” Volgens Buchwitz, die zich baseert op een studie, vertegenwoordigt tweedehandskleding al 3% tot 5% van de totale modemarkt en kan dit gemakkelijk oplopen tot bijna de helft.