Navbar logo new
DWS: Europese consument verantwoordelijk voor ontbossing, beleggers voor de oceanen
Calendar01 Sep 2023
Thema: ESG
Fondshuis: DWS

De Europese Commissie nam in juni een wet aan om de import van ontbossingsvrije producten beter te reguleren. Het moet nu aantoonbaar zijn dat de producten niet uit bosgebieden komen die na 2020 gekapt zijn. Michael Lewis, hoofd onderzoek ESG bij vermogensbeheerder DWS, vestigt zijn hoop op deze nieuwe wet. “Helaas is het acht regeringen van landen in het Amazonegebied nog steeds niet gelukt afspraken te maken om gezamenlijk de ontbossing tegen te gaan. Daarom is toezicht op de import van producten als rundvlees, koffie, cacao, palmolie, rubber, soja en hout, zo belangrijk.

Cijfers van het Wereldnatuurfonds laten zien dat Europese consumenten verantwoordelijk zijn voor zo’n 16% van de totale ontbossing in het tropenwoud. Maar de inzet van de EU gaat verder dan de strengere importregelgeving. Naast de regelgeving van de Europese Commissie, heeft het Europese Parlement een wet aangenomen om leefgebieden in Europa, waaronder drooggelegd veengebied en de zeebodem, te herstellen. Bovendien wil het voor 2023 minstens 3 miljard extra bomen planten in de EU.

Doordat landsgrenzen op de oceaanbodem ontbreken, wordt de bescherming ervan vaak vergeten, merkt Lewis op. Ook hier is strengere regelgeving nodig voor bevissing, het winnen van grondstoffen en de bescherming van haaien en walvissen. Het gezond houden van onze oceanen is belangrijk omdat ze een rol spelen bij het temperen van temperatuurstijgingen.

Beleggers moeten volgens hem in gesprek gaan over het het gebruik van plastic, waterverontreiniging en visserij met bijvoorbeeld de Ocean100 bedrijven waarin ze beleggen. Aan de hand van de Sustainable Blue Economy Finance Principles kunnen doelen gesteld worden om met behulp van sea-tech oplossingen te zorgen dat de oceanen gezond blijven.